"ОР-1 або думки про мобілізацію/демобілізацію" - Олександр Карпюк

"ОР-1 або думки про мобілізацію/демобілізацію" - Олександр Карпюк

Одне з питань яке щараз стоїть дуже гостро- це питання мобілізації/демобілізації. І судячи з реакції влади, та вбросів доволі популістичних та тупих вкидів по вирішенню ситуації, хтось наверху проїбався повністю по питанню ОР-1 (оперативного резерву першої черги), що за собою потягнуло сьогоднішні проблеми.

Зараз вкидуються бредові ідеї типу "дамо відпустку 90 діб" чи "встановимо строк по демобілізації ", або схожі "геніальні" ідеї.

А все тому, що ще рік тому треба було робити все, щоб сформувати до існуючого ЗСУ свій ОР-1.

Обгрунтую.

Всі пам'ятають черги до військоматів в 2022 році? Потім вони якось пропали.

Так ось, в чергах стояв здебільшого ОР-1. Люди які знали, куди йти, де який командир, та що треба робити на полі бою. Велика кількість людей навіть не зʼявилась перед воєнкоматами, взяли рюкзак , сіли на автівку і поїхали в свою частину (як доречі і я зробив). Це все люди народжені війною 2014-2022 років. Ті хто задовбався щоб продовжувати службу, але мав досвід щоб ефективно воювати у випадку нападу. І вони, розуміючи систему, внесли великий внесок в перші месяці війни. Коли ОР-1 повністю зайшов у війська, черги у військоматів закінчились. Нажаль. І так, я поважаю тих, хто вперше взяв зброю в 2022 році. Але ніхто не буде сперечатись, що більший вклад на полі бою внесли більш досвідчені бійці. Хоча є звісно і виключення.

Що повинна була зробити влада?

1) Зробити правила рівними для всіх.

2) Внести сувору показову відповідальність за ухилянство та хабари военкомам, врачам та іншим ланкам хабарництва. Так щоб з великим строком та конфіскацією майна (і родичів на яких майно записувалось). Тобто зробити такі правила, коли законослухняні громадяни вибираючи між повісткою та наслідками- всеж рішали вибрати повістку. Наприклад закрити в держоргани можливість роботи ухилянтам чи хабарникам. Та інше.

3) Провести мобілізаційні дії, які не закінчувались би, поки не сформується повноцінний, обкатаний ОР-1. Щоб у випадку чергової "Фортеці Бахмут/Авдіївка, в бригади йшло поповненя, а не ЗСУ обороняли бригадами заповненими по комплектності наполовину свого звичного штату, та ще й людьми які воюють другий рік.

Щоб це зробити, треба доволі багато змін у чинному законодавстві, мобілізація держорганів, електронна черга по мобілізації, а також (дивись пункт 1) формування прозорих правил.

Бо якраз з прозорістю в нас погано.

Депутат взятий на хабарництві сидить в ВР та приймає закони. Дубінський перед всією країною демонструє фейкову справку від лікаря, абсолютно нормально розмовляючи при зломаних ребрах (мені ломали ребра, я знаю що це, від такої цинічної маніпуляції я навіть не знав як реагувати), і це зрадник який організував державну!!!схему по вивозу людей в воюючий країні. Але система продовжує боротись за нього.

І таких прикладів багато. Не може ця влада зробити рівні правила. Не вистачає ікл на це. На те щоб опонентів валити- там ікла довжелезні, але коли питання по системі- то вона перечіпляється через чергового Дубінського, захищаючи своїх мінйонів, розповідаючи патріотичні гасла, і не розуміючи, чому це люди в них не вірять.

Окай, давайте проаналізуємо останні ідеі де пропонувалося внести на 90 діб відпустку для тих хто вже довго воює.

Перше питання. А росіяне теж на 90 діб пійдуть у відпустку? Чи як там це у вас в голові?

Приводимо приклад. Воює бригада N, загальна комплектність- 60%. Якщо забрати ППД, тих кого треба вже давно списати по ВЛК, поранених, санітарних, аватаров і таке інше- то хай буде 50%. Тих хто воює давно в такій бригаді- половина.

Хто мені розкаже, як відпустити їх на 90 діб?

Правильна відповідь- ніяк.

Тоді навіщо цей бред?

А це такий популізм щоб заспокоїти бійців, бо хтось, хто сидить в кабінетах ВР вважає що бійці тупі, там можна помахати як у осла морковкою перед мордою, тільки перед бійцем відпусткою, і навіть періодично відпускаючі якіх ось бійців у відпустку і обіцяя все це іншим, це зніме градус напруги у військах.

Не зніме.

Але проблема в іншому. Цю ж ідею хтось, отримуючий депутатську зарплатню та відповідальний за національну безпеку поніс до Зеленського чи всерйоз оговорювали профільним комітетом. Тобто замість того щоб зробити жорсткий план дій потрібний для спасіння країни, депутати займаються замилюванням очей та популізмом. Тобто в той час, коли Україна живе за рахунок відданості та віддачі ЗСУ на полі боя, депутати продовжують займатись хернею.

Встановити строк демобілізації? Та не питання. А коли ви зробите умови щоб бригади були укомплектовані хоча б на 70-80%? Так може поки це незроблено, не треба казати про речі, які...хм, знов є популізмом без перспектив. Як неочікувано.

Окай, що треба було робити?

В 2022 році в нас було два періоди, в першому людей в армії було більше ніж зброї, але потім з часом стало наоборот. Почали формуватись бригади наступу, людей та офіцерського составу вже почало не вистачати. Треба було масштабувати мобілізацію, та робити ротації людей в бригадах оборони кожні півроку-дев'ять місяців.

