"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Спеціальна доповідачка ООН з порушень прав людини в Росії Маріана Кацарова констатувала різке погіршення ситуації у РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну
*
Кремль не впускає в країну спеціальну доповідачку ООН щодо порушення прав людини у РФ Маріану Кацарову, оголосивши її «русофобкою»
*
Українська правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук переказала понад 330 тис. грн благодійному фонду «Голоси дітей» - це уся сума премії Сахарова
*
Створений у Польщі Центр імені Рафала Лемкіна вже зібрав понад 1500 свідчень цивільних громадян про воєнні злочини Росії в Україні
*
Кірбі: Ізраїль погодився на 4-годинні паузи в бойових діях у Газі
Ізраїль погодився робити щоденні чотиригодинні перерви в бойових діях на півночі сектору Газа, щоб дати можливість палестинцям покинути північну частину анклаву. Про це заявив у четвер координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі
*
Вже 89 українців вдалося евакуювати із сектору Гази
*
Ватикан дозволив транссексуалам приймати хрещення
*
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) передав Херсону чотири твердопаливні модульні котельні для закладів охорони здоров’я
*
4 атаки на американські війська в Іраку та Сирії
Представники Пентагону повідомили, що в четвер американські війська в Іраку зазнали трьох атак, але обійшлося без втрат. Троє американських військовослужбовців дістали незначні поранення і повернулися до виконання своїх обов'язків
*
Білий дім чітко визначив роль Ірану у його намірах долучитися до саміту ісламських та арабських лідерів щодо ситуації в Газі, закликавши Тегеран насамперед не розхитувати ситуацію, а також припинити допомогу Путіну у його війні проти України
*
США можуть продати Румунії танки Abrams на 2,53 мільярда доларів
У четвер представники Пентагону повідомили, що Держдепартамент США схвалив можливий продаж Румунії танків Abrams на суму близько 2,53 млрд доларів
*
Reuters: Глави ЦРУ і Моссада обговорили з прем'єр-міністром Катару в Досі угоду щодо заручників у Газі
Про тристоронні переговори в середу ввечері в Досі повідомило в четвер агенство Reuters, із посиланням на американського чиновника, який говорив на умовах анонімності
*
Блінкен засудив "зростаюче і небезпечне" військове співробітництво Росії та КНДР
Глава американської дипломатії заявив, що Москва підтримує військові програми Пхеньяна
*
NERC: Дві третини території Північної Америки можуть зіткнутися з дефіцитом електроенергії майбутньої зими
Регуляторний орган пояснив це недостатністю газової інфраструктури
*
Нафтогазова компанія Shell звернулася до лондонського суду з позовом та вимагає від Greenpeace компенсації через багатоденну акцію протесту на судні Boskalis
*
Компанія Microsoft планує впровадити свого персонального асистента на основі штучного інтелекту Copilot для операційної системи Windows 10
*
Посол Канади в Україні Наталка Цмоць зустрілася з місцевими жіночими активістками з Івано-Франківської та Херсонської областей. Канадський проект "Жіночий голос та лідерство" та програма "Жінки України" підтримують місцевих жіночих активісток та організації як провідниць змін. "Незважаючи на переміщення та інші виклики, українські жінки демонструють світові свою мужність", - сказала посол Цмоць.
*
«Не зважаючи на вимушену зміну місця проживання, українські жінки демонструють свою відвагу цілому світу», зазначила пані посол Наталка Цмоць на зустрічі з жіночими активістками Івано-Франківської області та міста Херсону. Проєкти «Голос та Лідерство Жінок – Україна» та «Жінки України», які фінансуються Канадою, надають підтримку місцевим жіночим організаціям та активісткам як агентам змін.
ГО "Громадський центр "Нова генерація" Громадська організація «ДІЄ. Добрі Ідеї Єднають» ДОМ4824 Благодійна організація "Благодійний Фонд "Крила підтримки"
*
Пані посол Наталка Цмоць взяла участь у KyivPride Award 2023, щоб відзначити ЛГБТІК+ активістів та військових. Під час війни як ніколи важливо пам’ятати про права людини для всіх та визнавати внесок ЛГБТІК+ спільноти у захист України.
