Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Випускників шкіл звільнять від ДПА. Випускників, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/23 навчальному році, звільнять від проходження державної підсумкової атестації. Відповідний законопроєкт схвалений Кабінетом Міністрів.

Уряд зробив крок до проведення НМТ у 2023 році. Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону, який дозволить МОН провести вступну кампанію за аналогією із 2022 роком та організувати вступ до вишів у 2023 році за результатами мультипредметного тесту.

МОН: НМТ збереже довіру до вступної кампанії. У Міносвіти наголошують, що проведення мультипредметного тесту дозволить зберегти довіру суспільства до проведення вступної кампанії та забезпечити безпекові умови за рахунок використання технологічних рішень.

Для вчителів передбачена скорочена тривалість робочого часу. У Профспілці працівників освіти зазначають, що збільшення на період воєнного стану тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень (скороченої – до 50 годин) є правом, а не обов’язком роботодавця.

МОН проаналізує проблеми приватних закладів освіти. Відомство має намір проаналізувати проблемні питання діяльності приватних дитсадків та шкіл. З цією метою при МОН створено групу, яка надасть пропозиції щодо вирішення проблем діяльності приватних закладів освіти.

Конкурс-захист наукових робіт МАН відбудеться онлайн. Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН цього навчального року відбудеться дистанційно в три етапи.  Перший етап конкурсу має бути проведений до 20 січня 2023 року.

Завершено сертифікацію вчителів 2023 року. Завершено підбиття підсумків ІІІ фінального етапу сертифікації. Результати сертифікації розміщенні в електронних кабінетах учасників. Сертифікат про проходження сертифікації учасники отримають до 23 грудня.

Комітет ВР рекомендував прийняти закон про освіту дорослих. Профільний комітет рекомендував прийняти за основу урядовий законопроєкт про освіту дорослих. Законопроєкт розроблено з метою реалізації права дорослої особи на безперервне навчання.

У ВР пропонують реально обмежити перебування ректорів на посаді. Комітет з питань освіти і науки рекомендує парламенту прийняти за основу проєкт закону, який передбачає обмеження щодо обіймання посад керівника вишу двома строками.

Підручники з мови для 5 класу надрукують за кошти ЄС. Європейська Комісія допоможе Україні надрукувати підручники з української мови для 5-го класу. За інформацією МОН, кошти на друк підручників будуть виділені з фонду Програми ЄС «Еразмус+».