"Підводні камені" субсидії: як правильно оформити документи

"Підводні камені" субсидії: як правильно оформити документи

В Україні вже діють нові комунальні тарифи.

Наскільки сильно вдарять по українцях цифри в платіжках, стане відомо десь за місяць.

Але вже зараз поштові скриньки українців потонули в інформації про субсидії.

Бо, лише за попередніми оцінками, знадобляться вони третині населення.

У Мінсоцполітики реформу називають проривом. А

ле критики вже побачили чимало пасток.

Люди плутаються в правилах оформлення, "обривають" телефони чиновників і йдуть безперервним потоком до центрів соцзахисту.

Журналісти ТСН вирішили зробити навпаки й привезли чиновника до тих, хто в нових ідеях намагається розібратися.
Що ж налякало адного з авторів реформи субсидій – начальника Департаменту державної допомоги Мінсоцполітики Валерія Музиченка – в селі Трубівщина Яготинського району на Київщині. Мешканка села пенсіонерка Марія Лавриненко живе в будинку сама. З усіх сил намагається економити, газовий котел працює на мінімумі, і все одно на 80 квадратних метрах узимку нагорає 800 кубометрів газу.
Меншу частину, соціальну норму, покриває субсидія, все інше жінка платить за загальними цінами, ледве викручується.
Якщо уважно придивитися, в селі Трубівщина всі будинки схожі один на одного. Ще у 1980-х їх будували радянські в'язні для переселенців з Чорнобиля, якість будівель невисока, а головна проблема – всі вони споживають надто багато тепла.
Багато жителів утеплили свої оселі, поміняли вікна, проте споживання газу залишилося високим. А відповідно й платити за нього треба чимало. "Систему зламувати, якісь механізми змінювати, які роками працювали, дуже складно, тому що є певна інертність системи", - говорить начальник Департаменту державної допомоги Мінсоцполітики Валерій Музиченко.
Зараз його телефон розривається від дзвінків, а кабінет потонув у роз'яснювальних паперах про нові субсидії. Але в Міністерстві ідею називають революційною.
"Це вперше в історії України. Найголовніше, що в цій реформі зроблено, – це адресність цієї допомоги. Це не всім потрошку, а тим, хто потребує. Всі критерії скасовані", - підкреслює міністр соцполітики Павло Розенко.
Тим часом українці почали масово отримувати "листи щастя" – інструкції щодо отримання субсидії, а також бланки заяви та декларації про доходи. Такі листи отримають 15 мільйонів українських сімей.
На перший погляд все просто – потрібно заповнити ці два бланки та надіслати їх поштою до свого відділу соціального захисту. В ідеалі, люди не повинні навіть перетинатися із чиновниками. Субсидію нарахують за спеціальною формулою, і про її розмір сім'ю сповістять листом у 10-денний термін.
Та насправді до відділів соцзахисту – справжнє паломництво. В управліннях праці та соцзахисту населення документи на оформлення субсидій поки не приймають, лише консультують. Спеціаліст по субсидіях Леся Доманська якраз допомагає заповнити декларацію доходів та витрат.
 У ній потрібно вказати всіх зареєстрованих у помешканні та їхні доходи. За неправдиві свідчення – штраф у двократному розмірі субсидії. "Головне, щоб людина вірно заповнила вид доходу. Якщо вона отримує пенсію, а ще є земельна ділянка в оренді, то вона повинна його (дохід) вказати. Також треба писати, звідки дохід. Буває, просто Дарницький район, буває військова пенсія, і є, що в області хтось отримує пенсію. Для цього ми сидимо консультуємо", - говорить фахівець із субсидій районного управління соцзахисту Леся Доманська. Навіть із зарплатою все не так просто. Її потрібно вказувати без податку з доходів фізичний осіб, але – враховуючи військовий збір та єдиний соцвнесок. Кількість машин, квартир та іншого майна не грає ролі. Субсидію не дадуть, тільки якщо протягом останнього року в родині були дорогі покупки на суму понад 50 тис. грн.
Юрист Олександр Джус – один із противників системи субсидій. Він називає їх переписом доходів населення і переконаний, що такими деклараціями "на гачок" візьмуть мільйони людей. Особливо, каже, проблеми матимуть люди середніх статків, які зараз стрімко біднішають. "На підставі цієї декларації податкова просто нарахує податок. Я не закликаю не платити податки, бо це обов'язок кожного громадянина. У податковій інспекції в правилах нарахувати штрафи, навіть якщо в людини все добре", - зазначає юрист Олександр Джус.
У Мінсоцполітики запевняють, що декларації про доходи не відправлятимуть у податкову. А будуть брати звідти інформацію та звірятимуть із тією, що вказана в декларації людини, що претендує на субсидію. Яка саме вийде субсидія, рахуватимуть уже соцпрацівники.
Дізнатися приблизну можна на сайті Мінсоцполітики – там є спеціальний калькулятор розрахунку субсидій.
Формула розрахунку не складна, впоратися можна і без сайту.
Це демонструє експерт із енергетики Олександр Харченко.
Загальний середньомісячний дохід (беруться цифри за останні шість місяців) слід поділити на кількість членів родини. Цю цифру потрібно поділити на прожитковий мінімум (для працездатних осіб – нині це 1218 грн), потім – на базовий коефіцієнт 2. Потім – помножити на 15%. Таким чином отримаємо відсотки від загального доходу родини, які вона сплачуватиме за комунальні послуги. Одначе, сюди входить споживання тільки в межах соціальних норм. Для газу – це 200 кубометрів. Що ж робити тим, у кого нагорає в кілька разів більше від норми? При райвиконкомах діятимуть спеціальні комісії, які розглядатимуть спірні питання щодо нарахування субсидій.