Підозрюваних у шпигунстві заарештували в Албанії після нападу на військову базу

Підозрюваних у шпигунстві заарештували в Албанії після нападу на військову базу

Влада взяла під варту двох росіян і одного громадянина України.

Трьох підозрюваних кремлівських шпигунів було заарештовано в Албанії після нападу на двох охоронців військової бази із застосуванням, як вважають, хімічної речовини.

Двоє росіян та одного громадянина України взяли під варту в суботу, а двоє албанських солдатів проходять лікування в лікарні, повідомляють місцеві ЗМІ.

Одна людина була помічена з камерою і намагалася зробити знімки по периметру заводу з виробництва зброї в місті Грамш, приблизно за 80 кілометрів на південь від столиці Тирани.

Коли охоронці зіткнулися з ним, він розпорошив на солдатів нейропаралізуючу речовину, йдеться в повідомленні Чекінського військового заводу в Грамші, повідомляє Top Channel.

Поліція отримала інформацію про те, що ця людина була не одна, і негайно встановила КПП та заблокувала автомобіль з іншим росіянином та громадянином України, які також взяті під варту, повідомляє сайт новин. Згідно з повідомленням, троє – росіянин 24 років, росіянка 33 років та українець 25 років.

Це не перший випадок, коли за підозрою російські агенти проникають у середземноморську країну, яка є членом НАТО, для збору військової розвідки або нападів. Минулого літа двох російських громадян спіймали на зовнішньому периметрі авіабази Кучова з безпілотником.

В обох випадках підозрювані шпигуни в'їжджали в країну як туристи, згідно з правилами, які дозволяють росіянам в'їжджати без візи на період літніх відпусток - лазівку, яку деякі тепер закликають скасувати.

Албанія, країна-кандидат у члени ЄС, є твердим прихильником суверенітету України. На зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом минулого місяця прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що вони "твердо солідарні з Україною, і, звичайно, зрозуміло, що наша підтримка суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів України є такою ж твердою, як і завжди".

Він додав, що "важливо, щоб ми продовжували нашу розмову щодо ситуації, а також зобов'язань, які ми маємо на Західних Балканах, щоб точно запобігти будь-якій ескалації і не допустити, щоб будь-який поганий вплив став лихом для нашого регіону".

Албанія була одним із перших союзних парламентів, які ратифікували протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. Раніше цього року НАТО розпочала роботу з перетворення колишньої авіабази Кучова часів комунізму з цвинтаря літаків на сучасну станцію для операцій на Західних Балканах,