"ОПЕРАЦІЯ «МАРГІНАЛІЗАЦІЯ ВЕТЕРАНІВ»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ОПЕРАЦІЯ «МАРГІНАЛІЗАЦІЯ ВЕТЕРАНІВ»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Про арешта «Пуми» і обшуки у «Ветерано». «15 тисяч бандитів Порошенка», «войовнича меншість», «по Україні пройшов дощ»… За бажанням ви й самі знайдете чимало гарних епітетів, якими представники нинішньої влади нарікають нас, учасників війни. Всіх. Добровольців, волонтерів, ветеранів з ЗСУ, НГ, МВС, ДПСУ, СБУ, тощо. Словами справи не обмежуються.

Порушено справу проти Марусі Звіробій і Софії Федини, за те що вони сказали речі набагато м’якші за ті, які зробили маніпулятора Дубінського нардепом. Заарештували ветерана Владислава Грищенка і його дружину Інну «Пуму» Грищенко. У батьків «Пуми» і Владислава відбулися обшуки. Пресують офіцерів Центру Марченко в Міноборони. Прийшли з обшуком до піццерії «Ветерано». На пабліках ЗЕприбічників уже смакують гниль про «камуфльованих бандитів Порошенка» і про «піццерію мародерів» - можете самі пошукати.

Так, я знаю, це не перші арешті – арешти ветеранів в волонтерів відбувалися і за попередньої влади. Так, я не з чуток знаю, серед ветеранів і серед волонтерів люди були різні, і далеко не всі з них пуритани і праведники. Я так само знаю, що привертання уваги під гаслом «влада ідіотів гнобить патріотів» - одна з любимих тактик реальних злочинців тюнингованих під ветеранів АТО/ООС. Але.

Але. Надто багато питань виникає до обставин ситуації. І ще. Насторожує те, що всі хто зараз потрапив під прес – люди відомі, які стали у ветеранському середовищі практично символами.

Маруся Звіробій та Інна Пума – без перебільшення легендарні учасники війни і волонтери. Піццерія «Ветерано» - знаковий успішний бізнес, створений ветеранами. Про Центр Марченка і говорити марно – берці на мембрані, сухпай, форма укропіксель, фліски, реформа харчування, це все вони. І саме їх нині пресують.

Все це – на вельми цікавому тлі, ЗЕкоманда ветеранської спільноти реально боїться. Наразі – саме ветеранська і патріотична спільнота активно протестує проти влади, позаяк не сприймає планів ЗЕкоманди капітулювати перед Москвою, називаючи все це «розведення сил». Боятися є від чого – в самому лише Києві ЗЕкоманда вже мала проти себе акції і на 10 і на 20 тисяч учасників, проти Порошенка трохи меншу кількість протестувальників зібрати вдалося лише на четвертому році його президентства (міхо-майданчик). Очевидно, це не межа, самоорганізований парад на День Незалежності зібрав не менше 50 тисяч учасників.

ЗЕкоманда з ветеранською спільнотою намагалася домовитися – згадаємо зустрічі на Банковій і МінВет. ЗЕкоманда намагається ветеранів купити – щойно проголосували за надання УБД добровольцям (мені теж, до речі). Дуже схоже на те, що влада перейшла до наступного кроку – змальовування ветеранів або бандитами-ПТСРниками, або – баригами і корупціонерами. Що схоже на кішку, нявчить як кішка, і ловить мишей як кішка – напевно кішка.

Що сказати на це? Знаєте, я вже маю приклади коли мій конфлікт з Нацкорпусом був залагоджений через ветеранів з НК, яких я знаю по фронту, при чому залагоджувати почали з їхньої ініціативи. Я знаю людей, які не голосували за Порошенка і які люто ненавидять Порошенка – це не заважало нам спільно воювати і волонтерити. Нас всіх об’єднало щось вище за політичні вподобання. І це вище – Україна, за яку кожен з нас нещодавно був згоден стати калікою або вантажем 200. Про ветеранське братерство я багато чув від дідів – ветеранів Другої Світової війни. Нині переконуюся, це відчуття справді неймовірно сильне. Хто не був – не збагне.

Я от я бачу, ЗЕкоманда палко мріє здобути видовище, коли на протести проти неї виходять пліч о пліч і порохоботи, і вчорашні прибічники ЗЕ… Мушу привітати ЗЕкоманду. Мрії здійснюються.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко