Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

На бюджетне навчання переведуть 80 тисяч студентів. Рішення уряду стосуватиметься дітей загиблих захисників, учасників бойових дій та їхніх дітей, а також внутрішньо переміщених осіб з громад, що перебувають в окупації, або де ведуться активні бойові дії.

Школи проведуть урок з безпеки в інфопросторі. МОН спільно з проєктом медіаграмотності «Фільтр» пропонують школам провести урок з безпеки в інформаційному просторі. Учителям вже надано матеріали, що допоможуть учням потренувати навички медіаграмотності.

Проблеми з електрикою призводять до освітніх втрат. В Офісі освітнього омбудсмена наголошують, що проблеми з постачанням електроенергії призводять до освітніх втрат, оскільки заклади освіти не можуть повноцінно здійснювати очне навчання учнів.

Більше половини школярів навчаються дистанційно. Наразі в українських школах навчаються 3 млн 930 тисяч учнів, з яких 2 млн 238 тисяч – дистанційно. Очним навчанням охоплено 790 тисяч учнів, за змішаною формою навчаються понад 901 тисяча школярів.

Для вчителів створили уроки з безпечної поведінки учнів. Освітній проєкт #stop_sexтинг презентував уроки щодо безпечної поведінки під час війни. Метою уроків є формування компетенцій поведінки дітей під час перебування на вулиці або вдома в умовах війни.

Експерти надали поради з навчання молодших школярів. Експерти УЦОЯО підготували рекомендації з формування читацької та математичної компетентностей учнів початкової школи. Рекомендації розроблені за підсумками моніторингу якості початкової освіти.

В Україні відбувся основний етап PISA-2022. Понад 3500 п’ятнадцятирічних українських учнів та студентів пройшли тестування з трьох галузей міжнародного дослідження – математики, читання та природничо-наукових наук, а також з креативного мислення.

Результати освітніх досліджень можуть бути невтішними. В Українському центрі оцінювання якості освіти зазначають, що результати міжнародного дослідження PISA-2022, національна частина якого була проведена в Україні з 3 по 26 жовтня, можуть виявитися невтішними.

Електронні додатки дозволяють навчатися без електрики, – міністр. За словами Сергія Шкарлета, в Україні запроваджено систему електронних сервісів, що дозволяють продовжувати навчання в умовах відключення електропостачання.

В УЦОЯО призначено нового директора. Кабінет Міністрів України призначив Едуарда Цируліка новим директором УЦОЯО. До цього часу Цирулік очолював відділ з організації корпоративного управління Національного авіаційного університету.