ООН: кліматична катастрофа насувається швидше, ніж прогнозувалось

ООН: кліматична катастрофа насувається швидше, ніж прогнозувалось

У проекті майбутньої доповіді міжурядової групи експертів з питань клімату, доступ до якого отримало агентство «Франс Прес», 4 тисячі сторінок. Документ містить детальний опис того, як буде змінюватися клімат. Всього за тридцять років - до 2050 року - кількість людей, які страждають від голоду, збільшиться на десятки мільйонів чоловік, ще додатково 130 мільйонів опиняться за межею бідності. Міста на узбережжі потраплять до зону ризику постійних повеней. 350 мільйонів людей в мегаполісах зіткнуться з дефіцитом води - і це, якщо темпи глобального потепління будуть на рівні 1,5 градуса Цельсія, показника, затвердженого у Паризьких кліматичних угодах.

Головні висновки доповіді: зобов'язань, взятих на себе країнами раніше, - мало, клімат вже змінюється, планета відчує це набагато швидше, ніж передбачали раніше, а багато процесів стануть незворотними.

У міжурядової групи експертів по вивченню клімату витік доповіді не коментують, зазначаючи, що дослідження тривають, а фінальна версія буде опублікована в лютому наступного року. Однак, вчені-кліматологи про подібні наслідки попереджали давно, ось тільки достукатися до урядів у них поки не виходить. Прорив експерти не очікують і цього разу.

«Нам довелося докласти чимало зусиль, щоб опинитися в тій точці, в якій ми знаходимося. Але навіть зараз зобов'язання, взяті на себе країнами, носять добровільний характер. Урядам легко погодитися на ще більш істотні зобов'язання, якщо вони добровільні. Але проблема в тому, як впроваджувати ці зобов'язання? І я не бачу причин, за якими країни погодилися б примушувати один одного до виконання. Тому я вважаю, що становище безвихідне і швидкого рішення не буде. Однак зазначу, що незважаючи на песимізм, ця доповідь все ж далека від гірших сценаріїв, які ми розглядали 10-15 років тому, і які включали можливість повного вимирання людства », - розповів професор Ратгерського університету Мартін Банзл (Martin Bunzl) в інтерв'ю «Голосу Америки ».

Ще одна позитивна новина полягає в тому, що згідно з доповіддю, найбільш негативним сценаріям все ж можна запобігти. Серед іншого автори звертають увагу на необхідність збереження і розвитку екосистем, так званого, «блакитного вуглецю», які утворюються в прибережних водах і мангрових заростях. Також в доповіді наголошується: самою лише зміною харчування на користь рослинної їжі можна скоротити забруднення, пов'язані з продуктами, на 70 відсотків до 2050 року.