"От цікава ситуація" - Віктор Трегубов

"От цікава ситуація" - Віктор Трегубов

Припустимо, існує людина з певним соціальним авторитетом. Вона не політичний діяч, але відносно популярна, до неї дослухаються. Вона на проукраїнських позиціях, говорить та пише чудовою українською, незважаючи на російське походження, і її вплив на людей, принаймні зараз, скоріш позитивний.

Одна проблема. Ти знаєш, що усе, що про цю людину знає широкий загал - вигадана цією ж людиною брехня. Місце роботи, експертиза, з якою вона регулярно виступає. Навіть походження, яке вона собі приписує, під певним сумнівом, а інше просто вигадка, від і до. Навіть не перебільшення, а фактично з нуля. І ти про це дізнався майже випадково - коли одне з числених одкровень людини тобі здалося занадто драматургічним і ти поліз перевіряти та офігівати.

Проблема в тому, що розкриття брехні нікому не зробить краще. По-перше, усі люди, які вже посилалися на цю людину, кинуться захищати, бо ж це вже й їхня репутація. По-друге, нічого поганого людина не робить, просто бреше про себе. На цій брехні вже багато чого нормального побудовано. По-третє, особисто тобі вона нічого поганого не зробила.

Нарешті, ти знаєш, що спростувати щось значно складніше, ніж ствердити - а у нас, на жаль, люди вірять за замовчуванням. Наприклад, якщо я заявлю про те, що я вчився у Гарварді, просто диплом загубився, для того, щоб це перевірити, потрібно буде направляти запити до Гарварду, а хто цим заморочиться? Так, у випадку цієї людини запити направляли, але результати просили не розголошувати саме з урахуванням попередніх пунктів. Просто непублічно дали людині по шапці, а та трішки скорегувала власну легенду - так, щоб і запити спрямовувати вже не було куди, бо ж за її версією все дуже секретно та таємно.

От і що робити? Викривати просто з любові до правдорубства, знаючи, що буде зайвий скандал, а інші на тебе ще й образяться та скажуть, що зводиш наклеп на дуже милу людину (людина справді приємна в спілкуванні) та патріота? Чи мовчати, адже начі шкоди нема, а від наслідків може бути?

Гадські ці питання втомлюють.

АПД. Ні, це не Арестович. І взагалі не людина з політики. Була б з політики, питань би не було.