"Ось зріз українського суспільства" - Олена Кудренко

"Ось зріз українського суспільства" - Олена Кудренко

Проста жіночка з села. Не міста, не обласного центру. Простого українського села - поряд з Бєлгородом, але яке дуже контрастує з російськими "дєрєвнямі".

Село Веселе. Харківським суржиком, але ж...

"... У мій дім, сусіди подзвонили, сказали, що вибили двері, і зайшла перша партія росіян. Неділю назад казали, що вони ще там жили. Хоча в дом попав снаряд. Все повністю обікрали, не те що там холодильник - але й мої речі. Вони насильно людей вивозили. Обікрали село повністю. В Бєлгороді людей регістрирували, і зразу ж заїзжали машини в їх дома, вивозили на машинах все. Все. Тєхніку крали, комод. І пилка була, і отвьортки брали. Не гнушалися нічим.

Це просто прийшли варвари на нашу землю. Чого вони прийшли до нас? ТАКУ ГРЯЗЬ принесли до нас, у них там чи цивілізації нема?!..

У мене подруга виїзджала через росію, і зараз вона знаходиться у Прибалтиці, казала - у нас таких сел... Не те що таких хат - у нас таких сараїв нема!..

Наші люди, які виїзджали, уже казали: хай забирають - хоча б стіни залишили. Закінчиться війна - ми все те піднімемо. До роботи станемо..."

***

Ключове:

- таку ГРЯЗЬ принесли до нас росіяни;

- хай би стіни нам залишили - ми відновимо.

Прірва між нами і ними. Як між чистотою та брудом. Гидким, смердючим брудом.