"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН закликала відновити постачання гуманітарної допомоги в Нагірний Карабах
Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання, присвячене погіршенню гуманітарної ситуації в регіоні
*
ООН заявила про дефіцит продовольства в Нігері
Політична криза в цій країні може негативно позначитися на становищі мільйонів людей, попередили в ООН
*
Україна розуміє, як виглядатиме Спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України, але ще треба визначитися з тим, як його буде створено — на основі угоди з ООН чи за інтернаціоналізованою моделлю
*
Кориневич - Правова відповідь міжнародної спільноти на розв’язану Росією найбільшу з 1945 року війну в Україні має в цілому нагадувати міжнародний судовий процес над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини в Нюрнберзі
*
Спецтрибунал за злочин агресії Росії проти України має притягнути до відповідальності орієнтовно 20 представників політичного і військового керівництва РФ, решта російських воєнних злочинців відповідатимуть за скоєні злочини в інших судах - Кориневич
*
Ініціатива «Трибунал для Путіна» 22 серпня презентує у Харкові звернення до Міжнародного кримінального суду через обстріли Росією цивільного населення та об’єктів України
*
Ольга Харлан: «Нейтральні» російські спортсмени не повинні бути на міжнародній арені
*
США дозволили Данії та Нідерландам передати Україні винищувачі F-16
Київ отримає винищувачі американського виробництва після завершення навчання українських пілотів
*
У Державному департаменті підтвердили позицію США стосовно того, що перемога України у війні означає цілковите вигнання Росії з території нашої держави
*
США ввели санкції проти чотирьох співробітників ФСБ за причетність до отруєння Навального
Щодо Александрова, Кудрявцева, Осипова і Паняєва вводяться також візові обмеження
*
Віцепрезидент Тайваню зробив зупинку в Сан-Франциско
Маршрут поїздки Вільяма Лая викликав невдоволення Пекіна
*
США нарощують військову присутність у Перській затоці у зв'язку з погрозами для танкерів з боку Ірану
Американські військові заявили про підвищену загрозу для мореплавців у зв'язку із захопленнями суден Іраном
*
Три найбільші авіакомпанії США планують подвоїти кількість рейсів до Китаю восени та взимку, скориставшись домовленостями між країнами про пом’якшення обмежень на подорожі, що були запроваджені під час пандемії COVID-19
*
Прокурор Джорджії попросила призначити суд у справі Трампа на 4 березня
У цьому разі процес у справі про втручання у вибори розпочнеться в розпал президентських праймеріз
*
Україна та Канада співпрацюватимуть задля зміцнення ядерної безпеки
Атомна енергетика, зокрема розвиток технологій малих модульних реакторів, допоможе прискорити енергетичний перехід та відновлення економіки України на приниципах сталого розвитку.
На цьому наголосив заступник Міністра енергетики України Ярослав Демченков під час зустрічі з президентом Канадської комісії з ядерної безпеки (CNSC), очільницею Міжнародної асоціації ядерних регуляторів (INRA) Руміною Велші.
Заступник Міністра обговорив із канадською стороною питання ядерної та радіаційної безпеки, зазначивши, що росія досі присутня на ринку ядерних технологій, шантажує світ радіаційною катастрофою на найбільшій у Європі АЕС, але при цьому майже вільна від санкцій у ядерній галузі. Міністр енергетики Герман Галущенко неодноразово підкреслював, що росія порушила всі сім принципів ядерної і радіаційної безпеки, зруйнувала встановлений порядок всупереч усім міжнародним угодам щодо ядерної безпеки. Саме питання ядерної безпеки є першим пунктом Формули Миру Президента України Володимира Зеленського.
Під час зустрічі Ярослав Демченков зазначив, що зміцнення глобальних стандартів ядерної безпеки є важливим завданням для забезпечення захисту людей, довкілля та майбутніх поколінь від негативних наслідків ядерних аварій чи конфліктів. Цьому сприятимуть розроблення та впровадження сучасних технологій зберігання та охорони ядерних матеріалів, підвищення рівня навчання та обізнаності, а також створення спільних планів реагування на кризові ситуації.
Пані Велші висловила стурбованість ситуацією на ЗАЕС. Сторони обговорили варіанти посилення співробітництва між регуляторами двох країн та міжнародними обʼєднаннями ядерних регуляторів країн світу для гарантування ядерної безпеки на станції.
