"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
На 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров'я ВООЗ прийнято резолюцію щодо ментального здоров’я у часи війн та катастроф, ініційовану Україною
*
Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець висловив вдячність Комітету культури Парламентської асамблеї Ради Європи за одноголосну підтримку резолюції «Протидія нищенню культурної ідентичності під час війни та миру»
*
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив із уповноваженим у справах дітей Словаччини Йозефом Міклошко питання захисту прав українських дітей
*
В ООН заявили про виснаження запасів медикаментів та палива у секторі Газа
Представник ВООЗ заявила, що десятки вантажівок із гуманітарною допомогою не можуть проїхати в Рафах
*
Глава Ради національної безпеки Ізраїлю оцінив терміни війни з ХАМАС
За словами Цахі Ханегбі, Ізраїлю може знадобитися ще кілька місяців, щоб закріпити досягнуті успіхи
*
Ізраїль зняв минулорічну заборону на продаж приватними підприємцями продовольства до Гази
*
Байден таємно дозволив Києву використати американську зброю для атак проти Росії
Джо Байден, як стверджують джерела у Білому домі, негласно дозволив Києву використати американське озброєння для обстрілу російської території, але тільки в районах, що прилягають до Харкова.
*
Окружний прокурор Манхеттена – про вирок Трампу: присяжні «виконали свою роботу»
Елвін Бреґґ відмовився відповідати на запитання журналістів про те, чи буде офіс прокурора Манхеттена просити суддю засудити колишнього президента до тюремного ув'язнення
*
Реакція законодавців США на обвинувальний вирок Трампу
Законодавці в Сенаті та Палаті представників Конгресу США виступають із заявами з приводу судового вердикту екс-президенту Дональду Трампу, якого 30 травня визнали винним за всіма 34 пунктами кримінального звинувачення
*
Присяжні у Нью-Йорку визнали Трампа винним за всіма звинуваченнями у фальсифікації документів
Трамп став першим в американській історії президентом, якого суд визнав винним у скоєнні кримінальних злочинів
*
Суддя Хуан Мерчан, який вів засідання суду присяжних у Нью-Йорку у справі експрезидента Дональда Трампа про підкуп порнозірки за мовчання, визначив дату оголошення засудженому міри покарання, після того як у четвер його було визнано винним
*
США ввели санкції проти 2-х компаній у ЦАР за допомогу ЧВК «Вагнер»
У заяві представника Держдепартаменту Метью Міллера пояснюється, що вони допомагали вагнерівцям здійснювати незаконний видобуток корисних копалин.
*
Розвідка США: Росія використовувала проти України північнокорейські ракети
Аналітики Розвідуправління Міністерства оборони підтвердили, що уламки, знайдені 2 січня в Харкові, є фрагментами ракети малої дальності з КНДР.
*
Адейемо застеріг Китай від поставок Росії компонентів зброї
За словами заступника міністра фінансів, США та їхні союзники «відкриті для санкцій» проти будь-яких юридичних та фізичних осіб, які допомагають Росії у цій сфері.
*
Україна отримала унікальні медичні автівки від Канади
Канада передала автомобілі екстреної медичної допомоги представникам Львівського, Херсонського, Сумського та Чернігівського обласних Центрів
*
Евген Чолій: Заради себе Канада повинна надавати більше військової допомоги Україні
Канада може і повинна зробити більше зараз – не лише заради України, а й заради себе – щоб не платити пізніше найвищу ціну за захист фундаментальних принципів закріплених у Статуті ООН
За даними Ukraine Support Tracker Кільського інституту світової економіки, німецького науково-дослідного інституту, військова допомога Канади для України в розмірі 1,93 млрд євро (приблизно 2,86 млрд канадських доларів) у період з 24 січня 2022 року по 29 лютого 2024 року позиціонує Канаду на 9-му місці серед країн, які надали Україні військову допомогу, після США (43,08 млрд євро), Німеччини (10,04 млрд євро), Великої Британії (5,27 млрд євро), Данії (4,78 млрд євро), Нідерландів (3,85 млрд євро), Польщі (3,00 млрд євро), Швеції (2,74 млрд євро) і Франції (2,69 млрд євро).
Серед цих країн половина (США, Німеччина, Велика Британія та Франція) випереджають Канаду за рівнем ВВП, а друга половина поступається Канаді.
В обмін на це Україна стала живим щитом, який захищає Захід, включаючи Канаду, від ненаситного експансіонізму Росії, який інакше призвів би до Третьої світової війни.
Дійсно, 7 березня 2024 року Президент США Джо Байден визнав цю сувору реальність у своїй промові «Про стан держави»: «За кордоном Путін з Росії крокує, вторгаючись в Україну та сіючи хаос по всій Європі та за її межами. Якщо хтось у цій залі думає, що Путін зупиниться на Україні, запевняю Вас, він цього не зробить. Але Україна може зупинити Путіна, якщо ми підтримаємо Україну та надамо зброю, яку вона потребує для захисту. Це все, що Україна просить».
