Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Усі дії щодо руху учнів між школами стали повністю автоматизованими. Відтепер зарахування дітей для здобуття освіти; переведення учнів з однієї школи до іншої або відрахування відбувається за допомогою програмно-апаратного комплексу АІКОМ або засобами Порталу Дія.

Опублікований рейтинг спеціальностей за кількістю поданих заяв. Згідно з даними системи Вступ.ОСВІТА.UA, найбільше вступників подало заяви на спеціальності «Психологія», «Менеджмент», «Філологія», «Право» та «Комп’ютерні науки».

В Україні запровадять єдиний загальноосвітній курс історії. МОН затвердило концептуальні засади реформування історичної освіти в школі. Документ містить концепцію шкільної історичної освіти й визначає мету, завдання й зміст історичної освіти та структуру курсу історії.

МОН визначило, як оцінювати учнів 5–9 класів НУШ. Міносвіти затвердило рекомендації щодо оцінювання учнів 5–9 класів. Рекомендації визначають критерії оцінювання, зокрема, підходи до встановлення результатів навчання, а також критерії оцінювання за освітніми галузями.

В Україні триває процес реорганізації мережі університетів. В Україні ухвалено рішення про реорганізацію ще двох університетів – Державного університету інфраструктури та технологій та Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського.

У МОН кажуть, що 200 тисяч студентів навчатимуться фіктивно. За словами міністра Оксена Лісового, відповідних висновків у МОН дійшли через збільшення кількості чоловіків віком 25+ по відношенню до кількості такої ж категорії довоєнного періоду.

Кількість вступників до коледжів зростає другий рік поспіль. Цьогоріч заяви на вступ в електронних кабінетах або в паперовому вигляді безпосередньо в коледжах подали понад 170 тисяч вступників. Це на 26 тисяч більше, ніж у 2023 році, коли на вступ до коледжів було подано 144 тисячі заяв.

Оприлюднені рейтингові списки в коледжі на бюджет після 11 класу. Вступники до закладів фахової передвищої освіти після 11 класу та профтехів, що планують здобувати ступінь «Фахового молодшого бакалавра», отримали рекомендації на бюджет.

Понад 100 вишів вже доєдналися до програми освітніх грантів. Перелік закладів вищої освіти постійно оновлюється та поступово збільшуватиметься. Цьогоріч вступники на контракт уперше зможуть отримати співфінансування здобуття своєї вищої освіти у вигляді державного гранту.

1500 українських шкіл продовжують працювати дистанційно. До цих шкіл належать заклади, які не мають укриттів або перебувають на окупованих чи тих територіях, де ведуться бойові дії. Загалом в Україні дистанційно продовжують навчатись близько пів мільйона школярів.

Вступники до бакалаврату отримали рекомендації на контракт. На сайті інформаційної системи «Вступ.ОСВІТА.UA» оприлюднені рейтингові списки вступників на бакалаврат із зазначенням рекомендованих до зарахування на контракт.

Підручники, які друкуватимуть за бюджетні кошти, пройдуть апробацію. Підручники, які видають за кошти бюджету, будуть проходити обов’язкову апробацію. Апробація передбачає дослідження якості підручників, яке відбуватиметься під час освітнього процесу.