"ОЛІГАРХ ПОГОВОРИВ З ПРЕЗИДЕНТОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ОЛІГАРХ ПОГОВОРИВ З ПРЕЗИДЕНТОМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Співзасновник групи «Приват» Ігор Коломойський зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Як повідомляє Офіс президента, Зеленський і Коломойський обговорили питання ведення бізнесу в Україні. Зеленський закликав підприємців інвестувати в інфраструктуру зруйнованого Донбасу. Крім того було обговорене питання енергетичної сфери. До всіх трьох тез, озвучених ОПУ, є питання.

Не до кінця зрозуміло, які-такі питання ведення бізнесу в Україні могли обговорити власник телеканалу «1+1» Коломойський і виробник контенту для того самого каналу Зеленський? І чому це питання він обговорював саме з Коломойським? Чи варто чекати таких самих зустрічів з іншими крупними бізнесменами – Пінчуком, Ахметовим, Жеваго?

Незрозуміло так само, до якого відновлення Донбасу і яких підприємців закликав Зеленський? Підприємець на зустрічі був лише один – співзасновник групи «Приват». І він уже чітко заявив, що може пофарбувати ларьок. Знаючи характер Ігоря Валерійовича, сумнівно аби він розщедрився на щось більше.

Натомість тема енергетики Ігоря Валерійовича справді цікавить. Неабияк.

Коломойський з Зеленським можуть поговорити про спробу відстрочити впровадження в Україні ринку електроенергії, за яку смертним боєм бився представник президента в Кабміні Андрій Герус, і яка дивним чином була вигідна саме пану Коломойському, чиї ферросплавні заводи – одні з найбільших споживачів електрики. Президенту це питання явно знайоме – його туди теж втягнули. Ще можна поговорити як під НАК «Укренерго» протестували працівники «Запорізького заводу феросплавів», «Нікопольського заводу феросплавів» та «Дніпроазот» які належать Коломойському, після чого Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення, яким заводи олігарха були звільнені від сплати тарифів на передачу електроенергії за липень. А це вже прямий шантаж влади, на секундочку.

Олігарх і президент могли б поговорити про схему «Роттердам+», яка після гігабайтів критики раптом виявилася найбільш вигідною схемою закупівлі вугілля для України. Можуть олігарх з президентом обговорити спробу об'явити «Роттердам+» злочинною схемою і засудити чиновників НКРЕКП, що дасть можливість олігарху відсудити в держави компенсацію за ціну «сплачену незаконно».

Можна обсудити з олігархом також проблему дефіциту вугілля для опалювального сезону і те як підприємства олігарха отримують електрику за цінами нижче собівартості від державної кампанії «Центренерго». Варто обговорити як фірма «Нафта Форс», яка має певний зв'язок з групою «Приват», постачає на «Центренерго» вугілля з окупованих територій, видаючи його за закуплене в Росії – про це вже Незалежна профспілка гірняків подала заяву в СБУ. А це ж – торгівля на крові у чистому вигляді!.. Можна поговорити про те за якою ціною бере те криваве вугілля «Центренерго» і який збиток має від продажу заводам Коломойського електрики, частину якої воно буде купляти у інших кампаній значно дорожче.

Можна поговорити через кого олігарх контролює керівництво «Центренерго». Про борги держави перед шахтарями, які множать ці міжсобойчики. Про те в яку копійчину обходяться державі, що нею керує президент Зеленський, задоволення інтересів олігарха Коломойського.

Чи говорили вони про це? Можливо. Але чомусь переконаний. Фраза на кшталт «Ігоре Валерійовичу, ви не задорого нам коштуєте?» в розмові не прозвучала.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко