Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Вступати на різні спеціальності можна з різними комбінаціями НМТ. Незалежно від обраного вступником третього предмета НМТ, позитивний результат тесту дозволить подавати заяву на будь-яку спеціальність з урахуванням встановлених коефіцієнтів.

Абітурієнти з окупованих територій вступатимуть дистанційно. Вступники, які перебувають на окупованій території, зможуть проходити усі процедури вступу дистанційно. Укласти договір про здобуття освіти такі вступники зможуть після початку навчання.

При вступі не будуть використовувати середній бал атестата. Міністерство освіти і науки не планує використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту абітурієнтів під час проведення вступної кампанії в 2023 році.

Блок завдань НМТ з історії України значно розширений. Вступники, які оберуть третім предметом НМТ історію України, працюватимуть з завданнями, що охоплюють період у пʼять століть. Завдання стосуватимуться періоду другої половини XVI – початку XXI ст.

Комітет ВР підтримав законопроєкт МОН щодо НМТ. Члени освітнього парламентського комітету підтримали урядовий законопроєкт, ухвалення якого дозволить провести вступну кампанію за моделлю, що була презентована МОН 20 січня.

МОН пропонувало зробити історію України обов'язковою. Міністр освіти і науки нагадав, що у грудні Міносвіти подавало проєкт моделі проведення вступної кампанії на громадське обговорення, в якому історія України була обов'язковим предметом НМТ.

МОН очікує на понад 200 тисяч вступників на бакалаврат. За словами міністра освіти і науки, кількість вступників до вишів цього року буде схожою з показниками минулорічної вступної кампанії. У 2023 році повну середню освіту здобудуть 224 тисячі учнів.

У більшості українських шкіл завершено зимові канікули. У 80% шкіл розпочався освітній процес після зимових канікул. Наразі кількість шкіл, що проводять навчання в очному та змішаному форматах, удвічі більша, ніж тих, що працюють дистанційно.

Діти, перебуваючи за кордоном, не мають навчатися паралельно. МОН не встановлено вимог щодо обов'язковості паралельного навчання в Україні для учнів, які перебувають за кордоном. Результати навчання за кордоном мають бути зараховані в українських школах.

В УЦОЯО спростували фейк про найскладніший НМТ.  Інформація про начебто заплановане проведення найжорсткішого за складністю тесту НМТ не відповідає дійсності. Складність завдань НМТ не буде вищою за звичну складність тестів традиційного ЗНО.

Школярі мають дуже серйозні освітні втрати, – омбудсмен. В Офісі освітнього омбудсмена зазначають, що незважаючи на зусилля вчителів, учні мають серйозні освітні втрати. Наразі на рівні держави відсутні процедури для дослідження рівня втрат та їх компенсації.

Суспільний діалог щодо моделі НМТ завершений, – міністр. Сергій Шкарлет зазначає, що суспільний діалог щодо моделі проведення мультипредметного тесту завершений. Парламент найближчим часом затвердить презентовану МОН модель вступу до вишів.

Фізику планують складати лише 2% учасників НМТ. Абсолютна більшість майбутніх вступників до закладів вищої освіти має намір обрати третім предметом для складання НМТ історію України або іноземну мову. Хімія і фізика є аутсайдерами в пріоритетах учнів.