Оглядачі у США коментують розмову Байдена та Путіна

Оглядачі у США коментують розмову Байдена та Путіна

Американські, міжнародні оглядачі, політики коментують учорашню розмову президентів США та Росії.

Колишній посол США у Росії Майкл Макфол в інтерв'ю "Ехо Москви" позитивно оцінив сам факт розмови президентів і заявив, що Байден у принципі не може і не бажає дати Путіну гарантії щодо неприйому України до НАТО, що є вимогою Кремля. Макфол не став відповідати на питання журналіста, чи здатен був би Путін переконати союзників по НАТО надати бажані Путіним гарантії щодо України, але висловив радість з приводу того факту, що сам Байден виступає проти цього.

На думку колишнього високопосадовця Держдепу США за президентства Обами а нині лідера "Американського Єврейського Конгресу" Джоеля Рубіна, президент США говорив із Путіним прямолінійно і дав зрозуміти, що у разі, якщо Росія не відмовиться від вторгнення до України, вона отримає наслідки.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, відзначив, що Вашингтон "вірно здійснює дипломатію" та інформує союзників та Україну про зміст спілкування із Росією.

Після розмови Байдена із Путіним критику на адресу президента США висловив конгресмен-республіканець Майк Галлахер.

"Адміністрація Байдена не спромоглася діяти із розумінням нагальності над недопущенням катастрофи в Україні. До того, як Путін знову наступатиме на Україну ми маємо вбити трубопровід "Північний потік-2", надати україні додаткову летальну допомогу у формі засобі ППО та протикорабельних озброєнь, та чітко заявити Путіну та світу, до яких конкретних кроків вдадуться США, щоб поставити на коліну економіку Росії та найближче оточення Путіна. Діяти треба було місяці тому, наступна найкраща нагода для дій - вже зараз, а найгірший час для дій - після вторгнення. Ми маємо позбавити Путіна нагоди пока є час ", - відзначив республіканець у заяві з приводу розмови лідерів США та Росії.

Співголови Спостережної групи НАТО в Сенаті США, сенатор від Республіканської партії Тома Тілліса та сенаторка від Демократів Джин Шагін заявили, що відкидають позицію Путіна щодо червоних ліній, які заперечують прагнення України до членства в НАТО.

"Не сумнівайтеся, будь-який напад на європейського партнера зіткнеться із рішучою відповіддю проти Путіна та його режиму, включаючи жорсткі економічні санкції", - заявили сенатори.

Сенатор-республіканець Роджер Вікер, спілкуючись із каналом Fox Business, заявив, що Байдену не варто виключати військові дії проти Росії і зберігати цей варіант подальших дій, а також змінити позицію щодо "Північного потоку-2".

"Військові дії можуть означати використання наших кораблів для протистояння у Чорному морі, та нищівні атаки на російські військові потужності. Це може мати такий зміст. Це може означати і участь, і я би цього не виключав, відправку американських військ. Ви знаєте, ми не виключаємо і використання ядерних заходів першими. Ми не думаємо, що це станеться, але під час переговорів, якщо обирається жорстка позиція, то такий варіант не виключається. Я думаю, що президенту варто сказати, що розглядаються усі варіанти", - заявив Вікер, відзначивши, що Демократична парітя США поділяє думку, що "втрата вільної демократичної України" стала би потрясінням для вільної Європи.

Російська служба "Голосу Америки" поспілкувалась з керівником програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського центру Карнегі Андрієм Колєсніковим та генеральним директором Російської ради з міжнародних справ Андрієм Кортуновим.

Колєсніков вважає, що поведінка Путіна високою мірою непередбачувана, а точки над «i» в ході розмови розставлені не були.

За його оцінкою, сторонам вдалося позначити конфліктні теми та заявити свої позиції щодо них.

Найголовнішої мети досягнуто, вважає Андрій Колесніков: «Напруга і те відчуття, що російські війська ось-ось перейдуть кордон України, пішло – принаймні на якийсь час. У всякому разі, зараз уже не повинно бути побоювань щодо того, що незабаром розпочнеться гаряча фаза безкінечної гібридної війни з Україною».

Керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського центру також Карнегі зауважив, що, схоже, виникає перспектива того, що діалог лідерів проходитиме на регулярній основі.

Події найближчих тижнів покажуть, наскільки сторони рухаються у правильному напрямку, відзначив гендиректор "Російської ради з міжнародних справ" Андрій Кортунов.

Як йому видається, Джо Байден і Володимир Путін зрозуміли один одного. «Але зараз питання полягає в тому, що буде за цим, тобто, наскільки Росія і США готові піти на компроміси, – уточнив він в інтерв'ю «Голосу Америки». – Очевидно, у Вашингтоні очікують, що зараз має відбутися зниження військової активності вздовж російсько-українського кордону. А в Москві можуть чекати, що Байден у контактах з партнерами у Києві наголосить на неприйнятності військового вирішення проблеми Донбасу, а можливо, ще й виявить якусь стриманість у розвитку військово-технічного співробітництва США з Україною. Якщо це станеться, то з'являться підстави назвати зустріч вдалою, і кожна сторона матиме право заявити про свою перемогу. Якщо не станеться, то, на жаль, ах».

Що стосується висунутих Путіним вимог до Заходу дотримуватися «червоних ліній», то генеральний директор Російської ради з міжнародних справ думає, що це «позиція для торгу».