Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Завершено подання заяв про вступ до коледжів на базі 9 класів. Наступним етапом вступної кампанії для вступників є проходження співбесід або творчих конкурсів безпосередньо у коледжах. Вступні випробування будуть проведені до 22 липня.

Школярі почали менше використовувати українську мову.За результатами дослідження Держслужби якості освіти, в Україні спостерігається тенденція до зменшення використання українськими школярами української мови як під час уроків, так і в перервах між ними.

Усі учасники ЄВІ отримали офіційні результати тестування. Учасники всіх змін основної сесії єдиного вступного іспиту в магістратуру та аспірантуру отримали офіційні результати. Рейтингові бали за шкалою 100-200 розміщені в персональних електронних кабінетах учасників вступних випробувань.

МОН обере кандидатуру нового освітнього омбудсмена. Необхідністю призначення нового освітнього омбудсмена є завершення строку повноважень освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, у якого спливає термін повноважень у серпні 2024 року.

Освітній омбудсмен вважає, що початок навчання в серпні є порушенням. На думку освітнього омбудсмена, достроковий початок навчального року в середині серпня за ініціативою місцевої влади, є порушенням чинного законодавства, оскільки дату початку навчання визначає уряд.

Вступники на контракт зможуть претендувати на освітні гранти. Подати заявку на грантове фінансування зможуть вступники, зараховані на контракт на денну або дуальну форму навчання, які мають більше ніж 150 балів з двох предметів Національного мультипредметного тесту.

Розмір освітнього гранту залежатиме від коефіцієнту спеціальності. Розмір грантового фінансування, яке отримає вступник на бакалавра або медичного магістра на контракт, може бути збільшений за рахунок використання коефіцієнтів для певних спеціальностей.

Розпочався прийом заяв від вступників на бакалаврат. Подання заяв здійснюється онлайн через електронні кабінети. Подання заяв для усіх категорій абітурієнтів триватиме до 31 липня. Протягом цього періоду вступники можуть подати до 5 заяв на бюджетні місця.

Спецсесія єдиного вступного іспиту відбудеться у вересні. Узяти участь у іспиті зможуть вступники, які не реєструвались або не змогли взяти участь у тестуванні. Також учасниками спеціальної сесії ЄВІ можуть стати вступники, які бажають повторно скласти іспит.

В Україні завершилась додаткова сесія НМТ. Тестові бали, отримані учасниками, будуть переведені в рейтингові. Офіційні результати за шкалою 100–200 балів вступники отримають в персональних е-кабінетах учасників НМТ до 26 липня.

Перші списки вступників опубліковані на Вступ.ОСВІТА.UA. Розпочато інформування абітурієнтів та всіх зацікавлених осіб про перебіг вступної кампанії. На сайті інформаційної системи публікуються рейтингові списки вступників на всі спеціальності в усіх закладах вищої освіти.