Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Українські підлітки візьмуть участь у досліджені PISA. У жовтні Україна візьме участь в основному етапі міжнародного дослідження якості освіти PISA. Цього року галуззю дослідження стане математика. Додатково буде досліджено креативне мислення 15-річних учнів.

Освітяни-колаборанти фігурують у кримінальних справах. У Національній поліції повідомили, що на сьогодні зареєстровано 19 кримінальних проваджень, де фігурують директори шкіл, вчителі, які намагалися за російськими програмами викладати у школах.

Вступники до магістратури з права отримали бюджетні місця. Оприлюднено рейтингові списки вступників до магістратури зі спеціальностей «Право» та «Міжнародне право», яких рекомендовано для зарахування на бюджетну форму навчання.

МОН визначено перелік навчальної літератури для шкіл. Міністерством освіти і науки складені переліки навчальної літератури та навчальних програм, рекомендованих для використання в освітньому процесі закладів освіти у 2022/23 навчальному році.

МОН деталізує інформацію про контингент учнів. Відомство проведе збір даних учнів для розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік. Уповноважені працівники шкіл мають заповнити індивідуальні картки обліку учнів та педагогічних працівників.

У школах розпочали роботу вихователі з безпеки. У школах п’яти регіонів розпочали роботу вихователі з безпеки, які допоможуть освітянам побудувати для дітей середовище, вільне від булінгу, наркотиків і насильства. Наразі до проекту долучилися 16 громад.

В УЦОЯО подякували освітянам за проведення НМТ. В Українському центрі оцінювання якості освіти подякували всім, хто цьогоріч був причетний до організації, підготовлення й проведення національного мультитесту. Тестування тривали впродовж 23 днів.

Розпочалося повернення коштів за пробне ЗНО. Розпочав роботу сервіс повернення коштів, сплачених за участь у пробному ЗНО, яке у 2022 році було скасовано. Для повернення коштів учасники мають заповнити електронну форму на сайті УЦОЯО.

Скасовано можливість виїзду студентів-чоловіків за кордон. Українські чоловіки-студенти, які навчаються за кордоном, більше не зможуть виїхати за кордон під час дії воєнного стану. Можливість перетину кордону скасована через масові підробки документів.