Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У третині шкіл канікули перенесено на зиму. За інформацією міністра освіти, загалом осінні канікули перенесено у 3 671 школі, що становить понад 28% від їхньої кількості. Водночас учні понад 7 тисяч шкіл вже повернулися до навчання після осінніх канікул.

У Києві запровадять психологічну підтримку вчителів. Столичним школам пропонують розпочинати робочий день хвилинками психологічної підтримки для працівників шкіл. Очікується, що така підтримка сприятиме стабілізації психоемоційного стану вчителів.

Шкільні підручники обов’язково проходитимуть експертизу. Міністерство освіти і науки проводитиме обов’язкову експертизу навчальної літератури, що виготовляється за кошти державного бюджету, на предмет відповідності вимогам законодавства.

Результати випускників цього року є недостатньо високими. Про це йдеться у звіті УЦОЯО за результатами проведення мультипредметного тесту. З кожного з блоків тесту понад 63% вступників отримували менше 160 балів за шкалою 100–200.

В УЦОЯО пропонують розширити НМТ. Фахівці УЦОЯО наголошують, що предметна обмеженість НМТ негативно впливає як на стабільність освітнього процесу на рівні загальної середньої освіти, так і на якість відбору вступників до закладів вищої освіти.

В Україні запустили освітній хаб «Google Знання». Метою хабу є допомога українцям отримувати нові навички та розвивати кар'єру. До структури хабу включено три розділи – «Знання для школи», «Знання для роботи» та «Знання для життя».

Місцеві бюджети економлять на виплатах учителям. Зменшення розмірів надбавок, скасування доплат, запровадження простою, надання педагогам відпустки без збереження зарплати призводить до накопичення значних залишків коштів освітньої субвенції.

До освітнього бюджету додали 555 млн грн. Під час розгляду Закону про Держбюджет на 2023 рік між першим і другим читанням, на освітні потреби було додано 555 млн грн. Також до закону додано правку про підняття залишків субвенції для фінансування НУШ.

Школам не потрібно дублювати електронний журнал. Шкільний електронний журнал відтепер не потрібно дублювати на папері. Школи зможуть обрати будь-яку електронну освітню систему, що надає послугу з ведення електронного класного журналу.

Електронний документообіг у школі заощадить час, - МОН. У відомстві наголошують, що перехід шкіл на електронне діловодство стане вагомим кроком на шляху спрощення та автоматизації управлінських та освітніх процесів у закладах середньої освіти.