"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
У Стамбулі підписали угоду для вивезення українського зерна
Угода про розблокування експорту українського зерна, підписана у п’ятницю у Стамбулі, попередньо діятиме 120 днів і не передбачатиме подальшого розмінування портів або прилеглих вод з боку України
*
Глави Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Румунії звернулися до керівників Європейської комісії, Ради ЄС та Європейської ради з пропозицією створити меморіал жертвам тоталітаризму в Брюсселі
*
У США сумніваються, що Росія зможе продовжувати наступальні операції в Україні так, як це було досі
*
США назвали черговим "російським звірством" удар по Харкову
*
США і партнери контролюватимуть виконання Росією угоди про експорт зерна – посол Брінк
У США вітають підписання угоди щодо розблокування експорту українського зерна і разом із іншими країнами будуть стежити за виконанням Росією цих домовленостей. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомила надзвичайна і повноважна посол США в Україні Бріджит Брінк.
Вона наголосила, що угода є «найбезпечнішим, найкращим і найшвидшим способом експорту зерна».
«Ми також цінуємо зусилля, справді великі і довготривалі зусилля ООН і Туреччини з підготовки цієї угоди. Врешті-решт саме Росія перетворила на зброю питання харчування в розпал глобальної кризи продовольчої безпеки. І ми вважаємо, що ми та інші країни маємо змусити Росію виконати цю домовленість», – заявила посол Брінк.
*
Держдепартамент США оголосив про запровадження санкцій проти колишнього президента Парагваю Орасіо Мануеля Картеса Хари через його причетність до суттєвих корупційних дій, які підірвали демократію в країні.
Про це йдеться в заяві держсекретаря Ентоні Блінкена, поширеній у п’ятницю.
«Колишній президент Картес перешкоджав широкому міжнародному розслідуванню у справі транснаціональної злочинності, щоби захистити себе та свого кримінального партнера від потенційного судового переслідування й політичної шкоди», - зауважив глава Держдепартаменту США.
При цьому Блінкен підкреслив, що дії цього чиновника «підірвали стабільність демократичних інститутів Парагваю», сприяли посиленню корупції, а також безкарності офісу президента країни. Крім того, це підтвердило нещодавно задокументовану причетність Картеса до іноземних терористичних організацій та інших зловмисних груп.
*
Канада вже доправила в Україну понад 1300 тонн військової допомоги
*
Через значні втрати РФ більше не може досягнути своїх цілей в Україні, – розвідка Канади
*
Глава МЗС Британії Ліз Трасс привітала укладення у турецькому Стамбулі угоди про розблокування експорту зерна з України морським шляхом, але наголосила, що зараз важлива її імплементація
*
Військовий корабель Королівського флоту Британії відстежив рух двох російських підводних човнів, коли вони зайшли в Північне море
*
Німеччина частково націоналізує Uniper та надасть фінансову допомогу в розмірі 15 мільярдів євро, до початку великої війни ця була найбільшим німецьким партнером "Газпрому"
*
Бельгія продовжить роботу АЕС до 2035 року через зростання цін на енергоресурси
*
Рада ЄС схвалила новий транш в 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні
*
Латвія подала заявку уряду США на закупівлю реактивних систем залпового вогню HIMARS
*
У болгарській акваторії Чорного моря стартували перші з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну навчання військово-морських сил Північноатлантичного альянсу .
У маневрах НАТО задіяно військовослужбовців з 11 країн.
Зокрема, у навчаннях Бриз-2022 беруть участь 24 бойові та допоміжні судна, п’ять літаків, чотири вертольоти та 1390 військових ВМС Болгарії, Албанії, Бельгії, Греції, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, США, Туреччини та Франції.
*
НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію і ліквідувати Мегабанк
*
Міністерство цифрової трансформації України заявило, що IT-школи, що є резидентами Дія.City, більше не будуть сплачувати ПДВ
*
У Вінниці підписали угоду щодо запуску першого індустріального парку для новітньої харчової промисловості
*
Угода про експорт зерна не передбачає зняття санкцій з Росії
Файного дня всім