Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Перший урок у школах присвятять темі безпеки. ;На початку навчального року в усіх закладах освіти будепроведеноЄдиний урок з безпеки. У проведенні уроку візьмуть участь пожежні та поліцейські. Вони розкажуть школярам про правила поведінки в умовах небезпеки.

Керівники МВС візьмуть участь у серпневих конференціях. Перші особи системи МВС обговорять з освітянами спільні дії щодо гарантування безпеки освітнього процесу. Ініціатива також буде реалізована в регіональних підрозділах Міністерства внутрішніх справ.

Освітян можуть звільнити від призову на військову службу. Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект, що передбачає надання відстрочки від призову під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.

Студентів з ТОТ звільнять від заборгованості за навчання. Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про виділення коштів із держбюджету для компенсації витрат закладів вищої освіти на підготовку студентів, які мали заборгованість за другий семестр навчання.

Набрав чинності закон про тривалість відпустки освітян. Законом скасовано норму щодо обмеження щорічної основної оплачуваної відпустки педагогічних працівників 24 календарними днями. У такий спосіб повернуто відпустку тривалістю 56 днів.

Триває вступ до коледжів випускників 11-х класів. Вступ до закладів фахової передвищої освіти за індивідуальною усною співбесідою або творчим конкурсом триватиме до 5 серпня. Вступ за результатами національного мультитесту – до 31 серпня.

Для очного навчання школа має бути безпечною. У Міністерстві внутрішніх справ наголошують, що з 1 вересня очне навчання в Україні може поновитися лише у тих освітніх закладах, які повністю відповідатимуть безпековим вимогам під час воєнного стану.

1 вересня стартує пілотування нового предмета Інформатика.  У межах проекту передбачається створення нового контенту для 1-11 класів, розробка освітніх ресурсів для вивчення інформатики, залучення найкращих українських і європейських ІТ-експертів.

Там де можливо, навчання розпочнеться очно, – Шмигаль. За словами прем'єр-міністра, навчальний рік має розпочатися в очному режимі там, де це можливо, а захисні споруди закладів освіти мають бути приведені в готовність до використання.

У школах працюватимуть вихователі з безпеки. В обов’язки вихователя входитиме проведення профілактичних та інформаційно-просвітницьких заходів, пропагування здорового способу життя, інформування спеціальних служб про негативні явища у школі.

МОН рекомендує запровадити у школах змішане навчання. Відомство рекомендує за можливості запровадити змішану форму навчання. Рішення про форму навчання ухвалюватимуть спільно з батьками. Для тих, хто обере онлайн навчання, організують окремі класи.

Школи організують онлайн навчання на вимогу батьків. Міністр освіти і науки запевнив, що керівники шкіл будуть зобов’язані забезпечити учням доступ до освітнього процесу в режимі онлайн, у разі якщо батьки побоюватимуться вести дитину до школи.

Виші визначать дати початку навчання самостійно. У Міністерстві освіти і науки повідомили, що керівники закладів вищої освіти самостійно визначатимуть дату початку нового навчального року з огляду на безпекову ситуацію в регіоні.