"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН: Конфлікти та зміна клімату ведуть сотні мільйонів людей до голоду
Понад 280 мільйонів людей у 59 країнах та територіях стикаються з гострою формою відсутності продовольчої безпеки
*
G7 вивчає пропозицію США щодо використання доходів від заморожених російських активів
Очікується, що доходи від заморожених російських активів становитимуть близько $5 млрд на рік
*
Україна повідомила про майже 37 тисяч зниклих з початку російського вторгнення
Київ заявив, що до цього числа входять діти, цивільні особи та військові
*
Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, яких утримує росія
Омбудсмен Лубінець спростував повідомлення про нібито прямі перемовини України і росії щодо цього
*
Ізраїльський павільйон на Венеціанській бієнале не відкриється до припинення вогню в Газі
Про це повідомили художник і куратори павільйону
*
Від початку палестино-ізраїльського конфлікту в жовтні минулого року з території сектору Гази до Єгипту втекли 80-100 тисяч палестинців
*
США та союзники мають намір допомогти Україні зміцнити оборону
У Пентагоні сподіваються, що нові поставки озброєнь допоможуть Україні відновити оборону та модернізувати ЗСУ після перерви у поставках допомоги
*
В ухваленому Конгресом США законі про надання військової допомоги Україні надзвичайно важливим є намір розробити стратегію довготривалої підтримки та перемоги України над російським агресором
*
Сполучені Штати мають намір вже сьогодні оголосити про виділення для України нового масштабного пакету військової допомоги на 6 мільярдів доларів
*
Міністерство оборони США вже розпочало процес доставки в Україну озброєнь, виділених напередодні в оборонному пакеті, і очікує, що перші партії, зокрема снаряди, надійдуть найближчим часом
*
США вперше за 40 років відновили виробництво ядерних боєголовок
Випуск W93 стартує, як очікується, у середині 2030-х років
*
Держсекретар Блінкен у Китаї: інтенсивна дипломатія – на користь обох країн та всього світу
У Шанхаї держсекретар США побував на баскетбольному матчі та пообідав у місцевому ресторані
*
Верховний суд: слухання про імунітет Трампа від судового переслідування
Суди нижчої інстанції відхилили прохання екс-президента та кандидата в президенти від республіканців надати йому імунітет від чотирьох кримінальних справ, пов'язаних із виборами
*
США відправлять делегацію до Нігеру для обговорення виведення військ
Нігер був ключовою базою для регіональних антитерористичних операцій
*
TikTok опротестує закон про заборону соцмережі в США у судовому порядку
Багато експертів у галузі юриспруденції погоджуються з тим, що новий закон фактично веде до порушення Першої поправки Конституції США
*
Канада запровадила нові санкції проти Ірану через його дії, спрямовані на дестабілізацію на Близькому Сході
«Іран продовжує загрожувати міжнародному миру й безпеці, вдаючись до різноманітних дестабілізаційних дій на Близькому Сході та за його межами. Іран створює небезпеку для регіону як своїми Збройними силами, так і підтримкою проксі, забезпечуючи їх коштами, зброєю, навчанням, а також політичною й ідеологічною підтримкою», - йдеться у пресрелізі.
Зокрема, до санкційного списку внесено двох високопоставлених військових та дві установи, зокрема Генеральний штаб Збройних сил Ірану та конструкторське бюро «Хатам аль-Анбія», яке підпорядковується Корпусу вартових Ісламської революції. «Канада глибоко занепокоєна дестабілізаційними діями Ірану у регіоні та загрозами, які він створює для міжнародного миру й безпеки. Канада тверда у своїй відданості підтримці миру й безпеки на Близькому Сході», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.
У МЗС наголосили, що посили санкційний тиск на Іран у погодженні із партнерами, зокрема США та Великою Британією.
*
Повернення з Росії 16 українських дітей: Канада домагатиметься, щоб додому приїхали ще тисячі
*
Британія негайно збільшить інвестиції у виробництво боєприпасів через війну в Україні
Велика Британія збільшить інвестиції у оборону, що забезпечить їй друге місце в НАТО за обсягом видатків на оборону після США.
*
Британія переведе свою оборонну промисловість на «військові рейки» – Сунак
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про посилення національної оборони з планом зростання оборонного бюджету до 2,5% ВВП до 2030 року.
«Ми переведемо власну оборонну промисловість Великої Британії на військові рейки. Один з головних уроків війни в Україні полягає в тому, що нам потрібні більш глибокі запаси боєприпасів і промисловість повинна мати можливість швидше їх поповнювати», – заявив Сунак на пресконференції в Польщі разом з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом.
