Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У зелених зонах навчальний рік розпочнуть без обмежень. Навчальний рік розпочнеться без карантинних обмежень, якщо на території країни збережеться зелений рівень небезпеки. Водночас у інших рівнях небезпеки, навчання буде тривати у разі вакцинації 80% освітян у кожній школі.

Регіони отримали майже всі підручники для 4-х класів. В Україні завершується доставка шкільних підручників для 4-х класів до областей. У регіони доставлено понад 90% загального плану доставки. Частина областей вже повністю забезпечена підручниками.

В Україні поки вакциновано 35% вчителів. За словами міністра освіти, наразі в Україні вакциновано 35% вчителів, що поки є нижчим ніж запланований поріг, визначений МОЗ, для повноформатної роботи шкіл в умовах жовтої, помаранчевої або червоної зон епідемічної небезпеки.

Невакциновані студенти мають право на гуртожиток. Міністр освіти Сергій Шкарлет висловив переконання, що невакцинованим студентам не можуть заборонити заселятися в гуртожитки. Ніяких нормативних документів чи вимог з цього питання на даний момент немає.

У МОН обіцяють не примушувати вчителів до щеплення. Примушувати вчителів до щеплень від COVID-19, для того щоб досягти бажаного рівня вакцинованих, не будуть. Водночас міністр освіти закликав педагогічних працівників брати участь у вакцинації.

За державним замовленням зараховано 60 тисяч бакалаврів. Цього року найпопулярнішою спеціальністю за кількістю зарахованих на бюджетну форму навчання є спеціальність «Середня освіта» – понад 6 тисяч зарахованих студентів-бюджетників.

У МОН надали переліки навчальної літератури для шкіл. Рекомендований список містить переліки навчальної літератури та програм для дитсадків, початкової, базової та старшої школи, а також переліки літератури для учнів, які навчаються мовами національних меншин.

Карантин в Україні продовжено до жовтня. Кабінет Міністрів затвердив ініційоване Міністерством охорони здоров’я рішення про продовження карантину до 1 жовтня 2021 року. Водночас поки передумов для зміни рівня епідемічної небезпеки в Україні немає.

Визначено обсяг держзамовлення для студентів-медиків. Міністерством охорони здоров'я визначено заклади вищої освіти, які належать до сфери управління відомства, та виконуватимуть державне замовлення на підготовку фахівців в 2021 році.

В Україні побудують Міжнародний центр дитячої наукової творчості. В Україні планують побудувати сучасний Міжнародний центр дитячої наукової творчості, який дасть можливість проводити в Україні дитячі наукові міжнародні змагання найвищого рівня.

Порушення у підготовці до навчання виявлено у 65% шкіл. У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів заявили про наявність порушень у більшості шкіл. Порушення в першу чергу стосуються стану обладнання і харчоблоків, де готуватиметься їжа для дітей.

Реформою шкільного харчування охоплено млн учнів. За інформацією міністра освіти, належні умови для організації якісного харчування в рамках запланованої реформи вже створені для понад мільйона школярів у майже двох тисячах українських шкіл.