На зустрічі також ішлося про майбутнє атомної енергетики та ядерних технологій.
Заступник міністра зазначив, що атомна енергетика становитиме вагому частину в майбутньому кліматично-нейтральному енергоміксі України.
«Для нас цінний досвід Канади у заміщенні теплової вугільної генерації та декарбонізації великих підприємств шляхом використання ядерної енергії як сталої альтернативи. Це призвело до покращення екологічних умов та якості життя громадян Канади. Сучасні розробки та технології роблять атомну генерацію безпечним, гнучким та чистим джерелом енергії. Ми маємо вдосконалювати наші навички з управління новими проєктами в галузі ядерної енергетики, підвищувати компетенції наших фахівців, запроваджувати нові освітні програми та актуалізувати стандарти безпеки на обʼєктах ядерної промисловості», — наголосив Ярослав Демченков.
*
ПРООН та Уряд Канади цифровізують інфраструктуру охорони здоров’я в Україні
Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні в партнерстві з Урядом Канади підтримала Центр громадського здоров'я України (ЦГЗ) у закупівлі комп'ютерного обладнання для забезпечення належної та своєчасної роботи комплексної електронної бази даних пацієнтів.
В епоху цифрової трансформації, коли дані є ключовими для обґрунтованого прийняття рішень, ця ініціатива спрямована на підтримку доступності точної інформації про пацієнтів. Для того, щоб така трансформація відбулася, вкрай важливо укомплектувати обласні відділення ЦГЗ необхідним обладнанням. У відповідь на запит Секретаріату Кабінету Міністрів України ПРООН та Канада об’єднали зусилля, щоб оснастити цей важливий заклад 50 ноутбуками та ліцензійним програмним забезпеченням.
Комп'ютерне обладнання призначене для використання в громадах, які стикаються з воєнними викликами та значним зростанням кількості пацієнтів, охоплюючи незахищені групи населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб і цивільних жителів і жительок, які постраждали внаслідок бойових дій у Дніпропетровській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, Харківській областях та в місті Дніпро.
Заступник голови місії Посольства Канади в Україні Шон Бойд наголосив на відданості Уряду Канади підтримці охорони здоров’я в Україні в умовах війни. «Ми пишаємося тим, що співпрацюємо з ПРООН та Урядом України для просування цифрової трансформації в охороні здоров’я, — сказав він. — Ми раді, що завдяки Програмі відновлення та розбудови миру вкрай важливе комп’ютерне обладнання буде надано медичним закладам у громадах, які постраждали від війни, для забезпечення своєчасних цифрових медичних послуг».
Постійний Представник ПРООН в Україні Яко Сільє сказав, що ПРООН разом зі своїми партнерами прагне підтримати постачальників медичних послуг на всій території країни, особливо в ці складні часи. «Ми не просто постачаємо ноутбуки; ми створюємо можливості для поліпшення процесу надання медичної допомоги, — сказав він. — У партнерстві з Канадою ми забезпечуємо медичних працівників України інструментами, потрібними для порятунку життів, покращення догляду за пацієнтами та спрямування країни на шлях до здоровішого майбутнього».
*
Усі 20 000 жителів канадського міста Єллоунайфа були евакуйовані через загрозу лісових пожеж. На місці працюють пожежні бригади у повітрі і на землі.
*
Посол Великої Британії отримала від Міноборони України відзнаку
*
Перший візит після резонансного вбивства журналіста: принца Саудівської Аравії запросили до Великої Британії
Запрошення було розкритиковане ліберальними демократами, які заявили, що воно є сигналом того, що принц “може продовжувати діяти безкарно, а ми і наші союзники нічого з цим не зробимо”.
Прессекретарка партії в закордонних справах Лейла Моран заявила: “Не віриться, що Ріші Сунак розгортає килим перед Мухаммедом бін Салманом. Ця людина, яка санкціонувала жорстоке вбивство Джамаля Хашоґджі і очолює похмурий список порушень прав людини, не повинна отримувати теплий прийом від уряду Великої Британії”.
*
Ніхто не знає точної дати, коли Україна стане членом ЄС, проте Україна вже "побила багато європейських рекордів" за темпами інтеграції та зможе побити ще, заявив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.
