"ПІДСУМКИ 2018 ТА ПРОГНОЗИ 2019" - Олег Пономар

"ПІДСУМКИ 2018 ТА ПРОГНОЗИ 2019" - Олег Пономар

2018-ий став рівним та непоганим роком. Роком помірних змін та роботи. І саме це є його головним досягненням. Адже, зважаючи в якому стані країна була буквально чотири роки тому, і в якій воєнній та геополітичній ситуації країна є сьогодні (не з вини України, а з вини агресивного сусіда, який не може змиритися з виходом України зі зони свого впливу та вживає всі можливі заходи (економічні, спеціальні, військові, дипломатичні заходи, операції в кібер просторі, пропаганда й дезінформація), це вже є хорошим результатом.

Зараз усі підбивають підсумки року, я бачу статті типу «топ-20 позитивних досягнень», «топ-40», тощо, але я зазначу лише найважливіші — ключові та стратегічні.

⚫️ Досягнення 2018 року.

1️⃣ Зовнішньополітичний курс. Курс на НАТО й ЕС зберігається твердо. Це важливо.

2️⃣ Макроекономічна стабільність зберігається. Економіка зростає, гривня — стабільна, збір податків — високий, банки — прибуткові, пенсії виплачуються, тощо.

3️⃣ Дипломатичні успіхи — антимосковська західна (включно з Україною) коаліція є стабільною. Санкції проти Московії тривають.

4️⃣ Військові досягнення. Армія відродилася і є готовою до вирішення найскладніших завдань, аби боронити незалежність України та її евроатлантичний курс. Навчання НАТО проводяться в Україні інтенсивно. Супер-сучасна зброя виробляється, закуповується й постачається до війська.

5️⃣ Нова програма МВФ. Це дуже важливо. Завдяки цьому й макрофінансова допомога ЕС, МБ, ЕБРР.

6️⃣ Верховна Рада України ухвалила низку доленосних законів: Закон про Національну безпеку, Закон про медреформу, Закон про Вищий антикорупційний суд, зміни до Конституції про европейський вибір (у першому читанні). Також Рада ухвалила багато законів, спрямованих на поліпшення бізнес-середовища.

7️⃣ Створення нової незалежної Православної Церкви України. Мега важливо.

8️⃣ Загальне враження позитивне — будуються дороги, лікарні, школи, садочки, у супермаркетах черги, аеропорти забито людьми й рейсами, машини купуються й розмитнюються по-новому та багато інших практичних змін.

⚫️ Що не вдалося (на мою думку)?

1️⃣ Питання миротворців застопорилося (негативний фактор Трампа — санкційний тиск на Московію не посилюється).

2️⃣ Треба було (і можна було) ухвалити більше законів щодо евроінтеграції. Рада абсолютно недопрацьовує й не відчуває важливості історичного моменту. Немає ринку землі. Сподіваюся, що його буде введено відразу після президентських виборів.

⚫️ Плани і прогнози на 2019 рік:

1️⃣ Історично важливі президентські вибори. Критично важливо зберегти курс на Захід, не віддати владу силам московського реваншу. Чому я кажу тільки про президентські вибори й менше про парламентські? Бо від підсумків президентських дуже залежать підсумки парламентських. Адже українська політична еліта звикла й любить присягати переможцю. Тому — крок за кроком.

2️⃣  Кінець політика Трампа в США (процедура імпічменту). Фактор Трампа є надзвичайно важливим і негативно впливає на всю світову політичну й економічну системи. Негативний фактор Трампа впливає й на Україну, і саме тому я буду у 2019 році дуже багато уваги звертати на найбільший в історії політико-кримінальний скандал про змову Трампа з Московією (і не тільки з нею) та його розвиток.

Але. Щодо обидвох пунктів розділу «Плани і прогнози» я є оптимістом.

Дякую, що були разом.

Олег Пономар