Таким чином, якщо її не зупинить Україна, Росія ввійде в країну-члена НАТО, змусивши Канаду до війни, оскільки стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, що напад на будь-яку країну-члена НАТО буде розглядатися як напад проти всіх них, включаючи Канаду.
Героїчно захищаючи свою та європейську територіальну цілісність, Україна вже заплатила найвищу ціну десятками тисяч жертв серед військових та цивільного населення, у тому числі дітей, незмірними людськими стражданнями, спричиненими російськими актами геноциду, та масовими руйнуваннями внаслідок невпинних атак Росії ракетами та дронами. Загальна вартість реконструкції та відновлення в Україні наприкінці 2023 року оцінюється в 486 мільярдів доларів США протягом наступного десятиліття за оцінками Уряду України, Групи Світового банку, Європейської Комісії та ООН.
22 вересня 2023 року під час візиту до Канади Президента України Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що «Канада буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно».
Однак у бюджеті Канади на 2024 рік передбачено суму в 1,6 мільярда канадських доларів протягом п’яти (5) років, починаючи з 2024-2025 року, для надання летальної та нелетальної військової допомоги Україні. Це означає близько 320 мільйонів канадських доларів на рік протягом наступних п’яти років або лише 22% військової допомоги, яку Канада надавала Україні протягом кожного з перших двох років повномасштабної війни Росії проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року.
Навіть до цього бюджету ряд країн виділяли Україні значно більше військової допомоги, ніж Канада. Бюджет Канади на 2024 рік створить ще більшу диспропорцію у військовій допомозі Україні між цими країнами та Канадою.
Канада може і повинна зробити більше зараз – не лише заради України, а й заради себе – щоб не платити пізніше найвищу ціну за захист фундаментальних принципів закріплених у Статуті ООН.
Евген Чолій, президент Громадської організації «Україна-2050», почесний консул України в Монреалі, президент Світового конгресу українців (2008-2018)
Громадська організація (ГО) «Україна-2050» є неприбутковою організацією, заснованою, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 року – стратегії сталого розвитку України, як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної Європейської держави.
*
СКУ долучився до форуму про роль діаспори у відбудові України
*
Світовий конгрес українців (СКУ) та Українсько-бразильська центральна репрезентація (УБЦР) звернулись з офіційним листом до президента Бразилії Луїза Інасіо Лула да Сілви й закликали його взяти участь у Глобальному саміті миру по Україні, що відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.
Від імені світової української діаспори, а також понад 600 тисяч українців у Бразилії, президент СКУ Павло Ґрод і президент УБЦР Віторіо Соротюк подякували президенту Лула да Сілві за послідовну підтримку Бразилією суверенітету і територіальної цілісності України в ООН. Водночас вони наголосили, що участь Бразилії, яка докладає значних зусиль до пошуку варіантів досягнення миру в Україні, у Саміті миру є принципово важливою.
У СКУ наголосили, що глобальний саміт миру має на меті зібрати разом усі миролюбні країни світу, щоб обговорити всеосяжний і тривалий мир для України на основі норм міжнародного права та Статуту ООН, а також можливі шляхи досягнення такого миру. Враховуючи глобальні виклики, породжені військовою агресією Росії проти України, голос країн Південної Америки у мирному процесі є дуже важливим.
Провідники СКУ висловили сподівання, що Бразилія об’єднає зусилля з багатьма іншими народами світу у підтримці Української формули миру, реалізація якої допоможе зберегти довгостроковий мир у регіоні, захистить регіональний і глобальний прогрес і процвітання, а також сприятиме встановленню більш справедливого глобального управління, яке поважатиме суверенітет кожної країни.
«Ваша участь, пане Президенте, у цьому заході не лише стане дієвою підтримкою миру та жестом вдячності усім бразильцям українського походження, а й допоможе зміцнити авторитет Бразилії і її глобальне лідерство у світі», – йдеться в офіційному листі.
У конгресі додали, що офіційне звернення СКУ та УБЦР до президента Лула да Сілви було також зачитане на засіданні Палати депутатів Національного конгресу Бразилії.
Українське культурне товариство «Просвіта» в Буенос-Айресі закликало долучитися до Саміту миру президента Аргентини Хав’єра Мілея.
*
«Завжди на боці андердогів». Новим прем’єром Британії, найімовірніше, стане Кір Стармер.
У Великій Британії за шість тижнів відбудуться дострокові парламентські вибори. Найімовірніше, після 14 років правління Консервативної партії до влади прийде лейбористський уряд на чолі з Кіром Стармером.
*
ЄС підвищить тарифи на зерно з РФ та Білорусі, борючись із експортом краденої української сільгосппродукції
Єврокомісія запропонувала здійснити цей захід ще у березні 2024 р.
