Опір Дергачівської громади. Крали танки, звільняли власну матір | 11 серія Деокупації • Ukraїner

Опір Дергачівської громади. Крали танки, звільняли власну матір | 11 серія Деокупації • Ukraїner

Наша команда двічі відвідала Дергачі. Це розташоване на північ від Харкова місто є центром однієї з територіальних громад регіону. У червні частина Дергачівської громади ще була окупованою, а у вересні Сили оборони остаточно звільнили землі на північ від Харкова і вийшли до державного кордону.

Ще у червні ми познайомилися з головою Дергачівської громади Вячеславом Задоренком. Вячеслав розповів, як мешканці міста об’єдналися, щоб чинити опір окупантам. Разом з іншими чоловіками він створив добровольчий загін територіальної оборони. Вони ремонтували покинуту загарбниками техніку, щоб передати бійцям ЗСУ, доставляли їжу та медикаменти людям, евакуювали їх у безпечніші регіони і навіть вчилися кермувати р*сійськими танками за відео з ютуб, аби ними ж нищити ворога. У вересні Вячеслав нарешті зміг обійняти свою маму, яка перебувала під окупацією в одному з сіл громади.

Жителі Дергачівської громади уже будують плани відновлення зруйнованого й щодня докладають зусиль задля наближення великої перемоги.