Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Модель НМТ математика + мова є найбільш вдалою. У МОН зазначають, що ротація математики та історії, де предмет «історія України» є обов'язковим, а математика за вибором – поставить в найгірші умови вступників на технічні, природничі, будівельні спеціальності.

НМТ з історії мають складати всі вступники, – фракція ЄС. У парламентській фракції Європейська солідарність наполягають на законодавчому встановленні обов'язковості тесту з історії України при вступі до вишів. Відповідна правка до законопроєкту вже подана депутатами.

Думки депутатів щодо моделі НМТ розділилися. Після голосування законопроєкту щодо НМТ в першому читанні, що відбулося 6 лютого, депутати різних фракцій подали правки, які будуть обговорені при розгляді законопроекту під час другого читання.

Платформа Zoom надала розширений доступ для педагогів. Українські вчителі та викладачі можуть отримати ліцензію Zoom Meetings for Education з розширеним доступом Large Meeting. Доступ дозволить проводити конференції для тисячі учасників одночасно.

Змінювати перелік предметів НМТ наразі вже не варто, – Бабак. За словами голови освітнього комітету ВР, при обговоренні переліку предметів НМТ необхідно з повагою ставитися до вступників, яким місяць тому було повідомлено про модель проведення тесту.

Основна ідея депутатів щодо НМТ: замінити математику історією. Голова освітнього комітету ВР повідомив, що основна ідея подання правок депутатами до законопроєкту щодо моделі НМТ стосується заміни обов'язкового тесту з математики на тест з історії України.

Підвищення зарплат вчителів відбудеться після війни. Наразі підвищення рівня зарплат для вчителів є ускладненим через те, що всі доходи бюджету спрямовуються на ЗСУ, а соціальні виплати фінансують донори, допомога яких вже вимірюється мільярдами доларів.

Історія в НМТ має бути предметом за вибором, – Бабак. Голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак наполягає на тому, щоб у 2023 році історія України була предметом за вибором у національному мультипредметному тесті.

Включення 4-го предмета в НМТ збільшить час тестування. Включення четвертого предмета до НМТ через запровадження обов'язкового тесту з історії призведе до необхідності або скорочувати кількість завдань тесту, або збільшувати тривалість тестування до 4 годин.

Оприлюднений рейтинг вишів за результатами вступної кампанії. Основною метою публікації рейтингу є ознайомлення майбутніх абітурієнтів, їхніх батьків, освітян і всіх зацікавлених осіб з відкритими даними вступної кампанії 2022 року.

Шкільна програма реагуватиме на виклики війни. Зміст шкільних предметів, що стосуватимуться навчання школярів навичкам з цивільного захисту, тактичної медицини або довійськової підготовки, буде оновлений, зважаючи на нові виклики, які постали перед державою.

Випускники відстають від своїх однолітків в Європі. За словами Сергія Бабака, українські випускники в середньому на два роки відстають за рівнем навчальних досягнень від європейських однолітків. Наразі єдиним інструментом вимірювання втрат є дослідження PISA.

Комітет ВР розгляне пропозиції до моделі НМТ 21 лютого. Засідання Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій, на якому буде розглянуто законопроєкт, ухвалення якого має розв'язати дискусію щодо предметного переліку НМТ, відбудеться 21 лютого.