Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Понад 5 тисяч шкіл працюють дистанційно. Наразі в Україні функціонує майже 13 тисяч шкіл, з яких понад 5 тисяч працюють дистанційно. В очному або змішаному форматі навчання відбувається у 7 714 школах, де навчається понад 2 млн 126 тисяч учнів.

МОН просить іноземні виші надати студентам відпустки. Міносвіти звернулося до міністерств освіти інших країн з проханням надати студентам-першокурсникам з України, які через війну не можуть виїхати з України, можливість академічної відпустки.

У Німеччині розпочав роботу український освітній хаб. Місія мережі українських освітніх хабів за кордоном – надати можливість дітям продовжити навчатись за українською програмою, а їхнім батькам – опанувати найзатребуваніші навички на ринку праці.

Батькам надали алгоритм дій під час ядерного вибуху. Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки підготував рекомендації для батьків щодо того, як діяти якщо на момент ядерного вибуху дитина перебуватиме в закладі освіти.

МОН просить використовувати залишки освітньої субвенції. У разі забезпечення оплати праці педагогічним працівникам, засновники можуть спрямовувати залишки коштів на оновлення матеріально-технічної бази закладів та установ освіти.

Оголошено конкурс підручників для 1, 5-6 та 10 класів. Міністерство освіти оголосило про проведення конкурсного відбору підручників та посібників. Перелік назв підручників і посібників, з яких оголошено конкурс, затверджений відповідними наказами відомства.

Радіодиктант національної єдності проведуть 9 листопада. Очікується, що до найбільшого україномовного флешмобу у День української писемності та мови приєднаються мільйони українців. Диктант читатаме народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Google та ЮНЕСКО нададуть школам 50 тисяч ноутбуків. За підтримки Google та ЮНЕСКО розпочалася передача ноутбуків українським закладам освіти. Перші ноутбуки передано до Дніпропетровської, Донецької, Херсонської, Чернігівської та Сумської областей.

Більшість студентів і викладачів задоволені якістю навчання. Згідно з результатами дослідження, переважна більшість викладачів та студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти схвально оцінюють якість освітніх послуг у новому навчальному році.

72% вчителів успішно склали ЗНО на сертифікації. Загалом успішно пройшли тестування 1 335 вчителів початкових класів з різних регіонів України. Ці вчителі були допущені до другого етапу сертифікації – самооцінювання власної майстерності.

Шкільні олімпіади планують провести у звичні терміни. Згідно з рішенням МОН перший етап учнівських олімпіад відбудеться протягом жовтня. Другий етап планується провести протягом листопада-грудня. Третій – у січні-лютому 2023 року.

У Держбюджеті на освіту передбачено 6,2% ВВП. Верховна Рада ухвалила за основу проєкт Державного бюджету України на 2023 рік. Планується, що на освіту в 2023 році буде витрачено 6,2% національного ВВП. Фінансування армії буде першим пріоритетом.