"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН планує допомогти сільським господарствам України знищувати вибухові предмети
*
Джо Байден підписав бюджет Сполучених Штатів на 2023 фінансовий рік. Документ включає багатомільярдну допомогу Україні
*
США обмірковують відправлення в Україну БМП Bradley
*
Експрезидент СКУ подякував меру Монреаля за підтримку українців
*
Голова британської агенції GCHQ (Центр урядового зв'язку) Джеремі Флемінг і голова американської розвідки Авріл Гейнс вважають, що війна в Україні докорінно змінила принципи, за якими спецслужби оприлюднюють розвідувальні дані.
Флемінг і Гейнс обговорили вплив війни на діяльність спецслужб.
Відзначається, що перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну Вашингтон та Лондон оприлюднили свою інформацію про плани Москви.
В Україні, на думку Флемінга, виник конфлікт нового типу, де розвідка відіграє найважливішу роль.
Гейнс зіграла ключову роль у розсекреченні та публікації секретних даних. Цей крок був покликаний стримати Росію.
"Ми, звичайно, намагалися протиставити свої дані тій дезінформації, яку розповсюджувала Росія. Ми бачили, що Кремль намагається створити інформаційне тло для вторгнення, і хотіли спростувати це, допомогти людям зрозуміти, що це хибна інформація.
Дуже важливо ділитися тим, що ми бачимо. Залучення людей до дискусії має вирішальне значення. Ми змогли вплинути на ситуацію. Водночас ясно, що наш вплив був набагато більшим на Заході, ніж в інших куточках світу".
Деталі: У Росії, за її словами, ці зусилля "практично не дали результату" через жорсткий контроль Кремля над внутрішнім інформаційним простором.
Росія, за її словами, також намагалася скористатися відкритими каналами інформації на Заході, щоб просувати свій порядок денний та посилювати розбіжності в суспільстві.
У результаті в деяких країнах почали вірити у хибні твердження Москви.
Флемінг, який пропрацював у розвідці 30 років, назвав розсекречення даних "досить важким у багатьох відношеннях", оскільки збирання цих відомостей потребувало великих зусиль. Але збирати таку інформацію немає сенсу, якщо її не можна використати.
Важливу роль у конфлікті, на думку Флемінга, відіграють приватні компанії: вони можуть, наприклад, надавати супутникові знімки, які підтверджували заяви розвідки про нарощування російських військ біля кордонів, або допомагати Україні з кіберзахистом - цим займалися такі технічні гіганти, як Microsoft.
*
Велика Британія передала Україні понад 1000 металошукачів VALLON та 100 комплектів для знешкодження бомб, щоб допомогти очистити мінні поля
*
Велика Британія розгляне можливість запровадження обов'язкового тестування на COVID-19 для тих, хто приїжджає з Китаю
*
Лідери ЄС назвали підтримку України одним із найбільших досягнень року
*
Українці вважають, що влада має виконати вимоги Брюсселя для вступу в ЄС - опитування
*
ЄС може зупинити гумдопомогу Афганістану через нові обмеження у правах жінок
*
Є вагомі підстави прийняти Україну до ЄС одразу після війни – Іван Міклош
*
Спецслужби України і Молдови перекрили канал виїзду ухилянтів до ЄС
*
Молдова стане членом ЄС до кінця десятиліття – Санду
*
Запаси газу в ЄС знову перевищили 90 млрд кубів
*
США й країни Заходу повинні частково мобілізувати свою промислову базу для того, щоби вчасно забезпечувати Україну всією необхідною зброєю – від сучасних дронів Switchblade 600 до комплексів Patriots, танків та інших систем озброєнь.
Такий коментар озвучив у четвер колишній верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі генерал у відставці Веслі Кларк
*
Російський диктатор Володимир Путін не ризикне провокувати НАТО на пряму конфронтацію, незалежно від того, яку зброю країни альянсу вирішать передати Україні. Відповідний прогноз публікує Інститут війни (ISW).
Зазначається, що Росія ледве стримує українських військових – страшною для себе ціною, тож її війська не переживуть серйозний конфлікт з силовими структурами НАТО.
– Таким чином, ризики навмисної ескалації Росії до великого конфлікту з НАТО в доступному для огляду майбутньому надзвичайно низькі, – йдеться у повідомленні.
У той же час демонстративно Кремль продовжує представляти передачу США систем протиповітряної оборони Patriot і супутніх навчань Україні як “ескалацію американсько-російських відносин”.
*
Мінфін не планує докапіталізацію державних банків
*
«Укренерго» отримає від Нідерландів 70 млн євро ґранту
*
У Парижі запевнили, що були і будуть надійним постачальником зброї в Україну
Франція створить спеціальний фонд у розмірі 200 млн євро, який дозволить Україні закупити на цю суму зброї у французських виробників.
Про це повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.
*
"Умова виживання країни". Чому судова і конституційна реформи важливі для кожного українця
Незалежні суди є однією з умов виживання держави, тому судова реформа – у фокусі уваги Єврокомісії. Але вона також важлива для кожного українця
У червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус держави — кандидатки у члени Євросоюзу за умови виконання сімох рекомендацій. Перші дві з них стосуються реформи добору суддів Конституційного Суду та "серця" судової системи – Вищої ради правосуддя.
Але ці вимоги важливі безвідносно євроінтеграції, адже від їх виконання залежить не тільки потенційне членство України в ЄС, а й право громадян на захист і економічне благополуччя України.
Під час війни незалежні та справедливі суди є однією з умов виживання держави. Також це може стати запобіжником від можливих авторитарних намірів влади.
Що треба знати про зміни в ключових судових органах, чи відповідають рішення влади вимогам ЄС та здоровому глузду, і чому реформа правосуддя важлива для кожного без виключення українця – в розборі ЛІГА у партнерстві з Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ.
*
Китайська платіжна система UnionPay обмежила зняття готівки з карток російських банків
*
Центральний банк росії вважає малоймовірним повернення заблокованих за кордоном через санкції активів російських банків
*
У Росії впродовж 2022 року видобуток газу впав на понад 100 млрд кубометра
*
Намібія відмовила "Росатому" в розробці уранових родовищ. Влада південноафриканської країни побоюється, що методи, за допомогою яких "Росатом" видобуває уран, можуть призвести до екологічних проблем
*
Файного дня всім