"Оккупанти" - Олена Кудренко

"Оккупанти" - Олена Кудренко

- Вы оккупант?

- Что? А, да, получается, я оккупант.

Я теж, як і ви, дивлюся інтерв'ю з полоненими росіянами. Іноді вони визнають якісь такі речі. На камеру наче відчуваються винними. Але насправді, я в цьому не маю сумніву - вони пишаються тим, що вони окупанти.

Мабуть, це від того, що росіяни ніколи не стають дорослими. Вони в своєму розвитку застрягають десь на підлітковому рівні. Ну бачили ж масу стареньких Жигулі, на яких наліплено яскраве "хулиган". Ось це воно. Людині може бути скільки завгодно років, але воно в різному віці несформоване "хулиган". Бо його недорозвинений мозок пишається цією своєю якістю.

Колись було відео від тих же росіян, що "да, я окупант. І я построіл в Афганістанє столько-то школ і універсітєтов". Вони справді в це вірять. Навчені вулицями з безліччю наркоманів та алкоголиків. Фільмами, які якості бандитів виносять на загал, як унікальні, здатні зробити мужика зі слабака. Вмієш вбивати, грабувати - ти крутий. Російські "дипломати" спілкуються "на фєнє" - і росіяни їм аплодують. Російський "лідер" влаштовує теракти - і вони роблять з цього культ. Літеру Z чіпляють ледь не на білизну, та набивають тату, і для них саме все це - привід пишатися.

Так, це підлітковий розум, не здатний розуміти такі речі як логічне мислення, відповідальність тощо.

І ще ось така "дивна історія": вони не можуть знайти собі місце в сучасному світі. Подивіться на поведінку Путіна з Заходом, і поведінку Путіна зі Сходом. Заходу росіяни погрожують, при цьому відчайдушно заздрять і мріють там жити. Сходу росіяни бояться, боїться сам Путін, бо виглядає так, як і його пращури - які платили данину східнякам, грабуючи той же Захід. Вони, росіяни, і не там, і не там. Вони не вписуються ні в одну, ні в іншу культуру. Вони пишаються надуманими якостями, які гидкі та бридкі і представникам Заходу, і навіть деяким представникам Сходу.

Щось не вийшло в них з розвитком. Щось застопорилося. А може це була величезна природня помилка, і на місці Росії могли би бути великі за обсягом вільні території.

Користі світу було би набагато більше. І не треба було би будувати в Афганістані "університети" за рахунок українських чи тих же російських життів.