"ОСЬ ЦЕ НОВИНА!" - Микола Ільїнов

"ОСЬ ЦЕ НОВИНА!" - Микола Ільїнов

Писав про те, що не зміг знайти на румунських сайтах інформацію про контрабанду цигарок компанією Рошен. І ось чому. Я то шукав, використовуючи такі слівця, які використовують українські журналісти: «Рошен контрабанда», «Порошенко мародер» і т.д. (тільки на румунській мові). А новина на сайті румунської таможні виявилася до непристойності нудна: «Митні інспектори виявили близько 4 мільйонів контрабандних сигарет, захованих у вантажівці».  Все! Правда нудно? На їх фейсбук сторінці всього 161 вподобайка за 10 днів !

Інша справа наші, ТСН.  

По-перше заголовок: «У Румунії замість солодощів "Рошен" у фурі виявили сотні тисяч пачок цигарок з України».  

По-друге, з цієї новини в одне речення вони розтягнули цілу статтю об’ємом більше 5000 знаків!

Ну, і по-третє, формат подачі. Тут краще наводити цитати, щоб зберегти стилістику цього «шедевру».


Стаття починається з того, що «Редакція ТСН отримала копії цих декларацій». Я так розумію, що цією цитатою ТСН хотів показати, що в Румунії така корупція, що митники роздають наліво та направо митні декларації без суду та слідства.

Я не буду цитувати всю статтю, буде бажання перечитайте,  напишіть просто «рошен котрабанда сигарет» і вам одразу видасть посилання, але є шедеври, про які я не можу не сказати.

Наприклад, цитата: «До речі, цікава деталь: офіційний документ, який "Рошен" подав на митницю, складено... мовою держави-агресорки. Але то вже, як-то кажуть, інша історія.»   

Ну звичайно, а як же по іншому. Ви контрабандист, перевозити контрабанду з України в Румунію, якою же мовою ви будете заповнювати документи? Тільки російською, а якою ще? Щоб ні у кого не виникло ніяких підозр!  

Хоча тут, на мою думку, можна було написати краще. Якщо б я був журналістом ТСН, я би написав так "в одній з коробок «Рошен» був знайдений наступний лист: «Уважаемый Владимир Владимирович! Направляю для поддержания боевого духа вашей славной армии 200 тысяч пачек сигарет. Жму руку, обнимаю! Ваш П.П.»   Мені здається такий лист був би в самий раз! 

Або ось, цікава цитата: «чи міг засновник корпорації "Рошен" Петро Порошенко не знати про те, що доставляють фури компанії за кордон?»   Ну звичайно же знав!  

Я думаю, що діло було так. Привозить Порошенко разом зі «Справою громад» та «Братами по зброї» нашим військовим на фронт всякі «Спартани», джипи, лазні і ще купу речей більше ніж на 2 млрд грн, а потім вони сідають вечеряти київськими тортами і Порошенко каже: «Я постійно допомагаю, армії, постраждалим, а про мене все ніяк не хочуть нічого показати по єдиному марафону. Що ж мені ще зробити?». І тут, в процесі дискусії виникає пропозиція: «А давайте займатися контрабандою, тоді точно покажуть!»  Ось так вони і вирішили.

Далі я зроблю маленьке відступлення. За офіційною інформацією, яку я знайшов, станом за 2020 рік, серед найприбутковішій компаній України, немає ЖОДНОГО виробника сигарет, який би мав прибуток, більше ніж «Рошен». Найбільший виробник Філіп Моріс Україна, мав прибуток на 700 млн грн менше ніж «Рошен», тому якщо і займатися контрабандою,  то вигідніше буде під виглядом сигарет, провозити продукцію «Рошен», сенсу буде більше.

Але повернемося до статті. Закінчується вона так: «Джерела ТСН повідомляють - у момент, коли стало відомо про зупинку поліцейськими фури в Румунії, три вантажівки з продукцією "Рошен", які чекали на свою чергу на перетин кордону з українського боку, розвернулися і поїхали бозна-куди».   

Що значить бозна-куди? Загружати іншу контрабанду. Знаєте яку?  

Даю підказку:  Рошен є найбільшим в Україні експортером сухого молока. Ну, що вловили мою думку?

Відкривають на Румунський митниці коробки з сухим молоком а там – героїн! Ось це контрабанда!

Ось це новина, а не отто всьо!