"Остін попросив Зеленського зберегти контроль над Покровським «будь-якою ціною»" - Олег Шарп

"Остін попросив Зеленського зберегти контроль над Покровським «будь-якою ціною»" - Олег Шарп

Американський канал MSNBC повідомив деякі подробиці зустрічі глави Пентагону Остіна із Зеленським. Потім цю інформацію підхопили два російських канали, але до українських вона так і не дійшла.

Зокрема, кореспондент MSNBC з посиланням на чиновників Пентагону повідомив, що Остін попросив Зеленського зберегти контроль над Покровським «будь-якою ціною».

За словами глави американського військового відомства, Києву важливо не допустити обвалу фронту на Донбасі як мінімум найближчі 1-2 місяці. Після цього, як запевнив Остін, Вашингтон займе "більш проактивну позицію" в питанні підтримки України і нарешті офіційно оголосить про дозвіл ЗСУ бити вглиб території РФ американською далекобійною зброєю.

«Але про введення американських військ в Україну поки що не йдеться», — підкреслив Остін під час конфіденційної розмови із Зеленським.

Також відбувся діалог щодо перспектив вступу України до НАТО.

Остін, зокрема, наголосив, що «доєднання до Альянсу для України набагато більш здійсненне, аніж деокупація кожного сантиметра території України в межах 1991 року». Це була цитата, яку можна інтерпретувати як завгодно.

Також Остін був відвертий у тому, що є певна втома від України з боку деяких американців, обумовлена не стільки ідеологією, скільки іншими конкуруючими пріоритетами. Люди кажуть, чому ми підтримуємо Україну до такої міри, коли ми могли б підтримати фермерів або бідних людей у США? Це одне. Інша справа — зростання популістських крайніх правих у США, які дійсно віддають перевагу ізоляціонізму, і Трамп максимально підсилює такі настрої.

Також було висловлено занепокоєння тим, що Зеленський через надзвичайний стан послабив багато інститутів, а тому «обʼєднаний Захід наполягає на тому, щоб відновити деякі з демократичних інструментів - особливо, систему стримувань і противаг, які повинні існувати в будь-якій здоровій демократії.» Це теж була цитата, інтерпретацією якої кожний займеться на свій розсуд.

Якщо підбити підсумки викладеному, то особисто я роблю наступні:

▪️Нам треба протриматись ще десь місяць - поки вляжеться виборчий процес у США, і руки дійдуть до України. Є сподівання на те, що відбудеться певний якісний ривок щодо військової допомоги Києву ще при цій американській адміністрації.

▪️ Або зі скрипом у НАТО (з Німеччиною порєшаєм, Угорщину придавим) або кордони 1991. На те і те в одному флаконі Штати точно не підпишуться - ні Камала, ні Доні, ні навіть Тейлор Свіфт. Міжнародне право? Забудьте, воно давно вже не працює. І вирішувати ці питання треба якомога скоріше, бо час працює проти України.

▪️ Наших друзів все більше турбує те, що в Україні згорнуті демократичні інститути, а влада продовжує нарощувати авторитарність. Зрозуміло, що війна, але у ситуації, коли Захід на 70% утримує Україну, він має право не тільки висловлювати занепокоєння, але й втручатись коли треба. І, здається, вже треба.

І останнє… Багато хто прогнозує, що наступного року станеться перелом - активні бойові дії у тому чи іншому варіанті будуть поступово згорнуті. Називайте це як хочете: заморозкою, компромісом, перемогою, поразкою - на кожне визначення знайдуться свої прихильники і противники. Навіть зараз у коментах ви їх побачите.

Але без миротворців і демілітаризованої зони у цій ситуації не обійтись - досвід вже є. Тому Остін повідомив, що країни Євросоюзу піднімуть питання про відправку миротворчого контингенту в Україну, щоб надати «серйозні гарантії безпеки». На його думку, у разі створення демілітаризованої зони між Україною та Росією її повинні займати саме європейські сили, а не НАТО. І Пентагон з цим згоден.

Все це політичні замальовки - більш-менш ситуація проясниться у другій половині листопада. Але те, що контури системи безпеки для України почали набувати якихось конкретних рис, вже є маленьким кроком уперед.