Відповідаючи на запитання, коли конкретно Україна стане членом ЄС, Маасікас сказав, що на цьому етапі ніхто не може назвати "будь-якої точної дати".
"Що я можу сказати, так це те, що темпи інтеграції в ЄС багато в чому залежатимуть від країни-кандидата або країни-учасниці переговорів. Коли розпочнуться переговори, дорожня карта буде дуже чіткою. Необхідно прийняти законодавство ЄС, норми ЄС. І тоді ви готові. Україна вже побила багато європейських рекордів за темпами інтеграції в ЄС. І я впевнений, що ви зможете побити ще багато", - сказав посол на панельній дискусії в рамках заходу "Який вигляд має шлях України до ЄС" у четвер.
*
Австрійський суспільний мовник ORF визнав, що у сюжеті про мобілізацію в Україні були використані відеоматеріали, які "не відповідають змісту"
*
Туреччина на 99 років орендувала порт Хомс на середземноморському узбережжі Лівії та має намір створити там військову базу
*
Риксдаг у четвер проголосував за подальшу передачу Україні 13-го пакета військової допомоги на суму понад 3,2 мільярди шведських крон (понад 2,9 мільйони доларів США)
*
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний обговорив із головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі актуальну потребу українського війська в снарядах та озброєнні
*
Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися 24 бойові зіткнення
*
Міністри енергетики України Герман Галущенко та енергетики США Дженніфер Гренголм обговорили проблеми підготовки до нового опалювального сезону в нашій державі
*
Україна вивчатиме досвід Сінгапуру в питаннях розвитку сонячної генерації та впровадженні водневих технологій
*
Контейнеровоз "Йозеф Шульте" продовжує шлях до Туреччини
За оцінкою співвласника судна, корабель досягне пункту призначення пізніше в четвер
*
Фонд державного майна України проведе 5 вересня аукціон з продажу Струтинського спиртзаводу; стартова ціна об'єкта – 31,3 млн грн.
*
У Кочубеївській громаді на Херсонщині в межах проєкту «Пліч-о-пліч» представники Рівненської області відновили вже 64% будинків, пошкоджених внаслідок російської агресії
*
Україна не зможе виконати 7 рекомендацій ЄС до жовтня, це зміни, що запроваджуються роками, - Стефанішина
*
У Волинській області рішенням господарського суду державі повернули 58 га земель прикордонної смуги уздовж кордону з Польщею вартістю понад 165 млн грн.
*
Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки кримінального правопорушення, пов’язаного з корупцією в ексначальника Дніпропетровського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Анатолія Пікала на ₴8,5 мільйона
*
НАБУ завершило розслідування у кримінальному провадженні щодо хабаря у розмірі 1,55 млн грн за сприяння в укладенні договорів з Укрзалізницею
*
Колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала народного депутата винним у внесенні завідомо недостовірних відомостей до щорічної декларації за 2020 рік - нерухомість в Іспанії
*
До Міністерства соціальної політики за пів року за допоміжними засобами реабілітації звернулися майже 59 тисяч цивільних і військових, які постраждали від війни
*
Влада РФ звинуватила у шпигунстві американського бізнесмена російського походження
2021 року Джин Спектор уже був засуджений до тюремного ув'язнення за звинуваченням у даванні хабара помічниці ексвіцепрем'єра Аркадія Дворковича
*
Екс-президент Франції Саркозі запропонував досягти компромісу з Росією, провівши нові референдуми на окупованих українських територіях
*
Колишній президент Франції вважає, що Україна повинна стати "мостом" між Європою і Росією.
Колишній президент Франції Ніколя Саркозі ( 2007-2012 р.р.) заявив, що Україна не повинна стати членом ЄС, натомість має бути "мостом між Європою і Росією". Про це у середу, 16 серпня, він сказав в інтерв'ю виданню Le Figaro.
*
Режим Лукашенка оголосив "екстремістськими" низку творів білоруської літератури 19 століття
Рішення стосується двох віршів Вінцента Дуніна-Марцинкевича та передмови Язепа Янушкевича до творів письменника
*
Суд у Росії оштрафував компанію Google за те, що вона не видалила нібито неправдиву інформацію про повномасштабну війну в Україні
*
Цієї ночі столиця Росії зазнала атаки безпілотника, у районі московського Експоцентру стався вибух
*
Файного дня і Перемоги нам всім