"...от люблю я цю фразу" - Євген Якунов

"...от люблю я цю фразу" - Євген Якунов

Про систему, яку треба міняти.

Коли знаток, почувши про якусь проблему невирішувану, хитає головою, цокає язиком, сумно зітхає і каже: "Вихід один - всю систему треба міняти".

Чую це з часів горбачовської Перестройки. Ну от поміняли в Росії систему. А нова не сподобалася, тож вони й повернули все "взад". Тільки ще до гіршого, але мовчать і не пищать. Краще стара, випробувана дров'яна піч, ніж якісь сонячні батареї з шкідливого германію.

Пам'ятаєте, не так давно, коли різко подорожчав природний газ, багато експертів казали, що треба відмовлятися від газового опалення помешкань і переходити по можливості на "прогресивні" твердопаливні котли. Ну от накупив народ у передмісті таких котлів і палить в них, здається, винятково шини. Воно, звичайно, економія величезна, але смог по всій околиці стоїть як в Лондоні у 17 столітті. Прогрес.

Часто здається, що люди, які пропонують міняти всю систему - чи то політичну, чи то судову чи якусь іншу, просто не розуміють і жахаються її складності. Їм хочеться чогось простішого, більш природного, як ото - "мусорна" люстрація чи побити вікна.

Поб'єш, і, здається, машина краще закрутиться.

Лудити теж свого часу думали, що варто тільки розбити ті капосні парові машини, які позбавили мільйони людей роботи, як все зміниться на краще.

Система ,зрештою, змінилася, але зовсім не так як вони на те очікували.

Системні зміни - це, взагалі. зовсім не те, що уявляє собі народ. Це не повалення злочинної влади, не загратування корупціонерів і не утвердження загальної справедливості в усьому світі. Це набагато серйозніші речі, які потребують значного напруження інтелекту, знань і вміння передбачити віддалені наслідки своїх рішень.

Передбачення віддалених наслідків рішень - це й є мудрість.

І відбуваються ці зміни не одразу, а якщо відбуваються, то не одразу й помічаєш, що вони відбулися.

Колись, ще за часів Кучми, один популярний колумніст писав про те, що попри всі зусилля міліції на ринках Києва продовжують обважувати покупців. За допомогою фальшивих, висвердлених всередині гирь - колись там були такі ваги у формі "качечок". Завершив свою колонку журналіст словами про те, що причина - в Кучмі, який утвердив в країні атмосферу брехні. І потім оті сакраментальні слова - про те, що "треба міняти всю систему". На чолі з Кучмою,звичайно.

Багато води спливло відтоді, І гострота проблеми фальшивих гирь і вагів-"качечок" зійшла на нуль. Але не через те, що Кучму змінив Ющенко, а Януковича Порошенко, а того - Зеленський. Просто самі гирі зникли, бо змінилася система приладів для вимірювання ваги.

Я зовсім не консерватор і за зміни. Просто мені не однаково, хто їх пропонує і хто систему змінюватиме.

Минулого літа один фахівець мені сказав: "Вам треба міняти систему водяного опалення. Якщо готові - за два дні зробимо". І він зробив, а я заплатив. І нова система працює.

Тому вибачте мені, говорити про зміну системи дозволяю лише тому, хто хоч хоч якусь систему в своєму житті змінив. Хоч маленьку - з двох батарей, не більше...