*
Канада та UNDP Ukraine / ПРООН в Україні передали п’ять машин швидкої допомоги для медичних установ у різних регіонах України. Це частина ширшого партнерства із Міністерство охорони здоров'я України для забезпечення доступу до медичних послуг у спільнотах, найбільше уражених війною. #StandWithUkraine
*
Канада підтримує комплексну програму Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine із запобігання та реагування на насильство у 25 містах та громадах України. Основою цієї програми є послідовність, сталість і доступність послуг. У Львові пані Посол Наталка Цмоць відвідала мобільні бригади психосоціальної підтримки та зустрілася з громадськими організаціями, які підтримують постраждалих.
*
«Операція ІНТЕРФЛЕКС змінила рівняння цієї війни, використовуючи український дух, мужність і рішучість, поєднавши це зі світовим військовим досвідом.» - наголосив Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак на відзначення того, що 30 000 українських новобранців пройшли навчання у рамках найбільших зусиль із військової підготовки в Сполученому Королівстві з часів Другої світової війни, повідомляє Міністерство оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в офіційному пресрелізі. (Englilsh below)
Загальна кількість українських військових, які пройшли підготовку за програмами ЗС Великої Британії, наразі перевищує 52 тис.
Понад 30 000 українських чоловіків і жінок пройшли підготовку, щоб стати солдатами в рамках найбільшої військової програми такого роду на британській землі з часів Другої світової війни.
Випереджаючи графік, очолювана Великою Британією операція ІНТЕРФЛЕКС досягла рубежу в 30 000 новобранців, які пройшли підготовку у Великій Британії з червня 2022 року – таким чином загальна кількість навчених українських солдатів перевищила 52 000 з моменту вторгнення росії в Україну в 2014 році.
Навчання було розпочато у Великій Британії після того як операцію ОРБІТАЛ, довгострокову програму навчання Британської Армії в Україні, довелося призупинити, коли росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Операцію ІНТЕРФЛЕКС було розпочато в червні 2022 року з метою підготовки 30 000 військовослужбовців до кінця 2023 року.
Ця провідна у світі навчальна програма, яка реалізується по всій Великій Британії, залучає новобранців-добровольців, які приєдналися до Збройних Сил України, не маючи практично жодного військового досвіду, і навчає їх навичкам, необхідним для виживання та ефективності у бойових діях на передовій. Навчання дозволяє українським силам прискорити своє розгортання, відновити свої сили та посилити опір, продовжуючи захищати суверенітет своєї країни від російських загарбників.
Після запуску минулого літа до програми приєдналися низка міжнародних партнерських збройних сил, надаючи життєво важливий досвід, навчання і розуміння бойових дій на передовій. До цих країн належать Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Данія, Фінляндія, Швеція, Литва, Нідерланди та Австралія. І сьогодні союзник по НАТО Румунія також підтвердила свою участь, збільшивши загальну кількість країн-партнерів до десяти.
Курс триває щонайменше п’ять тижнів і складається з поводження зі зброєю, першої допомоги на полі бою, підготовки з питань права збройних конфліктів, тактики патрулювання та підготовки в сільській місцевості. Протягом останніх 12 місяців ширший пакет підтримки Сполученого Королівства також розширився і складається з підвищення кваліфікації українських морських піхотинців, в рамках чого британські командос тренують українські сили для десантних операціях на малих човнах, а також тренування з розмінування від Королівських інженерів, навчання реагування на травми та навіть підтримка капеланами Британської Армії для українських душпастирів.
У лютому Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунак та Президент України Володимир Зеленський відвідали навчання українських військових у Великій Британії. Лідери з перших вуст почули як навчання українських воїнів на британських танках Challenger 2 дасть їм перевагу на полі бою та дозволить відкинути російські сили.
«Я неймовірно пишаюся всіма британськими та українськими військовослужбовцями та військовослужбовицями - солдатами, моряками, льотчиками та жінками, залученими до цієї великої справи – їхня самовідданість та професіоналізм сьогодні забезпечують мир на нашому континенті в майбутньому.
Операція ІНТЕРФЛЕКС змінила рівняння цієї війни, використовуючи український дух, мужність і рішучість, поєднавши це зі світовим військовим досвідом.
Вирішальний внесок наших міжнародних партнерів у цю програму зміцнює глобальну підтримку України та підкреслює нашу єдину віру в те, що Україна може і виграє цю війну.» – наголосив Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунак.
«Розмір і амбіції операції ІНТЕРФЛЕКС є неперевершеними, програма є ключовим прикладом того, як Сполучене Королівство може сприяти залученню міжнародної спільноти до підтримки Збройних Сил України.