НАТО встановив для членів альянсу цільовий показник, згідно з яким вони мають витрачати на оборону 2% від свого економічного виробництва. За словами Сунака, протягом наступних шести років в оборону буде інвестовано додатково 75 мільярдів фунтів стерлінгів (93 мільярди доларів).
Напередодні візиту до Варшави британський уряд оголосив про найбільший на сьогоднішній день пакет військової допомоги для України. Зокрема, заявив про надання додаткових 500 мільйонів фунтів (618 мільйонів доларів) допомоги. Міністерство оборони також надасть Україні 60 катерів, понад 400 транспортних засобів і понад 1600 ракет.
10 квітня Україна і Велика Британія уклали нову угоду про оборонну і промислову співпрацю. Як повідомив міністр оборони України Рустем Умєров, ця угода стане «дієвим механізмом посилення співпраці у військовій галузі, відкриває шлях до надання ще більшої підтримки з боку Великої Британії, залучення найпрогресивніших британських технологій для нашої оборони».
*
Сполучені Штати співпрацюють із країнами Європейського Союзу щодо виявлення та попередження потенційного втручання сторонніх країн, зокрема, Росії, у виборчі процеси
*
Європарламент закликав негайно звільнити Алсу Курмашеву
*
ЄС розглядає нові заходи проти реекспорту російського ЗПГ
Йдеться також про запровадження санкцій проти 3-х російських ЗПГ-проектів, реалізація яких ще не розпочалася
*
Кандидат від AfD до Європарламенту – під слідством через платежі з РФ та КНР
Помічника Максиміліана Кра заарештовано за підозрою у шпигунстві на користь Китаю
*
Макрон закликав зміцнити оборону Європи
Виступаючи в Сорбонні, президент Франції попередив, що військовий, економічний та інший тиск може послабити та роздробити ЄС
*
“Жодних обмежень для допомоги Україні бути не повинно”: Макрон виступив з програмою порятунку Європи
Напередодні виборів у Європарламент французький президент звертає увагу на головні загрози для Європи
*
Глава НАСА: Громадянська космічна програма Китаю має приховані військові цілі
Білл Нельсон закликав Пекін усвідомити, що цивільний космос призначений для мирного використання
*
Журналісти державного телеканалу Італії RAI наступного місяця проведуть страйк через надмірне втручання уряду до редакційної політики
*
26 квітня 2024 року, відбудеться 21-ше засідання Контактної групи з оборони України, більш відомої як формат Рамштайн.
Ця зустріч високопоставлених представників оборонних відомств із понад 50 країн стане символічною, оскільки вона відбудеться рівно через два роки після того, як відбулася перша у квітні 2022 року.
Очікується, що зустріч відбудеться у форматі онлайн і на ній будуть присутні американський міністр оборони Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун.
Чого Україні очікувати від 21-го Рамштайну та чи можуть партнери надати додаткове озброєння за підсумками цього засідання
Рамштайн 21: чого очікувати Україні
Публічно у Сполучених Штатах чи інших країнах-партнерах України не повідомляли, яким буде порядок денний засідання. Утім, за словами ветерана російсько-української війни майора запасу ЗСУ Олексія Гетьмана, під час засідання обговорять наступні поставки Україні після вже оголошених пакетів допомоги з боку Сполучених Штатів та Великої Британії, про що стало відомо напередодні.
– Це буде передусім узгодження логістики, а також планування подальших постачань: чого нам ще не вистачає, де це можна (знайти) і з ким можна домовитися, – наголосив він.
Гетьман зауважив, що питання логістики охоплює й те, як ця зброя буде постачатись, як буде здійснюватися переміщення озброєння, а також на яких складах зберігатиметься.
Водночас військовий аналітик зазначає, що навряд чи варто очікувати за підсумками засідання Контактної групи з оборони України якихось нових пакетів допомоги від партнерів, оскільки перед цим чимало країн вже оголосили про свої спроможності щодо постачання озброєнь.
– Куди ще більше? Німеччина оголосила про певну кількість зброї, яку постачатиме. Британія так само вже прописала, що буде постачати. Американці та французи теж, – каже він.
За його словами, списки усього озброєння та техніки, яку передають Україні, прописані заздалегідь. Для цього відбувалися консультації між Генеральним штабом ЗСУ, Міноборони України та військовими зі Сполучених Штатів та іншими партнерами.
