"Організоване злочинне угрупування в складі політичного керівництва країни" - Карл Волох

"Організоване злочинне угрупування в складі політичного керівництва країни" - Карл Волох

Ще раз про Богуслаєва. Я вже двічі звертав вашу увагу, що довести в суді вину Богуслаєва в роботі на ворога може бути проблемою, адже функція експортного контролю покладена на державу й якщо політичне керівництво з певних причин дозволяє таке, самий по собі керівник підприємства не стає автоматично порушником закону.

Найяскравіший приклад тут - транспорт газу. Агресор отримав з 2014 року сотні й сотні мільярдів доларів за газ, котрий ми доправили йому до Європи. Але ж навряд чи хтось навіть зовсім навіжений зажадає притягнути до відповідальності за це Коболева-Вітренка-Макогона, бо таким було рішення політичних сил, котрі керували країною.

З іншого боку, обмеження щодо експорту зброї та її компонентів до країни агресора приймалися на рівні закону й я не пригадую, що він передбачав спеціальні винятки щодо Матор-Січі. А це означає, що злочин-таки скоєний.

Тільки відповідає за нього не окремий якийсь Богуслаєв, а організоване злочинне угрупування в складі, вочевидь, політичного керівництва країни, уряду і його уповноважених органів, а також Богуслаєв як один із ключових учасників чи організатор, хоча не факт.  

До речі, в цих умовах Богуслаєв є кревно зацікавленим в угоді зі слідством, котра єдина дозволить йому не сидіти в тюрмі до скінчення віку. А українська влада є так само кревно зацікавлена, щоб справа ця розслідувана не була.

Звідси й неймовірна метушливість. Не встигли арештувати - і вже готові обмінювати. Без слідства й суду, виявлення спільників і механізмів реалізації. Хтось сприйме це як сигнал Путіну, щоб поквапився витягувати свого агента. Але я думаю, що каналів для передачі такого месиджу в Кремль достатньо. Справу маємо з публічним підтвердженням зобов‘язань перед Богуслаєвим: якщо будеш мовчати, не вибовтуватимеш інформації під протокол, не підеш на угоду - скоро вийдеш на волю.

Жодного іншого логічного пояснення заяві Подоляка я не знаходжу.

П.С. Якщо вас мучить питання, для чого Богуслаєва арештувало СБУ, котре діє під жорстким контролем ОПи, згадайте мегаскандал із спробою продати Мотор-Січ китайцям. Американці давно й уважно стежать за діяльністю цього підприємства та його керівництва. Не сумніваюся, що саме їхній тиск стоїть за цим арештом