"Огляд свят" - Віктор Бобиренко

"Огляд свят" - Віктор Бобиренко

Фактично місяць минув від католицького Різдва до китайського нового року.
Це був місяць турботрешу.
Після отримання влади одним із найвеличніших лідерів сучасності - «пакой нам толька снітся».
Я зараз буду говорити лише про новини, де Зе! порушив або закон, або якісь етичні норми. Чи підставив державу.
Ну не знаю, чи всі помітили, але президент привітавши єврейську громаду з Ханукою, забув привітати християн католиків і православних з греко-католиками в купі.
Ну, то таке. Забув і забув. Втруться. А далі пішло-поїхало.
Поки усі бігали за подарунками Зеленський 27 грудня поставив на ДБР замість Труби дівчину з народу, вірніше зі Слуг народу – Ірину Венедіктову. Труба здувся, хоча готовий був відробляти Зе!команді. Що ж, зрада потрібна ворогові – зрадник – нікому.
У ніч на 29 грудня правовій системі України було нанесено нищівного удару. Судді Київського апеляційного суду звільнили під особисте зобовязання екс-беркутівців, які розстрілювали у лютому 2014-го людей на Майдані.
Народ України під Новий рік бігаючи за шампанським, пропустив тему. А вікно Овертона розширилося. Тепер хтось із Вас вірить, що український суд справедливий?
І наче ж це для того, щоб обміняти мудаків на наших хороших хлопців. Але треба знати: Зеленський дзвонитиме суддям із вказівками і далі. Президент тепер злочинець, який тиснув на суд? Чи герой, який домігся звільнення полонених?
А все у нашій ментальності: трошки порушувати закони ж можна, да?
А під бій курантів наш президент поділив український народ на тих, кому «какая разніца» під яким пам’ятником зустрічатися і тим, кому не однаково.
За логікою президента – усім має бути однаково. Наприклад, у Єрусалимі ж можна і під пам’ятник Гітлеру цілуватися сходити? Добре, скажете, перегнув. Але ж у Ромнах стоїть пам’ятник свині. А в Омані точно ні, бо мусульманам не однаково. В Україні стоїть пам’ятник Суворову. А спробуйте в Польщі поставити.
Або поставте пам’ятник полтавчанину Паскевичу десь у Закарпатті і ви дізнаєтесь, що думають «про однаково» угорці, чиє повстання він придушував у 1848-му році.
Скажімо відверто: лише в Україні можливий пам’ятник Катерині ІІ. Поляки б собі такого приниження не дозволили.
І живемо ми так погано лише тому, що частині суспільства дійсно «какая разніца». І це більшість.
Чому бідні? Бо какая разніца. А чому какая разніца? Бо дурні.
А потім нам прилетів спочатку Оман. І президент там не порушив закону, ні. Але президенту не варто було знущатися над Порошенком, а потім робити ще більшу хєрню. Бо це зашквар. Він спочатку обманув народ, потім його прес-служба водила за носа нас із його зустрічами то з міністром третімзправаушостомуряду.
І ще й давати людям привід думати, що то він літав на переговори з представниками Путіна, що вже пахне державною зрадою..
Потім нам прилетів інцидент із збиттям літака МАУ. І увесь світ побачив наш сором: як наші спочатку виправдовували іранців. Ставили під сумнів дії і висновки союзників.
І лише останніми, вже після самого Ірану визнали, що нашого літака таки збили російською ракетою.
І повертався наш президент після інциденту в Україну майже добу. І голова СБУ в цей час бавився в Куршавелі. І секретар РНБО ніс абсолютну ахінею.
І очевидним стало: не тільки президент слабак. Слабка уся команда. І метод її роботи: лебідь рак і щука.
А потім, майже вдогонку, ми крім зовнішнього інциденту із страшним стидом отримали і внутрішній, з оприлюдненими плівками Гончарука.
Увесь світ побачив: всередині Зе!команди – команди немає. А є лише групи впливу, фаворити, які борються за вплив на вуха царя, приміняючи методи підстави, оббріхування. І ця візантійщина робить нас папуасами в очах розумних людей заходу.
Діалог Зеленського із нарізанням задач Гончаруку у стилі Путіна чи Лукашенка– для людей, які мають гідність – це біль. І це доводить: у Зе!команді – шляхти нема. Є лише кріпаки і підпаски.
А чого варте призначення заступником ДБР адвоката Януковича. У країні, де все вирішує президент – хіба хтось повірить, що цього рішення з ним не погоджували?
І це ще одне розширення вікна Овертона. Це ще один публічний плювок у бік Майдану.
І обрання одіозного судді Вовка знову керівником Окружного суду – це плювок Зеленського у бік правосуддя.
А як наш президент підставив країну у Давосі та Ізраїлі? У Давосі підтвердилася версія Гончарука про «туман в голові президента», а в Єрусалимі – про те, що будь-яка закордонна поїздка президента приносить лише мінуси для України.
Краще б сидів удома.
А у цей час Зеленський ніяк не відреагував на новий випад Коломойського – нині головної внутрішньої загрози для України. Ігор Валерійович ініціював аж 285 позовів проти ПриватБанку, а фактично проти держави Україна.
І президент не зробив і руху бровами, щоб щось виправити у цій ситуації.
Висновок: за цілий місяць ми бачили тільки злочини проти країни, підстави України та українського, псування іміджу країни, що на межі злочину.
Це був один із найгірших місяців в історії України.
Ще пару таких місяців і про наше виживання, як Держави можна буде говорити як про чудо.

Віктор Бобиренко