Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Триває реєстрація для участі в додатковій сесії мультитесту. Вступники, які мають бажання складати тест, але не встигли заповнити реєстраційну картку до 19 квітня 2022 року, мають можливість зареєструватися до 20 червня та взяти участь у додатковій сесії.

В Україні пошкоджено 43 заклади вищої освіти. В Україні пошкоджено 43 заклади вищої освіти, 5 із них зруйновано повністю. Найбільше постраждали університети Харківщини. Також руйнувань зазнали виші Донецької, Запорізької, Чернігівської та Миколаївської областей.

Зі шкільної літератури вилучать твори російських авторів. Зі шкільних програм зарубіжної літератури будуть вилучені твори понад 40 російських та радянських письменників, поетів та прозаїків. Вилучені твори замінять творами зарубіжних письменників.

МОН рекомендує організувати роботу пришкільних таборів. Організація пришкільних таборів можлива за умови створення безпечних умов перебування дітей та вчителів. Остаточні рішення щодо організації відпочинку дітей ухвалюватиме місцева влада.

ЮНІСЕФ передасть 5 тисяч ноутбуків для вчителів. Ноутбуки отримають українські вчителі, школи яких пошкоджено чи зруйновано. Планується, що комп'ютери будуть передані вчителям 11 областей. Загалом Україна отримає від ЮНІСЕФ 5050 ноутбуків.

Учнів та викладачів профосвіти звільнено від призову. В Україні набув чинності закон про внесення учнів та викладачів професійної освіти до переліку осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Університети можуть розпочати навчальний рік у серпні. Заклади вищої освіти через економію під час опалювального сезону можуть розпочати навчальний рік у серпні. Відповідне питання було обговорено на засіданні ректорів закладів вищої освіти.

Україна посіла 8 місце в рейтингу технологічних навичок. У рейтингу технологічних компетенцій Україна увійшла до десятки лідерів серед 100 країн світу. У Міністерстві цифрової трансформації зазначають, що це свідчить про високий рівень українців у галузі цифровізації.

МОН не доручало складати списки випускників призовного віку. Міносвіти не доручало керівникам закладів освіти складати списки випускників призовного віку. Інформацію, що була поширена у соціальних мережах, у МОН назвали фейком.

Школи отримали рекомендації щодо облаштування укриттів. Керівники закладів освіти отримали рекомендації Державної служби з надзвичайних ситуацій щодо організації укриття в об'єктах цивільного захисту вчителів та учнів.

Школи з невеликими укриттями навчатимуться позмінно. У МОН заявили, що у школах, де площа укриття замала для всіх учнів одночасно, школярі навчатимуться у кілька змін. Також у школах до 1 вересня мають пройти тренування щодо евакуації в укриття.

ЄС надав рекомендації щодо визнання дипломів українців. Єврокомісія опублікувала рекомендації для влади та закладів вищої освіти країн Європейського Союзу щодо забезпечення швидкого й гнучкого визнання кваліфікацій та дипломів українців.