Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Уряд схвалив план розбудови здорового шкільного середовища. КМУ схвалив заходи з реалізації стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища на 2023 рік. Метою документа є забезпечення права школярів на безпечні умови навчання.

Колишні полонені отримали пільги на освітні послуги. ВР ухвалила закон щодо надання колишнім полоненим та їхнім дітям підтримки для здобуття освіти. Зокрема, громадяни отримали можливість оплати навчання, стипендії, проживання у гуртожитку тощо.

Продовольча програма ООН допоможе українським школам. Всесвітня продовольча програма допоможе забезпечити гарячим харчуванням українських школярів 1–4 класів. Зокрема, програма має намір забезпечити гарячим харчуванням учнів 600 шкіл.

МОН рекомендує створити в школах класи безпеки. В українських школах можуть з'явитися класи безпеки, метою функціонування яких має стати формування у дітей культури безпечної поведінки. Рекомендації зі створення класів вже затверджені МОН.

Оприлюднено демоверсію тесту НМТ з української мови. Демонстраційний тест за структурою, завданнями, тривалістю виконання є аналогічним до тесту, який буде застосований під час відбору абітурієнтів для вступу на спеціальності бакалавра та медичного магістра.

Оприлюднений проєкт порядку проведення НМТ 2023 року. Документ визначає основні засади підготовки та проведення НМТ у 2023 році, метою якого є оцінювання результатів навчання абітурієнтів, які вступатимуть до закладів вищої освіти.

Омбудсмен оцінив за і проти відеофіксації уроків. Аналіз Служби освітнього омбудсмена містить опис переваг та недоліків впровадження ініціативи. Дискусію з впровадження відеоспостереження розпочато після обговорення питання у одному з комітетів ВР.

Україна візьме участь у міжнародному досліджені PISA. Україна візьме участь у моніторинговому дослідженні PISA у 2025 році. За пропозицією МОН внески участі України у дослідженні покриє Організація економічного співробітництва та розвитку.

Студентські квитки переводитимуть в е-формат. Уряд схвалив Порядок формування електронних студентських квитків. Очікується, що рішення сприятиме безперервності використання електронних студентських квитків та розширенню сфери їхнього застосування.

Система оцінювання вчителів потребує модернізації, – ДСЯО. За словами голови Державної служби якості освіти, існуюча система оцінювання вчителів в Україні потребує модернізації та системного підходу до визначення траєкторії професійного розвитку педагогів