"От здавалось би. Існують досить прості, очевидні речі" - Павло Вернівский

"От здавалось би. Існують досить прості, очевидні речі" - Павло Вернівский

До війни експорт агро - 24 млрд. Додана вартість агро у ВВП країни до війни - 19 млрд дол.

І навіть по двум цим показникам видно, що розмір цього сектору економіки катастрофічно низький.

Більше того! Однією з проблем цього сектору, що зернові, які є основою нашого агро, не мають великого потенціалу його зростання! Тобто, ми не збільшимо навіть в рази урожайність, а значить експорт, а значить ВВП!

Так, у нас відбуваються якісь зміни в агро, але на фоні масштабів експорту зернових вони мізерні!

Ми застрягли в цій моделі!!

Ну як ми збираємось доганяти Польщу з ВВП в 650 млрд????

А ви розумієте, що чим більший розмір ВВП, тобто більший випуск товарів та послуг, то тим більший розмір бюджету? Це взаємозвязані речі!

В Польщі доходи бюджету, без врахувань допомоги ЄС - складають 125 млрд дол!

Для порівняння, витрати бюджету України під час війни зросли до майже 90 млрд дол, з яких 40 млрд було профінансовано за рахунок допомоги союзників!

Розумієте, що це значить? Що бюджет мирного часу Польщі зараз на 35 млрд більший ніж воєнний бюджет України, який додатково фінансується союзниками!!!

І все тому, що Польща захищає своїх фермерів, але вона від них не залежить!! Експорт агро складає менше 10% від всього експорту Польщі! Більшу ж частину експорту генерує промисловість! І в цьому є суттєва різниця між нашими країнами!

Однак, замість того щоб адекватно дивитись на речі, то в нас моляться на то агро і деякі люди досі вірять що це має бути основа нашої економіки!