"Падіння експорту Китаю" - Антон Швец

"Падіння експорту Китаю" - Антон Швец

У Китаї вперше за 7 років упали показники експорту. Внутрішній попит теж підкосило. Загалом підсумки 2023 для китайців сумні, та й на 2024 прогнози не сильно кращі.

У медіа з’явилися митні дані, де видно, що за 2023 експорт упав вперше з 2016 року. Світовий попит на Made in China впевнено скотився вниз. Самі китайські чиновники переживають, що позбутися цього спаду буде складно й у 2024. Перспектив поки що мало.

Можна сказати, що це подвійний удар для Китаю, бо попит зменшився як усередині країни, так і за кордоном. У 2023 експорт упав на 4,6%, а імпорт – на 5,5%. Кількість рисових плантацій робочих місць теж упала і тепер на чайних церемоніях сидить все більше безробітних китайців.

Цікаво, що саме у 2023 торгівля Китаю з росією досягла рекордного показника – аж 240 мільярдів доларів. Між іншим, на 26% більше, ніж у попередньому році. А це 4% від загального обсягу торгівлі Китаю. Карма? Друга армія світу тягне у своє болото другу економіку світу.

Але китайцям є чому порадіти: у 2023 зросла кількість експортованих автомобілів. Всі шанси обійти Японію. Китайська автопромислова група каже, що це завдяки високому попиту в росії і зростаючому глобальному апетиту до електромобілів. А як же імпортозамєщєніє, отєчєствєнноє проізводство і аналоговнєт? Виробникам ВАЗів точно варто піднапрягтись.