"Підлаштовування російської економіки під сучасні реалії" - Олена Кудренко

"Підлаштовування російської економіки під сучасні реалії" - Олена Кудренко

"Путин ест мясо. Глубинный народец ест капусту. Вместе они едят голубцы." (С)

Мова піде про так зване підлаштовування російської економіки під сучасні реалії. Типу, що санкції їм ні по чому. І що росіяни витерплять все. Вони навіть малюють цифри росту доходів населення. Хоча, якщо розібрати по регіонах, то так званий ріст "доходів" дивним чином стається у не найбагатших регіонах - ну, наприклад, Кабардіно-Балкарія (у 2022 році на 5,6%); Ханти-Мансійський автономний округ (+3,1%); Чукотський АО (+3,1%); Якутія (+2,3%)... І так далі, АЛЕ: спражня причина підвищення доходів криється лише в мобілізованих. Тобто це не ріст будівництва виробництв, не розробка нових видів бізнесу, не інвестиції, не щось довгострокове - це такий будиночок на піску, який дуже ненадійний та тимчасовий. "Доходи" - це виплати сім'ям загиблих, "гробові". Але ж і населення в Кабардіно-Балкарії в рази менше, ніж в Москві, чи хоча би в Ростові. А тому рахувати, що невеликій частині населення легше стало купувати водяру - це не підвищення доходів по росії як таке.

Сама Москва доходи втрачає, бо середній клас побіг. Витік з росії. В Москві стається поступове заміщення середнього класу з представників бізнесу та спеціалістів різних галузей на представників силової ланки держави. Тобто середнім класом тепер вважаються ФСБ та ті, кого вони утримують. Якось не феєрично виглядає в плані перспектив, чи не так? Силові структури росії нічого для економіки та розвитку росії не продукують, а тому це шлях в нікуди.

Є, звичайно, напрямки, де росіяни вбачають хороші перспективи - все, що пов'язане з "оборонкою" (хоча мені особисто самій дивно писати це слово по відношенню до росії - "оборонка". Яка? Від кого?) Хтось, хто займається виробництвом електроніки, дронів, їх купівлею/продажем - отримує кошти з бюджету, а тому такий, "прости Боже", "бізнес" комусь вважається перспективним та навіть стабільним. Хоча, студенти в Татарстані, які чи то збирають Шахєди-Герані, чи наносять на них маркування - той ще взірець перспектив. Мені чомусь згадалося, як ми в дитинстві збирали по сусідах макулатуру для школи, бо треба було виконати норму для "государства". Жалюгідно.

Хтось купив завод IKEA після їх виходу з російського ринку, і потирає долоні в очікуванні гарних доходів - так само й ті, хто викупив (чи внаслідував по-російськи) МакДональдз. Але в підсумку так само, як в європейців-американців, ніяк не виходить. Бо є якийсь присмак радянщини/совковщини, за що б росіяни не брались. До виробництва завжди треба додати дистрибуцію, маркетинг, логістику, імідж, якість (!) тощо. Заходиш до переробленого з європейського на російський магазин - а там, як прочитала у самих росіян, "запах і дух совка". Аура, так сказати.

Я не знаю, на скільки їх вистачить. Бо те, що я пишу - лише враження та особисті емоції, звичайної людини, не економіста. Але вести війну довічно вони не здатні. Кулеба каже, що у нас на носі важка політична осінь, і що якісь країни будуть давити на нас з метою змусити підписати мирові угоди з росіянами. Але тут суб'єктивно скажу, що треба було не до шашликів готуватися, а розробляти власні оборонні проекти. Ми могли би менше залежати від інших, ну і дипломатія наша була би набагато агресивнішою та витонченішою. Навіть не "якщо би" чи "мабуть", а точно. Бо росіяни колись-таки здуються, як, вибачте, засіб чоловічої контрацепції. Просто давити на них треба сильніше.