Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

МОН: більшість шкіл готові до опалювального сезону. До опалювального сезонуготові більше 90% від усіх закладів освіти країни. Очікується, у регіонах, де не ведуться активні бойові дії, заклади освіти найближчим часом досягнуть повної готовності до зими.

Освітній процес забезпечують півмільйона освітян. Міністр освіти і науки, коментуючи намагання росіян зупинити навчання українських дітей повідомив, що наразі понад 520 тисяч освітян продовжують навчати дітей у школах, дитсадках і закладах позашкілля.

Студентів з окупованих територій переведуть на бюджет. Уряд ухвалив рішення завдяки якому студентів закладів освіти, які є внутрішньо переміщеними особами або перебувають на окупованих територіях, переведуть на бюджетну форму навчання.

Україна навчає 100 тисяч учнів на окупованій території. За словами міністра освіти і науки, у понад 1 тисячі шкіл в онлайн-форматі навчаються майже 100 тисяч українських учнів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Виші, що не пройдуть атестацію, можуть ліквідувати. Міністерство освіти і науки пропонує ліквідовувати виші чи наукові установи, які не пройшли атестацію. Відповідний проект постанови КМУ внесено на погодження до Державної регуляторної служби.

Затверджені програми підвищення кваліфікації вчителів НУШ. Міністерством освіти і науки затверджені Типові програми підвищення кваліфікації вчителів та керівників шкіл, які впроваджують новий Державний стандарт базової середньої освіти.

Прийом до вишів у 2023 році відбудеться в особливому порядку. У Міносвіти зазначають, що у зв’язку із повномасштабною війною в Україні та подоланням її наслідків, провести всі етапи підготовки до вступної кампанії 2023 року у визначені терміни неможливо.

МОН рекомендує відновити навчання у школах. Освітнє відомство рекомендує відновити навчання у школах після перерви, що була викликана ракетною атакою рф 10-11 жовтня. У МОН наголошують, що 70% закладів освіти можуть проводити змішане навчання.

10 українських вишів включено до світового рейтингу. До світового рейтингу The Times Higher Education World University Rankings включено 10 українських університетів. Найвищу позицію серед українських вишів у рейтингу посів Сумський державний університет.

Місцеві влади самостійно оберуть формат роботи шкіл. Міністерство освіти і науки запропонувало місцевим органам влади самостійно визначити формат роботи шкіл. Також МОН не заперечуватиме, щоб у регіонах ухвалювали рішення про запровадження канікул.