"ОТЖЕ, ДО ЧОГО МИ ЙДЕМО ПО КУРСУ ГРИВНІ?" - Александр Гончаров

"ОТЖЕ, ДО ЧОГО МИ ЙДЕМО ПО КУРСУ ГРИВНІ?" - Александр Гончаров

Сьогодні хочу валютою пробігтися, прояснити ситуацію з гривнею на найближчу перспективу. І найголовніше – за якими індикаторами нам треба стежити, щоб розуміти, що у нас відбувається?

До речі, вчора стало відомо: 45 грн/дол США – курс, який закладено в проекті бюджету України на наступний 2024 рік. Що це означає?

Девальвація гривні, звичайно, вже не стане для нас шоковою новиною, але вона несе серйозні ризики. Насамперед, ми бачимо негативний сигнал для курсу гривні у скороченні експорту: з початку року товарообіг України склав понад $72 млрд. Протягом січня-серпня 2024 року в Україну імпортували товарів на суму понад $45,1 млрд, а експортували — всього на $27,5 млрд. Вже лише за цим показником мій таргет на кінець року 42-43 грн за долар США.

Але виходячи зі звіту НБУ та проекту держбюджету-2025, і такий курс нам не потрібен, потрібна подальша девальвація до 45 грн за долар США. Як це робитимуть наші керманичі? Насамперед – продовжать знижувати облікову ставку НБУ и наступного року, як важливий чинник.

Ну, і чи варто сподіватися на стабільність гривні, чи краще готуватися до найгіршого? Рішення за кожним із нас. А як ви вважаєте, наскільки ймовірна девальвація до 50 грн за долар США?