Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

100 вишівнайпопулярніших серед абітурієнтів. За підсумками вступної кампанії Інформаційною системою «Вступ.ОСВІТА.UA» опублікований перелік найпопулярніших українських закладів вищої освіти за кількістю поданих заяв від абітурієнтів.

Триває реєстрація для участі в додатковому іспиті в магістратуру. До 5 серпня триває реєстрація участі в єдиному вступному іспиті з іноземної мови. Реєстрацію здійснює приймальна комісія вишу, у якому вступник бажає навчатись. Вартість іспиту становить 540 грн.

Дітей у початковій школі оцінюватимуть вербально. Міністерство освіти і науки пропонує учителям початкової школи оцінювати результати особистісних надбань учнів у 1-4 класах вербальною оцінкою. Методичні рекомендації надіслані школам для практичного використання.

Будівлі шести українських університетів модернізують. Університети отримають кошти на модернізацію та підвищення енергоефективності будівель та гуртожитків. Проєкт реалізується за підтримки Європейського інвестиційного банку та Фонду Східноєвропейського партнерства.

Уряд виділить 150 млн на створення практичних центрів. 55 українських закладів професійної освіти отримають кошти на створення навчально-практичних центрів. Перелік закладів освіти, які отримають субсидії визначений МОН за підсумками роботи конкурсної комісії відомства.

Затверджено новий стандарт освіти для військових ліцеїв. Міністерством оборони затверджений новий Стандарт спеціалізованої освіти військового спрямування для військових ліцеїв. Документ визначає вимоги до компетентностей, яких мають досягти ліцеїсти.

Переможці міжнародних учнівських олімпіад отримають премії. Міністерство освіти ініціюватиме зміни до нормативних документів, які дозволять відзначити грошовими винагородами переможців цьогорічних міжнародних учнівських олімпіад, які представляли Україну.

Вступникам надані рекомендації на бюджет. Оголошені рейтингові списки вступників до закладів вищої освіти із зазначенням рекомендованих до зарахування на бюджетне навчання. Вступники, які отримали рекомендації, мають подати оригінали документів до приймальних комісій.

У разі карантину школи відкриють за умови вакцинації вчителів. Уряд ухвалив постанову, згідно з якою, у разі переходу області до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівня епідемічної безпеки робота шкіл буде можлива за умови вакцинованого персоналу на рівні 80%.

У МОН розповілияк у новому році виховувати школярів. Міністерством освіти розроблені рекомендації про деякі питання організації виховного процесу в 2021/22 році. Зміст рекомендацій має бути доведений до відома керівників шкіл та вчителів.

Уряд змінив норми харчування у закладах освіти. Кабінет Міністрів ухвалив зміни до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку. Документ доповнює групи харчових продуктів, що використовуються для харчування учнів.

Середня зарплата в освіті майже зрівнялась з середньою в економіці. Заробітна плата штатних працівників в освітній сфері в червні 2021 року склала 14 158 грн. Згідно зі статистичними показниками, середня зарплата в освіті в червні склала 98,9% від середнього рівня зарплат в економіці.

Зношеність обладнання у профтехах перевищує 50%. Міністр освіти Сергій Шкарлет повідомив, що за різними оцінками, зношеність обладнання у закладах професійної освіти перевищує 50%. За його словами, для перезавантаження галузі потрібні суттєві інвестиції.

Регіони не поспішають переводити профтехи у свою власність. Більшість регіонів поки не здійснили передачу майна закладів професійної освіти з державної в комунальну власність. Причини затримки полягають у відсутності документів на споруди та ділянки.

Приватні виші вперше отримали держзамовлення. Уперше в історії студенти зможуть навчатись у приватних закладах вищої освіти за кошти державного бюджету. За результатами вступної кампанії, в 5 приватних вишах за бюджетні кошти здобуватимуть освіту 43 студенти.