"П`ятниця, 13. 2020" - Павло Бондаренко

"П`ятниця, 13. 2020" - Павло Бондаренко

Для забобонних - поганий день. Для тих, хто знається на історії - чергова цікава сторінка у веселому минулому людства.

У цей день 1307 року було проведено одну з найкрасивіших таємних операцій спецслужб. За наказом короля Франції Філіпа IV Красивого практично одночасно були заарештовані лицарі ордену тамплієрів (орден Храму).

Звідси й пішов забобон про "п`ятницю, 13". Навіть серія культових у 80-90 роки "жахливчиків" з такою назвою вийшла - хто трусився перед телевізорами у відеосалонах періоду Перебудови добре пам`ятає.

Що ж до тамплієрів. Їх було звинувачено у єресі, поклонінню дияволу, сексуальних збоченнях і канібалізмі. Що цікаво - звинувачення йшло не від Церкви - папа Климент V спочатку захищав лицарів. Звинувачення вигадали у таємній канцелярії короля. І лише під тиском Філіпа папа був змушений оголосити про переслідування тамплієрів.

Причина знищення могутнього ордену стара, мов світ. Королю були потрібні гроші. Філіп був бездарним правителем, який увігнав державу у страшну економічну і фінансову кризу, намагаючись укріпити свою особисту владу, і вирішив трохи "поправити справи" за рахунок статків ордену Храму. А вони були величезні.

"Віднімати і ділити" королю було не вперше. За кілька років до цього він зробив подібний трюк із Церквою, оголосивши, що "у ці важкі часи священики мають матеріально допомагати державі" і заборонивши вивозити з Франції церковний податок - "десятину", яку за законом мав виплачувати папі. А коли той справедливо "возбухнув" - ув`язнив його у Авіньоні.

Цікаво, що тієї ночі, коли у Франції пішли арешти тамплієрів, їхній флот зник з гавані Ла Рошель. Разом з ним кудись подівся величезний архів ордену і невідома кількість цінностей. І тисячі лицарів ордену, яких не встигли заарештувати, теж зникли.

Французький хроніст Годфруа Паризький свідчить, що коли 18 березня 1314 року після тривалих катувань Великого магістра ордену Жака де Моле и командора Нормандії Годфруа де Шарне живцем спалювали на Комишовому острові Сени, Великий Магістр прокляв короля та папу.
"Не мине й року, як я призову вас на суд Божий! Проклинаю вас! Прокляття на ваш рід до тринадцятого коліна!" - кричав він, корчачись в муках.

Папа Климент V поплатився за те, що піддався волі короля й помер в муках від запалення кишок через 32 дні після страти Великого магістра Храму. Король теж почав страждати на напади дивної хвороби, йому кілька разів відбирало мову. Нарешті під час чергового нападу він впав з коня і через два тижні, 29 листопада 1314 року врізав дуба.

Нащадки його правили недовго і бездарно. 1328 році останній з них - Карл IV Красивий помер, не залишивши спадкоємців. Трон перейшов до молодших гілок Капетингів - спочатку Валуа, а потім Бурбонів. Останній з них, який мав право на французький престол, - Людовик XVI помер на гільйотині 21 січня 1793 року як «громадянин Луї Капет».

До речі, усі причетні до розгрому Ордену теж помирали швидко і дивно. Хто від ножа під ребра у підворітті, хто на шибениці, хто від хвороб.

До чого ця уся загадкова історія, яка досі дає теми для численних фільмів і книг про "скарби тамплієрів"?
Це я до того, що іноді "відібрати і поділити" буває дуже поганою ідеєю.

Післянаписаного.

"Народ, який не знає, або забув своє минуле, не має майбутнього" (Платон)

Від себе додам: а ще він приречений крокувати по колу та ще й по граблям, вперто обираючи ц владу комуняк та "совків". Як минулого року.

Павло Бондаренко