Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Шкільні знання з історії перевіряють на ДПА, – голова комітету ВР. Сергій Бабак наголосив, що засвоєння випускниками знань, що відповідають стандарту середньої освіти, зокрема з історії, перевіряється під час проведення ДПА, а не вступних іспитів до вишів.

Голова комітету ВР: ми обрали правильний формат НМТ. Коментуючи результати опитувань вступників щодо вибору ними переліку предметів НМТ, Сергій Бабак висловив переконання, що надання можливості обрати третій предмет є правильним рішенням.

В український вишах використовують російську мову. У Нацагентстві із забезпечення якості вищої освіти заявили про те, що в українських закладах вищої освіти встановлено низку випадків невмотивованого використання російської в освітньому процесі.

Найкращі виші хочуть отримати кращих вступників. За словами проректора Kyiv School of Economics, поріг тесту НМТ, що дорівнює 10% від можливої кількості балів, є замалим для того, щоб визначити вступників, які не зможуть опанувати програму вищої освіти.

Польську мову можуть включити до переліку предметів ЗНО. Уряд розглядає можливість включення польської мови до переліку предметів, з яких проводиться ЗНО. Своєю чергою, поляки готові включити українську, як іноземну, до переліку шкільних предметів.

Сертифікація вчителів: 6 областей вичерпали квоту за день. Шість областей протягом першого дня реєстрації вчителів початкових класів для проходження сертифікації у 2023 році вичерпали надану їм квоту. Всеукраїнська квота складає 1500 місць.

Мінімальний поріг НМТ нижчий за поріг вгадування, – міністр. За словами Сергія Шкарлета, встановлення навіть мінімального порогу для предметів НМТ, певним чином дисциплінуватиме випускників перейматися якістю навчання та глибиною отриманих знань у школі.

НМТ вирішить питання справедливого вступу, – міністр. Сергій Шкарлет висловив переконання, що проведення національного мультитесту в 2023 році вирішить питання прозорого і справедливого вступу, для тих вступників, які мають найкращі результати.

Учнів 4 та 9 класів офіційно звільнили від ДПА. Учнів, які цього року завершують здобуття початкової та базової середньої освіти, офіційно звільнено від державної підсумкової атестації. Відповідний наказ МОН зареєстрований у Міністерстві юстиції.

МОН просить посилити стан пожежної безпеки. Відомство доручило місцевим департаментам освіти та керівникам закладів освіти, що належать до сфери управління МОН, здійснити заходи щодо посилення стану пожежної та техногенної безпеки на об’єктах освіти.

В Україні відкриють Офіс програми «Горизонт Європа». ЄС допоможе створити Офіс програми «Горизонт Європа» в Україні. Ключовими завданнями офісу стане надання підтримки дослідникам у підготовці конкурсних заявок та пошуку відповідних партнерів.