Я радий, що ми перевищимо ціль на цей рік і дякую британським тренерам і нашим міжнародним партнерам, які працювали день і ніч, щоб досягти рубежу раніше запланованого терміну.
Я також віддаю належне рішучості та стійкості хоробрих українських новобранців, які прибувають до британських берегів.» – акцентував Міністр оборони міністр Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Грант Шаппс.
«Збройні Сили Великої Британії та міжнародних партнерів наполегливо працюють над тим, щоб надати українським новобранцям навички, необхідні для захисту своєї суверенної території.
Ми тісно співпрацюємо зі Збройними Силами України, щоб забезпечити відповідність наданих їм можливостей тактичним вимогам конфлікту в міру його розвитку.» – відзначив Командир операції ІНТЕРФЛЕКС полковник Джеймс Турстан.
«Українські сили оборони надзвичайно цінують та вдячні Сполученому Королівству Великої Британії та Північної Ірландії, її народу та уряду за можливість підготовки особового складу на британських військових базах в рамках багатонаціональної навчальної Операції «ІНТЕРФЛЕКС».
Спільно розроблена програма тренувань з урахуванням українського досвіду, професіоналізм та вишкіл багатонаціональної інструкторської спільноти, виняткова продуманість логістичного і матеріально-технічного виміру Операції забезпечують найвищі стандарти як базової загальновійськової підготовки українських військових, так і навчання українських інструкторів та командирів середньої ланки.
Ми відмічаємо більшу боєздатність військовослужбовців та військовослужбовиць ЗС України, які успішно закінчили навчальний курс «ІНТЕРФЛЕКСУ», їхню психологічну стійкість та вміння протистояти ворогу під обстрілами. Вони мають базові вміння та навички поводження зі зброєю, навчені вести бойові дії в окопах та урбанізованій місцевості, володіють базовою медичною підготовкою військових згідно міжнародних протоколів, обізнані щодо законів і звичаїв війни.
Це, безперечно, великий внесок Великої Британії та країн-партнерів у боротьбі України з неспровокованою і злочинною російською агресією.» – наголосив начальник Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу Збройних Сил України (J-7) генерал-майор Олексій Таран.
Із моменту повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року росія втратила понад 50% території, яку вона спочатку захопила після вторгнення в лютому 2022 року.
Окрім великої програми навчання, Велика Британія продовжує підтримувати Україну, щоб відкинути російські сили. У рамках військової підтримки Сполученим Королівством вартістю 4,6 мільярда фунтів стерлінгів, Велика Британія надала Збройним Силам України ракети великої дальності, західні основні бойові танки та матеріально-технічну підтримку.
Це на додаток до 60 мільярдів доларів, зібраних для України під час конференції з відновлення України, яка відбулася в Лондоні в червні 2023 року.
#ЗСУ вдячні за підтримку та допомогу #Велика_Британія / #AFU are grateful for the #UK support and help.
*
Європарламент закликав переглянути заборону на в'їзд машин із номерами РФ
У резолюції підкреслюється, що ефективність санкцій залежить від чіткого дотримання санкційного режиму країнами, які його запровадили, та їхньої співпраці між собою
*
У перебігу подальшого розширення Євросоюз має бути готовим до того, що правила, дієві для 27 його членів, не будуть працювати для 30 або навіть 35 країн - Мецола
*
Мецола - Альтернативи допомозі Україні з боку ЄС не існує, оскільки наша країна бореться за власну свободу такою ж мірою, як і за свободу й безпеку Європи
*
Євросоюз спрямував офіційні запити до інтернет-платформ TikTok та YouTube стосовно заходів, спрямованих на захист дітей та підлітків від шкідливої інформації
*
В ЄС вважають, що напад Росії на іноземне цивільне судно в Одеській області є черговим доказом навмисного посилення Москвою глобальної кризи продовольчої безпеки
*
Група експертів Ради Європи з протидії торгівлі людьми (GRETA) закликала владу Нідерландів вжити низку заходів для посилення боротьби з торгівлею людьми та забезпечити жертвам доступ до правосуддя
*
На церемонії вшанування пам’яті жертв єврейських погромів у ніч на 10 листопада 1938 року канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що антисемітизм отруює суспільство, і в сучасній Німеччині йому не повинно бути місця
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 10 листопада вирушає з черговою поїздкою на Близький Схід
*
У столиці Франції відбулась урочиста церемонія відкриття представництва Українського інституту
*
Міністр закордонних справ у новому уряд Словаччини Юрай Бланар на зустрічі з послом України Мирославом Кастраном підтвердив солідарність з нашою державою
*
Ризький міський суд засудив ексдепутата Сейму Яніса Адамсонса до 8,5 років позбавлення волі та пробаційного нагляду. Покарання присуджене за шпигунство на користь РФ, шахрайство, придбання і зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї без дозволу
*
Німеччина обіцяє зробити свої збройні сили "основою оборони Європи"
У четвер Берлін уперше за більш ніж десять років опублікував нові принципи оборонної політики Німеччини
*
НАТО допомагає Україні з кіберзахистом, але своєю чергою також багато чого може повчитися в нашої країни - Анналена Бербок
*
Російське вторгнення в Україну стало ще одним підтвердженням, що кібернетична сфера є складовою сучасної війни та новою ареною для глобальної конкуренції, тож НАТО і надалі приділятиме підвищену увагу цьому новому простору військових дій - Єнс Столтенберг
*
Пентагон - США продовжать у найближчій перспективі виділяти пакети оборонної допомоги Україні у межах президентських повноважень (PDA), при цьому Пентагон закликає Конгрес ухвалити додаткове фінансування якомога скоріше
*
Згідно з проєктом ЄС, до кінця 2025 року відбудеться ще три етапи передачі Україні собак-саперів. Під час другого етапу, що завершився в Польщі, передано вісім собак, дев’ятий наразі не пройшов сертифікацію і його буде передано пізніше
*
Міністерство оборони України разом із бойовими медиками, волонтерами та представниками громадських організацій почало розробляти єдину систему домедичної допомоги, яка відповідатиме сучасним реаліям ведення війни
*
Міністр оборони Рустем Умєров обговорив зі своїм французьким колегою Себастьяном Лекорню розширення співпраці в оборонному секторі й локалізацію виробництва зброї в Україні
*
Супутникові телеканали Суспільного Мовлення зазнали атаки – їх намагалися глушити й підмінити контент
*
Найгарячішими напрямками фронту за добу були Авдіївський, Марʼїнський, Купʼянський та Бахмутський
*
Україна: Альтернативний експортний коридор у Чорному морі діє
У серпні Україна запустила "гуманітарний коридор" для суден, що прямують на африканські та азіатські ринки, щоб спробувати обійти де-факто російську блокаду морського експорту Києва в Чорному морі
*
У Києві, Харкові та Львові за підтримки уряду Німеччини відкриються центри передових досліджень
*
У селищі Коротичі Харківської області будують захисну споруду, яка одночасно зможе вмістити близько 500 дітей та вчителів місцевої школи
*
Національна рада на засіданні 9 листопада поповнила Перелік аудіовізуальних медіа-сервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора ще 16-ма сервісами. До переліку внесені, зокрема, Filmix, HD REZKA та KINOGO
*
У Львові демонтували три радянські пам'ятники. Їх перенесуть до музею "Територія терору"
Пам'ятники стояли в меморіальному комплексі Пагорб слави, де розташовані поховання солдатів, загиблих під час Першої світової війни, і радянських військовослужбовців, які загинули в боях за місто в 1944 році
*
У Львівському історичному музеї відкрили комбіновану виставку з артефактів та банерів «Голодомор 1932-1933 рр. Геноцид українського народу»
*
З початку повномасштабного вторгнення РФ Державна прикордонна служба ініціювала 607 кримінальних проваджень стосовно ліцензіатів системи “Шлях”, які сприяли незаконному виїзду чоловіків за кордон
*
Вищий антикорупційний суд продовжив термін тримання під вартою колишнього голови Державної фіскальної служби
*
Росія намагається повернути зброю, експортовану в інші країни
Щоб поповнити виснажені війною в Україні запаси, Росія змушена викуповувати озброєння, вже поставлені нею за кордон
*
За кібератаками на енергосистему України стоїть хакерський підрозділ російської військової розвідки
За диверсіями проти енергосистеми України у 2022 році стоять російські хакери, відомі у нападі як угруповання Sandworm
*
Reuters: в угруповання "Хезболла" є російські ракети "Яхонт"
*
Файного дня і Перемоги нам всім