– Американці чудово знають, які нам катери чи машини, наприклад, постачає Британія, що нам постачає Німеччина. Це узгоджено, тут нема змагання, – пояснює він.
Гетьман зазначає, що в ситуаціях, коли Сполучені Штати не передають Україні системи ППО Patriot, то це не означає, що у Вашингтоні цього не хочуть, а значить вже є відповідні домовленості з іншими країнами, які можуть передати ці засоби протиповітряної оборони.
– Бо виникає така думка, що вони навмисно, зі злоби так кажуть: “Patriot ми вам не дамо”. Нібито $60 млрд дадуть, але Patriot не дадуть. Це так не працює, – додає військовий аналітик.
Крім засідання у форматі Рамштайн відбуваються й інші зустрічі українських військових і представників Міноборони України з представниками Пентагону та інших західних оборонних відомств, де особливості допомоги Україні також обговорюються.
Нагадаємо, напередодні у Міноборони України повідомили, що в рамках відомства створили Офіс підтримки коаліцій, який має на меті забезпечити стійке та системне управління військовою допомогою, яка надається країнами-партнерами.
*
Єнс Столтенберг - Китай повинен припинити надавати підтримку загарбницькій війні Росії проти України, якщо прагне покращити свої відносини із Заходом
*
Війська РФ знову обстріляли Донецьку та Харківську області
Місцева влада повідомила, що щонайменше 3 особи загинули в Донецькій області. У Харківській області 10 людей отримали поранення
*
Під час обстрілу Черкаської області постраждали шестеро людей
*
«Укрзалізниця» повідомила про загиблих та поранених залізничників внаслідок атаки рф
Працівники при виконанні робіт постраждали в Донецькій, Харківській та Черкаській областях
*
Протягом четверга, 25 квітня, росіяни вчинили 47 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області, загалом зафіксовано 188 вибухів
*
На фронті 25 квітня загинула військовослужбовиця, колишня журналістка видань «Тиждень» і «Читомо» Алла Пушкарчук (позивний «Рута»)
*
Міська влада Мукачева Закарпатської області виділила 12,4 мільйона гривень на безпілотники, які передадуть двом бригадам ЗСУ
*
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про Державну ветеранську патронатну службу
*
Верховна Рада ухвалила зміни до Кодексу законів про працю щодо правонаступництва у трудових відносинах
*
Львівська область та Каліфорнія офіційно встановили побратимські відносини - відповідне рішення підтримала Асамблея цього американського штату
*
Помічниці "депутата" з тимчасово окупованого Криму загрожує 12 років позбавлення волі за пособництво державі-агресору
*
Контррозвідка Служби безпеки України затримала ще дев’ятьох колаборантів, які входили до складу так званої «виборчої комісії № 826», яку росіяни створили у захопленому на той час Бериславському районі Херсонської області
*
ДБР скерувало до суду обвинувальний акт проти посадовця одного з райуправлінь правоохоронного органу Харківщини та його колишнього колеги, які вимагали хабар у фігурантів справи про колабораційну діяльність
*
Завдяки доказовій базі Служби безпеки до 15 років ув’язнення засудили агента Федеральної служби безпеки РФ, який збирав дані про оборонні позиції українських військ у прикордонних районах Харківської області
*
Дар'я Білодід здобула «золото» чемпіонату Європи з дзюдо
*
Іран заявив про «незаконність» запиту Аргентини до Інтерполу про арешт глави МВС
Раніше суд в Аргентині поклав на Іран відповідальність за вибух у єврейському общинному центрі в Буенос-Айресі 1994 року
*
Кубинський державний авіаперевізник Cubana змушений скасувати або відкласти рейси до Аргентини через відмову місцевих компаній обслуговувати літаки у відповідності до санкцій США
*
У Росії міський суд Сиктивкара заочно заарештував на два місяці російських опозиційних політиків Гаррі Каспарова, Геннадія Гудкова, Івана Тютріна та Євгенію Чирикову
*
Слідчий комітет Росії висунув «обвинувачення» колишньому голові Верховної Ради Володимиру Гройсману, ексочільнику МЗС Павлу Клімкіну та колишньому міністру інформаційної політики Юрію Стецю за те, що вони як члени РНБО підтримали початок АТО на Донбасі
*
Російські війська, завдаючи повторних авіаційних та ракетних ударів в Україні по цивільних, зокрема по медиках та рятувальниках, повторюють власну тактику в Сирії - США в ОБСЄ
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім