"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ПАРЄ засудила зловживання росією правом вето у Радбезі ООН
*
росія порушує "фундаментальні принципи захисту дітей" у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення, заявив в інтерв'ю агентству Reuters голова агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН)
Виступаючи в офісі УВКБ ООН у Києві після шестиденного турне країною, Філіппо Ґранді сказав, що президент України попросив його агентство "зробити більше", щоб допомогти дітям з окупованих регіонів, з якими це відбувається.
"Надання їм (російського) громадянства або їх усиновлення суперечить фундаментальним принципам захисту дітей в умовах війни", - сказав Ґранді.
"Це те, що відбувається в росії і не повинно відбуватися", - додав він.
*
Комісія ООН підтвердила факти сексуального насилля російських військових щодо дітей – Джумхур
Незалежна міжнародна комісія ООН (Independent International Commission of Inquiry on Ukraine) із розслідування порушень прав людини в Україні зафіксувала численні злочини, скоєні російською армією під час широкомасштабної війни, розв'язаної Росією 24 лютого 2023 року. Серед встановлених злочинів і сексуальне насильство щодо дітей. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла членкиня незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ясмінка Джумхур. Вона також є Уповноваженою з прав людини Боснії та Герцеговини.
Комісія встановила, що на території України були скоєні воєнні злочини, порушення прав людини та міжнародного, гуманітарного права. Відповідальність за переважну більшість виявлених порушень несуть збройні сили Російської Федерації.
Порушення можна згрупувати у дві категорії – ті, що посягають на недоторканість особи, та ті, що стосуються інфраструктури країни.
*
Представник ООН назвала становище жителів Сіверська "відчайдушним"
Співробітники ООН доставили гуманітарну допомогу в це місто в Донецькій області
Сьогодні Деніз Браун, Координатор ООН з гуманітарних питань в Україні, доставила гуманітарну допомогу в прифронтові населені пункти в Донецькій області України. Зокрема, вона відвідала місто Сіверськ, розташоване за 20 кілометрів на північ від міста Соледар. Браун назвала становище жителів Сіверська "відчайдушним".
На прес-конференції в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку прес-секретар генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, розповідаючи про поїздку Деніс Браун, зазначив, що протягом останніх трьох днів Сіверськ обстрілюють щодня. "Команда ООН чула вибухи, поки доставляла гуманітарну допомогу", - сказав Дюжаррік.
Три вантажівки ООН доставили місцевим жителям продовольство, предмети гігієни, зимовий одяг, лампи побутового освітлення, що працюють від сонячної енергії, набори матеріалів для аварійного укриття, медикаменти. У Сіверську, за даними ООН, до початку російського повномасштабного вторгнення в Україну проживали 13,5 тисяч осіб. Сьогодні там і в прилеглих населених пунктах залишилося близько 1700 жителів, більшість із них - люди пенсійного віку, тобто найуразливіша частина населення.
За словами Деніз Браун, представникам ООН уперше вдалося привезти гуманітарну допомогу в Сіверськ, раніше їм вдавалося це зробити в Лимані та Ямполі. Дорогою до Сіверська команда ООН проїжджала повз цілу низку населених пунктів із повністю зруйнованими будинками і цивільною інфраструктурою. У Сіверську немає електрики і не вистачає питної води. Жителі, що залишилися там, змушені покладатися на постачання води місцевою владою і волонтерами.
Деніз Браун також розповіла, що школи та заклади охорони здоров'я в Сіверську зруйновані. У місті залишився один лікар, яка, як може, допомагає населенню, що залишилося в місті.
Сіверськ розташований на самій півночі Донецької області, поруч із кордоном Луганської області, яку контролюють російські війська. Місто зазнає інтенсивних обстрілів і бомбардувань російської армії ще з літа минулого року.
*
Верховний суд Нідерландів попередньо призначив дату винесення рішення щодо скарги так званих "кримських музеїв" на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення "скіфського золота" Україні на 15 вересня 2023 року
*
В ООН закликають усі держави виділити необхідні кошти, дозволити швидке та безперешкодне переміщення гуманітарних вантажів та персоналу до Афганістану, а також надати фінансові пільги з гуманітарною метою.
В Афганістані кількість тих, хто щоденно змушений голодувати зараз знаходиться на рекордно високому рівні - майже половина країни страждає від голоду. Про це у четвер, 26 січня, повідомляє NBC News з посиланням на представника продовольчої агенції ООН у Кабулі Філіпа Кропфа.
*
Заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд оголосила, що в Києві цього тижня перебувають аудитори, які покликані забезпечити підзвітність американської військової та фінансової допомоги.
Про це Нуланд заявила на слуханнях із питань протидії російській агресії в Сенаті в четвер.
"Адміністрація й далі зосереджена на тому, щоб не допустити нецільового використання допомоги чи зброї. Ми співпрацюємо зі Світовим банком, з (консалтинговою фірмою) Deloitte і з групою урядових аудиторів США, які перебувають у Києві цього тижня", – зазначила вона у вступному слові.
Представниця Держдепу окремо відзначила останні заходи, вжиті в Україні для боротьби з корупцією.
