Північна Македонія переживає зраду Заходу

Північна Македонія переживає зраду Заходу

У Північній Македонії відбудуться дострокові парламентські вибори. Це реакція місцевої політичної сцени на відмову Європейського Союзу відкрити перемовини про вступ цієї країни. Водночас, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що Альянс відритий на цю країну, - пише «Gazeta Polska Codziennie».

Провести дострокові вибори вирішили після того, як прем’єр Зоран Заєв висловив розчарування та обурення рішенням ЄС, який не захотів розпочати перемовини про вступ із Північною Македонією та Албанією. Він назвав це рішення «історичною помилкою ЄС».

Як пише видання, хоча більшість країн Євроспільноти підтримала перемовини про вступ двох балканських країн, рішення не було одноголосним, за що відповідає Франція. Данія і Нідерланди були проти відкриття перемовин для Албанії, але позитивно сприйняли зусилля Північної Македонії.

Як нагадує «GPC», прем’єр Заєв має право побоюватися за своє політичне майбутнє, оскільки він був головним речником домовленості з Грецією, яка блокувала прозахідні зусилля Скоп’є. Тільки рішення про зміну назви країни Македонія на Північну Македонію відкрило нові перспективи та нормалізацію відносин з Афінами.

Брак згоди ЄС для відкриття перемовин про вступ з цими країнами Західних Балкан розкритикував прем’єр Польщі. «Кілька найбагатших країн стримують перемовини, щодо яких ЄС все ж був зобов’язаний», - наголосив він.

Натомість вчора у відритому шляху для Північної Македонії в НАТО знову запевнив Єнс Столтенберґ. Очікується, що країна приєднається до Північноатлантичного альянсу в 2020 році.