Зараз вже не можна мобілізувати 40-50 тис людей щоб виправити ситуацію. Бо в них не буде досвіду. А як себе демонструють необстріляні підрозділи в місцях активних бойових дій- всі знають. І люди загинуть, і рубежі не втримають. Тобто "прогонка" людей через бригади оборони- то є необхідний досвід для формування ОР-1.

План таких дій - сформувати у кожної бригади оборони ОР-1 в розмірі близько 50% від штату.

Саме наявність ОР-1 в тилу, навченого, досвідченого, та готового стати с строй своєї бригади, і тим самим не допускати ситуації, коли некомплектна рота з людьми які майже два роки воюють, під час холоду продовжують воювати під постійними штурмами росіян, і мають в тому числі втрати у тому числі тому що не мають достатньо людей щоб ефективно виконувати свої функції, а коли ти стараєшся воювати задовбаними людьми де кожний воює за двох- то втрати і вищі, і КПД постійно падає. І це те що ми маємо на сьогодні.

Ви побачили якісь ідеї від влади по формуванню резервів? Ні, вони не знають як це зробити.

Але нассяти бійцям в очі своєю ідеєю про 90-денну відпустку та що зроблять строки по демобілізації- це вони вже озвучили

Дякуємо, дуже дякуємо. А можна якісь професійні дії побачити від вас? Конструктив якийсь. Ні?

А, ну то не на часі мабуть.

Як наприклад неначасі були розумні доводи про проведення мобілізації, коли просто поміняли воєнкомів ТЦК, відчитались що зараз все заїбіз, проігнорували коли їм сказали що це не спрацює, а тепер хто всрався? Ага, невістка, знаємо. Хтось за цей популізм поніс покарання? Отож. Навіщо когось карати/звільняти, всього лише армія залишилась без резерву під час активних бойових дій, дрібниці, ну що ви, хай далі сидять люди у кабінетах та ригають популізм. Що може пійти не так в довгостроковій перспективі?

Як по мені, то люди які відповідають за національну безпеку, тобто є ланкою між ЗСУ та Зеленським, повинні пройти перевірку їх дій та рішень. Їх наявність на робочих місцях може тільки шкодити Україні, бо судячи з того що вони зараз ригають, їх задача не вирішити критичну проблему, а доказати що вони не винні в сьогоднішній ситуації і винний хтось інший, займаючись вкидами тупих та неконструктивних ідей. Якщо ви вважаєте, що ті люди після всього візьмуть себе в руки, розроблять ефективний план дій та реалізують його- то краще вірити в реальність відпустки на 90 діб.

Що робити? А хер його знає. Я вже пройшов всі стадії, і гнів, і депресію, і заперечення, і прийняття, і апатію. Коли бігаєш, кричиш що тут треба міняти, всім похер, потім проходить півроку і все воно саме так, ти розумієш що саме цього можна було уникнути, але маємо те що маємо.

Нам потрібні рівні правила.

Рівні правила потрібні піхоті. Піхотинець готовий буде воювати стільки місяців скільки треба, коли впевнений що після цього строку йому прийде заміна. Саме це може вдихнути мотивацію в задовбаних бійців. Він навчить собі заміну. Він буде готовий у разі необхідності повернутися у стрій. Але дайте рівні правила.

Ухилянти є різні. Нормальна людина не хоче воювати. Вона хоче будувати бізнес, ростити дітей, займатись відпочинком. Але якщо правила рівні для всіх- то не дуже мотивовані, але люди всеж пійдуть по повісткам, коли будуть розуміти що неважливо хто ти, хоч син прокурора, хоч мажор- але йдуть всі, не можна відмовитись. Поки перед очима приклад сусіда легко порішашого собі "білий білет"- то на яку мобілізацію ви розраховуєте?

Серед таких людей багато тих, хто має розумові здібності вищі за середні. І відкривши дверцята війни, вони опанують нові спеціальності. Побачивши все своїми очима. Але щоб вони прийшли- потрібні рівні правила.

Чи зможе влада організувати їх?

Відповідь очевидна.

Ну, що можу сказати. Хтось сидить у великих кабінетах, та вважає що війна- то той час коли неначасі питати з деяків представників влади.

Якщо Зеленський не замінить ту ланку яка відповідає за комунікацію ОП з ГШ та стратегію національної оборони- напруження між ветеранами та владою буде рости.

Чим закінчиться- не думаю що позитивом. Бо коли ти загоняєш людей в армію формуючі дві різні реальності, в одній з яких люди другий (а дехто девʼятий-десятий) рік воює за Україну, а друга сидить перед телемарафоном очікуючі що перші за них зроблять диво, а владу ця нерівність влаштовує - то єдина логічна перспектива в тому, що перші прийдуть з претензією і до тих хто їх не замінив, і до влади яка це все організувала.

Коли це станеться, коли остання крапля толерантності впаде, і похід Пригожина вже не буде казатись суто російською фішкою, чи буде це на користь України? Ніт звісно. Нам треба сильна Україна з міцним ОР-1 за спиною, а не група можновладців стоячих на колінах, біля будівлі Кабінету Міністрів перед озброєними людьми в пікселі та мультікамі. Напруги між військовими та владою треба зменшувати, а не навпаки, нарощувати в один з самих важких періодів. Треба відкидати конфлікти та працювати разом щоб дати швидкий та такий необхідний результат.

Але, нажаль, перспективи в цьому напрямку ми не бачимо.