"Україна повинна не просто пережити цю війну, вона повинна вийти з неї сильнішою, "чистішою", демократичнішою, більш європейською. Саме за це борються українські патріоти. Це також є ключовим у підтримці, яку надають Сполучені Штати та наші міжнародні партнери. Рішення президента Зеленського цього тижня звільнити та прийняти відставки чиновників, підозрюваних у корупції, є потужним сигналом про рішучість самої України в цьому питанні", – наголосила Нуланд.
Як відомо, республіканці, що нині мають більшість у Палаті представників США, активно просувають ідею посилення нагляду за військовою та фінансовою допомогою Україні, що обраховується десятками мільярдів доларів з початку активної фази війни з РФ.
Досі й Пентагон, і Державний департамент США наголошували, що випадків нецільового використання допомоги в Україні зафіксовано не було.
Раніше неофіційно повідомлялося, що Білий дім нібито планує до лютого 2023 року укласти контракт для реалізації трирічної ініціативи, спрямованої на контроль за військовою та фінансовою домопогою, що надається Україні, під назвою "Послуги з моніторингу, оцінки та аудиту звітності України" (Monitoring, Evaluation and Audit Services for Ukraine Reporting), або MEASURE.
*
За словами координатора Ради національної безпеки Білого дому з питань стратегічних комунікацій Джона Кірбі, президент США Джо Байден не відмовився від ідеї відвідати Україну, але наразі таких планів немає
*
Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що поставка в Україну нещодавно оголошеного траншу танків Abrams займе "багато місяців", перш ніж вони зможуть опинитися на полі бою
*
У Пентагоні підтвердили, що планують передати Україні сучасну модифікацію танків Abrams M1A2, а не A1, запаси яких є в американських військових
*
Японія і Нідерланди готові приєднатися до США в обмеженні доступу Китаю до передового напівпровідникового обладнання, відповідні перемовини можуть завершитися в п’ятницю
*
Світовий конгрес українців (СКУ) та українські громади усього світу разом з Єврейською конфедерацією України (ЄКУ) у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту вшановують пам’ять знищених і замордованих нацистським режимом 6 мільйонів євреїв, з яких не менше 1,5 мільйона були українськими євреями.
«У спільній молитві ми згадуємо безневинні життя, відібрані злочинним нацистським тоталітарним режимом, який звеличував ненависть, расизм і ксенофобію. Ми також віддаємо данину пам’яті тим, хто ризикував власним життям задля порятунку приречених на загибель. Понад 2,5 тисячі серед 27 тисяч Праведників народів світу були українцями. Ці люди стали уособленням надії, людяності та порятунку у найтемнішу годину історії», – йдеться в повідомленні.
У СКУ зауважили, що у той час, як по всьому світі тривають пам’ятні заходи, Україна прямує до свого 12-го місяця війни за свободу та незалежність супроти смертоносної російської держави-агресора. Подібно до нацистів, путінський режим ховає свої імперіалістичні амбіції та мрії про «глобальне панування» за дезінформацією, брехнею та злочинною пропагандою. З шокуючим цинізмом росіяни спотворюють пам’ять про Голокост та Другу світову війну і маніпулюють нею для виправдання свого неспровокованого та злочинного вторгнення в Україну.
*
Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод і голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький підписали меморандум про співпрацю у рамках ініціативи СКУ Energize Ukraine, спрямованої на допомогу в пошуку, придбанні та доставлення обладнання для відновлення української енергетичної інфраструктури.
Energize Ukraine — це глобальна ініціатива Світового конгресу українців, спрямована на негайну допомогу українській державі у відновленні енергетичної інфраструктури, що була зруйнована безжальними масованими ракетними атаками Росії, які пошкодили понад 40% інфраструктури України.
Національна енергетична компанія «Укренерго» є оператором системи передачі України зі статусом члена спостерігача ENTSO-E та має функції управління об’єднаною енергосистемою України, передачі електроенергії магістральними електромережами від генерації до розподільчих мереж та адміністрування розрахунків.
Нагадаємо, СКУ запустив на базі фандрайзингової ініціативи Unite With Ukraine інноваційну платформу – маркетплейс, що дає змогу людям з усього світу обрати й оплатити у зручний їм спосіб елементи спорядження для захисників України.
*
Британська розвідка: заяви росіян про успіхи поблизу Вугледара та Оріхова - дезінформація. За останні шість днів російські інтернет-коментатори стверджували, що російські війська досягли значних успіхів, прорвавши українську оборону на двох ділянках
*
Міністерство оборони Великої Британії опублікувало відео з танкових навчань, показавши на що вони здатні і як це може допомогти Україні у війні проти РФ
*
У Британії пропонують збудувати завод з виробництва зброї для України на території Польщі
*
У Міністерстві оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії заявили, що наразі вони надали нашій державі понад 200 броньованих машин різного типу
*
Рада ЄС у п’ятницю ухвалила рішення продовжити на шість місяців, до 31 липня 2023 року, обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки Росії
*
Проєкт нових санкцій щодо Білорусі здебільшого повторює вже застосовані санкції проти Росії за вторгнення в Україну
*
ЄС попередив Білорусь про додаткові санкції у разі прямого залучення до російської війни
Також Євросоюз заявив про вимогу, щоб Росія "негайно, повністю і беззастережно вивела всі свої війська і військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів"
*
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс вважає, що повернення РФ до складу Ради Європи буде можливе лише після виплати значної компенсації Україні, а також громадянам, які постраждали через порушення прав людини
*
За п’ять тижнів до парламентських виборів в Естонії серед політичних сил лідирує Партія реформ чинної прем’єрки Каї Каллас, на другому місці із суттєвим відривом - правопопулістська EKRE
*
У Чехії 27 січня розпочинається голосування у другому турі президентських виборів, за посаду змагаються колишній генерал НАТО Петр Павел та експрем’єр, лідер партії ANO Андрей Бабіш
*
Норвезьке дослідження виявило "значну" кількість металів і мінералів, від міді до рідкоземельних металів, на морському дні розширеного континентального шельфу країни
*
Європейська аерокосмічна корпорація Airbus оголосила, що цьогоріч найме понад 13 тисяч співробітників по всьому світу
*
Уряд Бельгії затвердив найбільший пакет військової допомоги для України Уряд Бельгії у п'ятницю схвалив надання військової допомоги Україні на суму 92 мільйони євро
*
Міністр оборони України Олексій Резніков офіційно звернувся до своєї іспанської колеги Маргарити Роблес з проханням навчити українських військових керувати бойовими танками Leopard і, за даними джерел, Мадрид погодився прийняти на навчання 54 українців
*
Перші українські військові прибули до Німеччини для проходження навчання на бойовій машині піхоти "Marder"
*
Бундесвер починає закуповувати заміну військової техніки, яка була поставлена в Україну
*
Генсек Соціал-демократичної партії Німеччини Кевін Кюнерт заявив, що якщо Україна буде використовувати німецьке озброєння для звільнення Криму, це буде цілком законно
*
Польща планує передати Україні, окрім роти Leopard 2, ще шістдесят модернізованих радянських танків, у тому числі PT-91 Twardy
*
Латвія надасть медичну допомогу 120 пораненим українським військовим
*
Швеція пообіцяла виділити майже 2 мільйони доларів Міжнародному агентстві з атомної енергетики (МАГАТЕ) для роботи в Україні
*
З 1 лютого в Україні розпочнеться пів річне тестування електронних товарно-транспортних накладних, система повноцінно запрацює з 1 серпня
*
Починаючи з грудня 2022 року, в Україну з Нідерландів надійшло 36 вантажів гуманітарної допомоги у вигляді енергетичного обладнання загальною вагою 286,7 тонн (з них протягом останніх двох тижнів - 12 вантажів загальною вагою 103,6 т)
*
У п’ятницю, 27 січня, дефіцит потужності в енергосистемі є значним, у десятьох областях ввели аварійні відключення
*
Кабінет міністрів призначив заступника міністра інфраструктури Мустафу Найєма головою новоствореного Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів
***
Верховний Суд скасував виправдувальний вирок колишньому харківському «беркутівцю», обвинуваченому у катуванні активістів під час Революції Гідності у січні 2014 року
***
США не хочуть припинення війни в Україні - Кремль
"Ключ" багато в чому у руках Вашингтона, але нинішній керівник Білого Дому не хоче його використати, поскаржився Дмитро Пєсков
*
Нинішня здатність Росії виробляти високоточні боєприпаси означає, що ракетні удари по Україні можуть, за найпесимістичнішим сценарієм, тривати ще шість-дев'ять місяців - розвідка Естонії
*
У разі, якби в Сербії було проведено референдум про вступ до Європейського Союзу, позитивно на це питання відповіли б 43% жителів країни, 32% виступили б проти, 12% – не визначились із відповіддю, решта 13% не голосували б
*
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що йому важко бачити, як з Угорщини знущаються в Брюсселі, але членство в ЄС є економічним інтересом країни, виключив Hunexit
Ще один диктатор, що ототожнює себе і державу
*
Орбан в п’ятницю повторив, що на санкції щодо ядерної енергетики "очевидно, має бути накладено вето"
*
"Поштовий тероризм" в Іспанії: підозрюваний хотів зупинити підтримку України, сидів у VK і читав Sputnik. 74-річний іспанець, якого затримали за серію надісланих "поштових бомб", у тому числі в посольство України в Мадриді, намагався чинити тиск на Іспанію, щоб вона відмовилася від підтримки України
*
В Тегерані стався напад на посольство Азербайджану в Ірані, в результаті якого загинув співробітник дипмісії
*
Імміграційна служба Фінляндії (Migri) призупинила деякі рішення щодо росіян, які подали прохання про надання притулку
*
Найбільший у світі меблевий бренд IKEA, яка відмовилась від поставок деревини з РФ і Білорусі, використовує більше деревини зі Швеції та країн Балтії
*
Російський банківський сектор у 2022 році отримав 203 млрд рублів прибутку: це майже в 12 разів менше, ніж у 2021-му - 2,4 трлн рублів
*
Тихої ночі всім