"Підняття мінімалки, як виборча технологія. Із серії: не дай себе розвести" - Віктор Бобиренко

"Підняття мінімалки, як виборча технологія. Із серії: не дай себе розвести" - Віктор Бобиренко

Вчора Рада підняла мінімалку з 4723 грн. - до 5000 грн. А тіпа з першогот січня ваще буде 6000.
Ви думаєте і справді Зеленський підвищує мінімалку з метою покращити життя людям? Тоді я іду до вас. І пояснюю: це технологія. Деталі:
1) Сесія була зібрана позачергова. Це щоб питання якими можна похвалитися обговорювалися не поруч з десятками інших тем, а стояли особнячком і вигідно відсвічували президента.
Бо усі анонси висвічували – ця позачергова сесія – його ініціатива. Ось він думає про Великий державний герб.
Ось він підписує з Європою меморандум на 1,2 мільярди євро.
А ось – він піднімає мінімалку. О, чарівник, дай поцілувати твої руки.
2) Щоб одразу зняти усі питання. Мінімалку підвищувати треба. Щороку. Не бездумно.
Уряд Гройсмана коли робив пенсійну реформу – дуже чітко прив’язав два коефіцієнти до збільшення пенсії.
Пенсія переглядається раз на рік до 1 березня. І збільшується на врахований коефіцієнт інфляції і на відсоток збільшення мінімалки. І не треба нікому руки цілувати – усе розписано у законі.
І тут можна зробити так само. Наприклад, прийняти закон, у якому було б сказано: з 1 березня кожного року (січень і лютий місяці на те, щоб порахувати коефіцієнти) ми збільшуємо мінімалку на 10% + на інфляцію у попередньому році.
Наприклад вона була у 2020 році 7%. Окей, значить з 1 березня 2021 року – мінімалка піднімається на 17%. Усі все розуміють. Але ніт. Треба зробити так, щоб всі дізналися, хто благодєтєль.
3) Кажуть кричіть «ура» - бо у зв’язку з цим збільшуються відсотки у Пенсійний фонд аж на 1,7 мільярди гривень. «Каралєва в васхіщенії» - як говорив один кіт. Ага. Бюджет ПФУ у 481,3 млрд. грн. (з яких 181 млрд. – прямі виплати з державного бюджету). Вау, збільшення на цілих 0,3%??? Нічьо-сє. Робіть ку перед президентом, пацаки.
4) Кажуть, що це додатково додасть у державний та місцеві бюджети 4 мільярди гривень, через збільшення податку на доходи фізичних осіб - ПДФО. Ось, ось бачите??? Спасли бюджет.
Це при тому, що державному бюджету перепадає 25% від зібраного ПДФО. А у нас дохідна частина близько 900 мільярдів (це ми зібралися зібрать), а видаткова частина 1,2 трильйони. У нас по касі баланс не зводить ся на 300!!!! Мільярдів.
А тут цілий мільярд в прикупі.
Народ України у глибокому реверансі – перед президентом.
5) Насправді Зеленський підставив усі місцеві бюджети. І крєпко. Це тема окремого посту. Але коротко: кожен тренер у спортшколі чи няня у садочку якоїсь Забурбелівки тепер отримають + 277 грн. Назад у бюджет ОТГ повернеться (через сплату ПДФО) рівно 30 грн. Тобто 247 – прямий попандос. Тому що у Забурбелівці у грудні минулого року, коли приймали бюджет, про ініціативи президента не підозрювали.
6) Тому голова ОТГ підніме мінімалку. А решті бюджетників зріжуть на таку ж суму преміями і надбавками. Тому що місцевих попередили – усі виплати – за ваш рахунок.
У задачці запитується: і навіщо усе це було затівати, якщо вийде як завжди?
Відповідь: скоро вибори і Володимиру Олександровичу потрібні гарні розмови про його людяність. Щоб рейтинг не падав. Бо піпл же ж не розуміється на цифрах, але говорити будуть.
А взагалі – мінімалку піднімати треба. Але по-уму.
P.S. Окремий пост зроблю про прикол, якщо зроблять з 1 січня мінімалку 6 тисяч, а з 1 липня 6,5 тисяч. Це вже буде удар по малому бізнесу.
Але заспокою і навангую: як тільки закінчаться місцеві вибори і піднімати вже нічого буде не потрібно, то щоб якось втертися – слуги піднімуть мінімалку: до 5100, чи трохи більше.
Щоб було: наче і підняли, але так щоб і в інфляцію не залізти. І МВФ не дративати.
Так-що виживемо.

Віктор Бобиренко