Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

В Україні проведуть кампанію з популяризації профосвіти. Міністерство освіти і науки запускає комунікаційну кампанію, метою якої є зміна ставлення до професійної освіти. У МОН зазначають, що саме руками випускників профтехів буде відбудована інфраструктура країни.

Більшість батьків і вчителів за онлайн навчання. Результати опитування, що проведено Державною службою якості освіти, свідчать проте, що думки батьків та вчителів щодо форм навчання у новому навчальному році є різними. Водночас більшість надає перевагу онлайн навчанню.

Відкрито прийом заяв від вступників до магістратури. Цього року більшість вступників має подавати заяви про вступ через електронні кабінети шляхом заповнення онлайн форми. Абітурієнти мають можливість подати до 5 заяв на бюджет і до 20 заяв на контракт.

Українським школярам розповідатимуть про рашизм. У МОН зазначають, що приводом до перегляду та оновлення змісту навчальних програм стали виклики, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації проти України.

Замість російських авторів учні вивчатимуть світові шедеври. Міністерством освіти і науки внесено зміни у програми із зарубіжної літератури в частині вивчення творів російських та білоруських письменників. Натомість до програми додано твори зарубіжних письменників.

У шкільних програмах посилено патріотичну складову. Зокрема, серед інших, зміни внесено до програми предмета «Захист України», «Основи здоров’я», шкільної програми з основ правознавства та географії.

Школи самі визначать тривалість та структуру навчання. Педагогічні ради шкіл самостійно визначатимуть тривалість навчального тижня, навчального дня, занять і відпочинку. Згідно із законодавчими змінами навчальний рік може тривати більше або менше 175 днів.

Більшість шкіл поки не планує працювати офлайн. Станом на 11 серпня із 12 800 шкіл за очною формою планують розпочати навчання 3 000 освітніх закладів. Майже 5 700 шкіл планують працювати за дистанційно, а 4 000 шкіл впровадять змішане навчання.

Місцеві бюджети забезпечені коштами для зарплат освітян. У Міністерстві фінансів запевнили, що Кабінет Міністрів виконує завдання щодо забезпечення місцевих бюджетів необхідним ресурсом для виплати заробітної плати вчителям у повному обсязі.

Уряд готується до змішаного навчання. За словами прем’єр-міністра, відсоток батьків, які підтримують очне навчання дітей, поступово зростає, зокрема через підготовку закладів освіти, облаштування сховищ та підвищення рівня безпеки.

МОН пропонує присвятити перший урок незламним українцям. Міністерство освіти і науки пропонує українським вчителям присвятити перший урок у новому навчальному році темі «Ми українці: честь і слава незламним!».

У МОН розробили чотири моделі навчання школярів. В основу моделей навчання було покладено чотири локації учнів: учні, які віддалені від бойових дій; внутрішньо переміщені учні; учні, які перебувають в окупації; учні, які перебувають за кордоном.

Україна навчатиме своїх учнів на окупованих територіях. Учнів, які перебувають на захоплених територіях або в зоні бойових дій, у МОН планують навчати через дистанційну форму або екстернат. Також можливе застосування сімейного навчання.

МОН відмовиться від шкільного паперового діловодства. Впродовж наступних п'яти років МОН планує відмовитися від паперового діловодства. У рамках цієї роботи вже до кінця цього року буде запроваджена цифровізація шкільних документів і класних журналів.

МОН планує реформувати систему оплати праці вчителів. У відомстві наголошують, що існуюча складна система оплати праці педагогічних працівників, не мотивує їх до професійного розвитку та не спонукає до залучення молодих вчителів до шкіл.