*
Після того, як Євросоюз ухвалив рішення про підвищення імпортного мита на зерно з РФ і Білорусі, міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас заявив, що ЄС слід розширити обмеження на всю сільськогосподарську продукцію цього походження
*
Парламент Молдови на засіданні 30 травня ухвалив декларацію, яка засуджує політику геноциду Росії щодо України
*
Столтенберг: ми маємо дати українцям можливість захищатися по-справжньому
Генеральний секретар НАТО закликав країни альянсу переглянути обмеження щодо використання Україною західної зброї
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проситиме союзників виділяти щонайменше 40 мільярдів євро на рік для фінансування військової допомоги України на тлі триваючої російської агресії
*
Блінкен: дезінформація – це отрута, яка впорскується в демократичні суспільства їхніми ворогами.
Глави зовнішньополітичних відомств США та Чехії підписали меморандум про боротьбу з дезінформацією напередодні наради міністрів закордонних справ країн НАТО
*
Сирський попередив про нарощування російських військ на півночі Харківської області
Водночас головнокомандувач ЗСУ зазначив, що для великомасштабного наступу цих сил недостатньо
*
Армія РФ влучила ракетами у житловий будинок у Харкові, троє людей загинули, 23 постраждали
*
Ворог знову застосував тактику подвійного удару, в той час, як на місці влучання в Харкові вже працювали медики, рятувальники та правоохоронці
*
Удар по Харкову ворог здійснив ракетами типу С-300 та С-400 з території Бєлгородської області РФ. Зафіксовано п'ять влучань, усі в Новобаварському районі міста
*
Під час повітряної тривоги ворог завдав по Києву ракетного удару. Протиповітряна оборона знищила усі цілі
*
Вінницька громада передала нацгвардійцям 300 FPV-дронів, квадрокоптери та паливозаправник
*
Військовим на Запорізькому напрямку передали велику партію квадрокоптерів і спеціального навігаційного обладнання
*
З початку доби відбулося 100 бойових зіткнень. Найгарячішою залишається ситуація на Курахівському і Покровському напрямках
*
На Запорізькому напрямку «бойові» пташки бійців Держприкордонслужби виявили та знищили чотири позиції загарбників
*
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що Німеччина розглядатиме питання дозволу Україні бити німецькою зброєю по території Росії
*
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував постачання Україні нового пакета військових засобів на суму 500 млн євро, до якого увійдуть ракети до систем ППО IRIS-T SLM та IRIS-T SLS, безпілотники, БМП та снайперські рушниці
*
Міністерство оборони України скоротило процедуру допуску до експлуатації нових зразків озброєння та військової і спеціальної техніки (ОВТ) до 10 днів
*
Сили оборони України успішно уразили ракетами ATACMS Керченську поромну переправу, суттєвих пошкоджень зазнали два пороми, які здійснювали залізничні та автомобільні перевезення
*
Кожен третій українець живе в бідності - Світовий банк
Впродовж останніх чотирьох років кількість бідних в Україні зросла на 1,8 млн осіб, досягши 29% від загального населення країни
*
Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив розроблений Міндовкіллям законопроєкт про посилення адміністративної відповідальності за правопорушення на заповідних територіях
*
Столичний регіон Туреччини та Одеська область співпрацюватимуть у проєктах з відбудови України, економічній, аграрній, інноваціях та інших сферах. Також розглядається можливість підписання міжрегіональної угоди для нарощування та розвитку двостороннього співробітництва
*
На Книжковому арсеналі відбулася репрем’єра німого фільму «Фата моргана» режисера Бориса Тягна в живому музичному супроводі гурту «Пиріг і Батіг»
*
На Книжковому арсеналі представлений стенд із книжками, які згоріли після обстрілу поліграфічного комплексу «Фактор-Друк» у Харкові
*
Грузинські НУО та ЗМІ оскаржують закон «про іноагентів» у конституційному суді
Грузинське інформагентство «Інтерпрес» повідомило, що коаліція НУО готує звернення до Європейського суду з прав людини
*
Команда Навального закликала до введення нових санкцій проти оточення Путіна
Опубліковано три списки, що включають 50 прізвищ
*
Південна Корея повідомила про запуск близько десяти північнокорейських ракет
Південнокорейські військові заявили, що, ймовірно, йдеться про балістичні ракети малої дальності.
*
Суд відмовився виключати правозахисника Олега Орлова з реєстру «іноагентів»
*
Ердоган - Ніхто не знає, коли і як закінчиться російсько-українська війна, тоді як її економічна вартість для Чорноморського регіону та світу зростає з кожним днем
*
Контррозвідка Швеції - Іран активно використовує шведський криміналітет для просування власних інтересів й шкоди іншим державам
*
Американська військова розвідка (DIA) офіційно підтвердила передачу Росії Північною Кореєю щонайменше 3 мільйонів снарядів, десятків балістичних ракет, використані уламки яких були знайдені на значній території України
*
Вночі у тимчасово окупованому Криму пролунала серія вибухів, у порту Кавказ пожежа
*
У Темрюкському районі Краснодарського краю Росії горить нафтобаза
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім