"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ООН розпочала переговори з Росією щодо зернової угоди
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав тайського колегу Дона Прамудвінаі захищати Статут ООН на тлі російської агресії
*
Вибори у США: Байден задоволений результатом демократів і збирається на другий термін
Президент США Джо Байден висловив полегшення у зв'язку з тим, що за підсумками проміжних виборів Демократичній партії вдалося утримати у законодавчих зборах країни більшість мандатів, які їй належать.
Остаточні результати ще не підведені, але - хоча у Палаті представників республіканці, здається, все ж таки здобудуть певну перевагу - Америці, за словами президента, вдалося уникнути "гігантської червоної хвилі" - тобто масової перемоги кандидатів від Республіканської партії, яку пророкували аналітики.
Ба більше, демократи все ще мають шанс отримати контроль над Сенатом, де поки що мандати розділилися порівну: 48 на 48.
*
США консультуватимуть український уряд у питанні реалізації трудової реформи
*
Джордж Буш проведе публічну розмову з президентом України. Хоче підкреслити підтримку з боку США
*
Пентагон: уперше США надсилають системи протиповітряної оборони Avenger у пакеті допомоги на 400 мільйонів доларів
*
США позбавили РФ статусу країни з ринковою економікою
*
Президент США Джо Байдена заявив, що Китай, ймовірно, не розглядає відносини з Росією, як альянс і не має великої пошани до РФ.
*
У Канаді піймали росіянина, якого підозрюють у причетності до групи вимагачів LockBit. Зловмисник очікує на екстрадицію до США
*
Польщу з Днем Незалежності привітав Світовий конгрес українців
*
Українська діаспора розпочала співпрацю з Military Media Center
*
За даними британської розвідки, Росія надає пріоритет ударам по цивільній інфраструктурі України над військовими цілями, щоб зламати моральний дух населення країни.
У зведенні відомства у Twitter йдеться, що з 10 жовтня Росія атакувала Україну серією ударів по електроенергетичній інфраструктурі. На сьогодні вони йдуть хвилями.
Останні інтенсивні удари були завдані 31 жовтня, під час яких вперше були атаковані об'єкти дамб гідроелектростанцій.
*
Україна з січня почне формувати переговорні позиції щодо угоди про вступ до ЄС
*
Чільна представниця німецького уряду дала зрозуміти невдоволення позицією Угорщини, яка розходиться з позицією Європейського Союзу у ключових зовнішньополітичних і безпекових питаннях.
Європейський Союз також закидає угорському уряду Віктора Орбана недемократичну концентрацію влади, вказує на порушення в Угорщині європейських принципів верховенства права і погрожує блокувати виділення Будапешту багатомільярдних субсидій ЄС.
За цих обставин Віктор Орбан використовує право голосу Угорщини як члена ЄС і в НАТО, наполягаючи на тому, що він називає національними інтересами.
Очільниця Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок зауважила, що Угорщина залишається єдиною країною ЄС, яка досі не ратифікувала вступ в НАТО Фінляндії та Швеції, а також перешкоджає певним аспектам підтримки України в умовах російської агресії.
«Стосовно питання Угорщини. Я б хотіла чітко підкреслити, як ми це неодноразово наголошували одразу після (саміту НАТО) Мадриду, що тут нема сірої зони…», - зауважила Бербок на прес конференції 10 листопада після зустрічі зі шведським міністром закордонних справ Тобіасом Білстромом у Берліні.
Іншою країною НАТО, що досі не ратифікувала вступ Фінляндії і Швеції, є Туреччина, яка вимагає владнання низки порушених Анкарою питань.
Тим часом в Будапешті фактично дали зрозуміти, що розглядають право голосу в НАТО і в ЄС як важіль впливу.
Партія Орбана Фідес, яка має переважну більшість в угорському парламенті, неодноразово відмовлялася вносити на голосування питання ратифікації вступу Фінляндії і Швеції до НАТО.
Представник угорського уряду сказав 9 листопада, що спочатку парламент має опрацювати низку інших рішень пов’язаних з Євросоюзом.
Допомога Україні
Раніше цього місяця Угорщина заявила, що не підтримає затвердження допомоги Європейського Союзу Україні на загальну суму до 18 мільярдів євро ($18,06 млрд.)
Угорський міністр фінансів Міхай Варґа сказав: «Угорщина готова підтримувати Україну, але ми не готові долучатись до нової позики, яку мав би брати ЄС».
Угорські заперечення ставлять під сумнів цей цілий пакет допомоги, бо такі рішення ЄС вимагають згоди усіх 27 країн організації.
Анналена Бербок назвала дії Угорщини «грою в покер» і «торгами довкола фінансових ресурсів» в той час, як наближається зима і допомога Україні буде особливо потрібна.
«Ми бачимо, що принаймні 30%, якщо не 40% цивільної інфраструктури (України) зруйновані», - цитує слова Бербок видання Politico.eu.
Від початку лютневого російського вторгнення в Україну, Віктор Орбан неодноразово заявляв, що Будапешт обмежує свою допомогу українцям лише гуманітарною підтримкою.
На відміну від таких сусідів як Польща, Словаччина та Румунія, Будапешт забороняє перевезення військової допомоги українцям через угорську територію.
Угорщина також виявилася найгучнішим опонентом в Європі щодо санкцій ЄС проти Росії і, хоча і підтримала кожен пакет європейських санкцій, вона домоглась винятків в галузі енергетики та наполягла на вилученні російського патріарха з європейських санкційних списків.
*
Угорщина зробила "значний крок" на шляху до отримання мільярдів євро для економічного стимулювання, прийнявши вимоги Європейського Союзу
*
Посол ЄС: з Україною в Херсон повертається Європа
*
Європейський союз докладає максимуму зусиль, щоб допомогти Україні у відновленні зруйнованої російськими ударами енергетичної інфраструктури.
Про це заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон в інтерв’ю "Радіо Свобода".
"Звичайно, збитки значні. 40% інфраструктури не працює, а отже, зима буде дуже складною. Але крок за кроком ми можемо виправити пошкодження. Крім того, з березня Україна підключена до нашої електромережі. Тож Європа також може забезпечити додаткові потоки електроенергії, щоб замінити частину втраченого виробництва електроенергії з української землі", - сказала Сімсон.
Вона нагадала про створення Фонду підтримки енергетики, разом з Енергетичним співтовариством, щоб країни як із ЄС, так і з-за його меж могли підтримати Україну.
"У багатьох випадках це питання не фінансування, а потреб у дуже специфічній техніці та обладнанні, – це і є проблемою. Енергетичне співтовариство та мої служби звертаються до компаній, у яких може бути це обладнання на складі, і ми вже отримали кілька позитивних відповідей. Тож перші трансформатори – на шляху заміни тим, які російські безпілотники чи ракети знищували", - сказала Сімсон.
*
ЄС та Україна працюють над продовженням "транспортного безвізу" ще на рік
*
Керівники інституцій Європейського Союзу наступного тижня зустрінуться з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Альбанезе, щоб налагодити відносини та зміцнити співпрацю у світлі вторгнення Росії в Україну та дедалі більшого розширення впливу Китаю.
Зустріч, у якій візьмуть участь президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і президент Європейської ради Шарль Мішель, відбудеться 16 листопада на полях саміти G 20 на Балі, повідомляють джерела видання. Вони обговорять посилення безпеки на морі та зусилля щодо завершення переговорів про вільну торгівлю упродовж першої половини наступного року.
За даними джерел, ЄС розглядає Австралію як близького союзника в підтримці України та стратегічного партнера в доступі до ключової сировини для виробництва технологій у зелених і цифрових сферах.
Комісія, виконавчий орган ЄС, також хоче почати переговори з Австралією щодо космосу та транспорту.
*
Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні на зустрічі з генсеком НАТО в четвер заявила про тверду прихильність Італії Альянсу та зусиллям щодо припинення вторгнення Росії в Україну.
*
Меморандум, який уклали Анкара, Стокгольм та Гельсінкі, дає чітку основу для приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО, заявила Анналена Бербок під час зустрічі з головою шведського МЗС Тобіасом Біллстрьомом.
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у четвер, 10 листопада, недвозначно закликала Туреччину та Угорщину схвалити вступ Швеції та Фінляндії до НАТО. Анкара та Будапешт на червневому саміті Північноатлантичного альянсу в Мадриді зобов'язалися сприяти приєднанню двох північноєвропейських країн до блоку. "А зараз саме це слід зробити", - заявила Бербок на зустрічі зі своїм шведським колегою Тобіасом Біллстрьомом.
28 держав-членів НАТО вже ратифікували угоди про прийняття Фінляндії та Швеції до альянсу. Німеччина зробила це однією з перших, нагадала глава зовнішньополітичного відомства ФРН. "Для безпеки всіх нас" важливо, аби до кінця року всі члени НАТО ратифікували угоди, додала Бербок.
З боку країн альянсу є меморандум, на "дуже чіткій основі" якого дві держави можуть приєднатися до блоку, наголосила глава МЗС ФРН. "Немає жодної сірої зони", - зазначила вона.
*
Із 9 до 11 листопада 2022 року Робоча група НАТО із захисту довкілля (EPWG) провела своє пленарне засідання в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.
*
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив сьогодні, 10 листопада 2022 року, на Конференції НАТО з питань зобов’язань у сфері кібероборони – 2022 в Римі.
Вказавши на нещодавні кібернапади на супутники, критичну інфраструктуру і урядові відомства, особливо в рамках злочинної війни Росії проти України, Генеральний секретар НАТО попередив про реальну і зростаючу загрозу з боку кіберпростору.
Пан Столтенберг сказав: «Кібер – це простір, в якому відбувається постійна боротьба і межа між миром, кризою і конфліктом розмита. Ось чому НАТО сприймає загрозу для кіберпростору з боку держав і недержавних дійових осіб так серйозно і так давно. І чому ми здійснюємо рішучі кроки для захисту від кібератак. Кіберпростір має ключове значення для нашої колективної оборони».
Зобов’язання щодо кібероборони, узгоджені на Варшавському саміті в 2016 році, забезпечують збільшення інвестицій членів Альянсу в нашу кібероборону. Пан Столтенберг наголосив: «Я закликаю членів Альянсу взяти на себе нові зобов’язання щодо кібероборони. Виділяти більше грошей, залучати більше фахівців і поглиблювати співпрацю. Це надважлива частина нашої колективної оборони і ми всі разом беремо в ній участь».
Конференція НАТО з питань зобов’язань у сфері кібероборони – 2022 відбувається в Римі в Міністерстві закордонних справ і міжнародного співробітництва 9 – 10 листопада. Конференція спільно організована Італією і США за підтримки Міжнародного секретаріату НАТО.
*
Національний банк визнав ділову репутацію Вячеслава Богуслаєва небездоганною та заборонив йому використання права голосу за акціями АТ “МОТОР-БАНК”
*
Світовий банк визначив галузі української економіки, куди будуть спрямовані інвестиції
Світовий банк готовий підтримувати інвестиції в українську економіку. Це під час зустрічі з Першим віце-прем’єр-міністром – Міністром економіки України Юлією Свириденко підтвердив віце-президент Міжнародної Фінансової корпорації (IFC) Мохамед Гулед. Про це повідомляє Урядовий портал.
Сторони обговорили плани зі збільшення фінансування бізнес-проектів в Україні на наступний рік. У фокусі переговорів, крім традиційного сільського господарства, були також підприємства, які є системними для всієї економіки: транспорт, енергетика, банківська система.
«Ми активно працюємо над завершенням усіх підготовчих формальних процедур, щоб оголосити про обсяги та напрями фінансування проектів IFC вже наступного року. Також в рамках Групи Світового Банку працюємо з MIGA над пілотним проектом зі страхування воєнних ризиків. Попри війну економіка України не зупиняється і буде розвиватися», - запевнила Юлія Свириденко.
*
Європейський інвестиційний банк готовий допомогти Україні у відновленні її інфраструктури та в підтримці економіки.
Про це заявив його президент Вернер Хоєр під час "Європейської промови" в Берліні, організованої Фондом Конрада Аденауера, передає кореспондент Укрінформу.
"Ми маємо підтримати Україну всіма способами, якщо не хочемо поширення війни в Європі. Причому підтримати прямо зараз", - сказав глава банку.
*
Європейський Союз прив’яже виділення фінансування для України на загальну суму 18 млрд євро у 2023 році до впровадження українською владою реформ у галузі верховенства права, держуправління, боротьби з відмиванням коштів і корупцією.
*
East West United Bank, один із найбільших російських банків у Люксембурзі, скоротить близько половини своїх співробітників через «безпрецедентні проблеми» після вторгнення Кремля в Україну.
“Банк стикається з безпрецедентними проблемами через геополітичний контекст”, – йдеться в заяві профспілок.
Компанія East West, що належить конгломерату ПАТ «Система», надає послуги з управління активами та транзакціями російськомовним клієнтам у Люксембурзі та його околицях.
East-West United Bank – єдиний банк із приватним російським капіталом, який має банківську ліцензію Люксембургу.
Банк повідомив в електронному листі, що заява профспілок відповідає дійсності і що вони не коментуватимуть ситуацію.
*
Файного дня всім