"Орбан ганьбить угорський народ" - Віталій Портников

"Орбан ганьбить угорський народ" - Віталій Портников

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відповів українському президентові Володимиру Зеленському.

Під час виступу перед учасниками саміту Європейського Союзу Зеленський звернувся до Орбана безпосередньо, нагадав про трагедії, які переживала Угорщина та зажадав від угорського лідера дозволити постачання зброї в Україну та відмовитись від російських енергоносіїв.

Орбану цього разу не вистачило розуму хоча б промовчати. Політик, відомий своїми тісними зв'язками з Володимиром Путіним, відповів Зеленському у спеціальному відеозверненні. На думку Орбана, енергетичні санкції проти Росії призведуть до того, що угорці заплатять за війну. Керівник прес-служби угорського прем'єра заявив, що вимоги Зеленського є неприйнятними. При цьому в Будапешті вимагають від Єврокомісії додаткових коштів на відновлення угорської економіки.

Керівники Угорщини брешуть своєму власному народу. Чим довше продовжуватиметься війна, тим більше угорці за неї заплатять. Кожний день війни – це посилення економічної кризи у Європі. Кожний день війни – це гуманітарна катастрофа. Угорщина вже прийняла півмільйона біженців з України. Якщо війна продовжиться, їх буде набагато більше. І закрити кордони, як це було під час кризи з біженцями з Близького Сходу, Угорщині все одно не вдасться - подобається це Орбану чи ні. Ціни на енергоносії зростатимуть. І жодні контракти з Путіним Орбана не врятують, бо зростатимуть ціни по всій Європі.

Але кожний день демонстративного ігнорування Орбаном українських вимог буде ще й днем ​​важливих моральних питань: що сталося з Угорщиною? Чому її керівники, які зробили кар'єру на зверненні до пам'яті героїв повстання 1956 року, зараз зраджують цю пам'ять? Однією з найбільших трагедій у історії угорського народу було те, що коли країна піднялася на повстання проти Росії та її холуїв, Європа не змогла прийти на допомогу, дозволила втопити угорське повстання у крові.

Чому зараз, коли Україна веде війну проти спадкоємців російських окупантів Угорщини, уряд Орбана прикривається політичною демагогією? Чому він ганьбить Угорщину?

У росіян мало реальних можливостей позбутися Володимира Путіна. Але Угорщина – все ще демократична країна. Вибори 3 квітня покажуть, чи готовий угорський народ бути угорським народом чи ним і далі правитимуть люди, які думають не про інтереси угорців, а про інтереси нікчемного мешканця кремлівського бункера.